Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Opcje finansowania budowy przy pełnym finansowaniu

Napisany przez MarcKoenig
Witam, po dłuższym namyśle doszliśmy do decyzji o zakupie domu. Od około 8 lat mieszkamy w wynajmowanym bliźniaku i chcielibyśmy nabyć nieco większy Dom jednorodzinny. Oto najważniejsze dane: Dochód netto rodziny wraz z dodatkiem na dzieci: 5700 euro, podział: 4500 euro + 800 euro + 370 euro (dodatek na dzieci). Wydatki (czynsz, media, samochód, jedzenie, prywatne ubezpieczenie zdrowotne, oszczędności emerytalne itp.): 4200 euro. Cena domu: 220 000 euro, w tym koszty zakupu. Kapitał własny: 0 euro (wiem, że to problem). 2 dzieci, 9 i 4 lata. Od banku otrzymałem ustne potwierdzenie finansowania w dwóch opcjach: a) Klasyczne: - KFW 50 000 euro, oprocentowanie 2,65%, spłata kapitału 2,30%, 10 lat okres karencji. - kredyt bankowy 1: 95 000 euro, oprocentowanie 2,85%, spłata kapitału 3,0%, 10 lat okres karencji. - kredyt bankowy 2: 75 000 euro, oprocentowanie 3,35%, spłata kapitału 3,3%, 10 lat okres karencji. Razem około 1050 euro miesięcznie. b) Kombinacja z Riesterem: - KFW 50 000 euro, oprocentowanie 2,65%, spłata kapitału 2,30%, 10 lat okres karencji. - kredyt bankowy 1: 65 000 euro, oprocentowanie 3,0%, spłata kapitału 2,0%, 10 lat okres karencji. - Riester 1: 53 000 euro, oprocentowanie 2,35%, spłata kapitału 4%. - Riester 2: 53 000 euro, oprocentowanie 2,35%, spłata kapitału 4%. Razem około 1000 euro miesięcznie (z uwzględnieniem odliczenia ulg). Aktualnie nasz czynsz wynosi 720 euro, więc różnica wynosi około 300 euro plus około 50 euro za media (ubezpieczenie domu, podatek od nieruchomości). Jestem świadom, że brak kapitału własnego mocno ogranicza moje możliwości i będę musiał ponieść różne wady (okres kredytowania, stopa procentowa, czas spłaty itp.). Bank chciałby sfinansować obie możliwości i teraz waham się, czy wybrać opcję z Riesterem czy bez. Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Zapoznałem się z zaletami i wadami obu opcji, ale trudno mi jest wycenić, na ile wady równoważą finansowe korzyści. Pozdrawiam, Marc

Napisany przez Latinl
Cześć,

odnośnie opcji Riester nie mogę nic powiedzieć. Tutaj są również samozwańczy specjaliści, którzy mogą lepiej doradzić.

Pytanie odnośnie sytuacji finansowej. Dlaczego nie ma wkładu własnego? Czy istnieją inne umowy emerytalne itp.?

Zarabiasz bardzo dobrze. Wiesz już, że trzeba się ograniczyć. Bez wcześniejszego oszczędzania może to pójść w złym kierunku.

Co do twojego modelu. W zasadzie jest dobry. Tego, czego mi brakuje, to dłuższy okres zabezpieczenia stopy procentowej. Powinieneś zdecydować się na co najmniej 15 lat, albo na opcję pełnej spłaty w ciągu 20 lat z możliwością dodatkowych spłat.

Przy obecnym poziomie oprocentowania 10 lat to za krótko, moim zdaniem

Napisany przez Spessartraeuber
To zależy od indywidualnej sytuacji. Należy mieć na uwadze jedynie pozostały dług po 10 latach. W przypadku pożyczki KFW pozostałoby 36 848,76 € długu, w przypadku pożyczki bankowej 1 – 62 068,72 €, a w przypadku pożyczki bankowej 2 – 45 648,12 €. Suma niewywiązanych zobowiązań wynosi około 145 000 €, które trzeba będzie finansować według obowiązujących wówczas stóp procentowych.

Napisany przez Latinl

To z 10-letnimi ZB zależy głównie od indywidualnej sytuacji.

Powinni mieć na względzie tylko pozostały dług po 10 latach. Tak więc mieliby
Resztę zadłużenia w kwocie 36 848,76€ w przypadku pożyczki KFW
W przypadku kredytu bankowego 1 pozostałoby 62 068,72€
W przypadku kredytu bankowego 2 pozostałoby 45 648,12€

Więc jest to otwarta kwota około 145 000€, którą trzeba sfinansować według aktualnych wówczas oprocentowań.

Osoba z takim dochodem, która nie posiada wkładu własnego, nie powinna spekulować na takie pozostałe zobowiązania. Dom również się starzeje. Należy utworzyć dodatkowe rezerwy itp.

Kto powiedział, że pytający będzie realizował spłatę w wysokości 3% przez 10 lat?

Cześć,

niestety większość banków odrzuciła finansowanie z powodu braku kapitału własnego. Pozostałe banki, które by to zrobiły, oferują tylko 10-letni okres kredytowania.

=> Po prostu brakuje wyboru w tej sytuacji.

Co do kapitału własnego: Dotychczas dużo pieniędzy poszło na samochód, wyposażenie mieszkania oraz na zabezpieczenie emerytalne (ubezpieczenia na życie, plany pracownicze, itp.)

Pozdrawiam, Marc

Napisany przez Ravemaster84
Zapytaj po prostu niezależnego pośrednika. Na pewno znajdzie dla Ciebie jeszcze innych pożyczkodawców z korzystnymi warunkami. Nawet z oprocentowaniem na 10 lat.

W tym forum jest przynajmniej jeden taki pośrednik. On ma naprawdę dobrą wiedzę i zawsze bardzo dobrze pomaga w tej dziedzinie. Na pewno się jeszcze odezwie...

Napisany przez Latinl
Myślę, że jeszcze się tu pojawi.

Teraz piszesz do większości banków. Ile banków zaangażowałeś? Czy chodzi o kapitał własny czy może mało korzystną historię w Biurze Informacji Kredytowej?

Nie mam zamiaru sugerować, ale wydaje się, że wiele osób żyło na kredyt

Napisany przez msfinanz
Jeśli zostało zainwestowane tak wiele w ubezpieczenie na życie z kapitałem, możliwe byłoby też uzyskanie pożyczki polisy - bez weryfikacji zdolności kredytowej i Schufy.

W ten sposób dostępne byłby pewien kapitał ...

Cześć,

zapytanie zostało dokonane za pośrednictwem Dr. Klein Kreditvermittlung. Dotychczas otrzymałem głównie negatywne opinie, 2 banki jeszcze nie odpowiedziały.

Moje wyniki w Schufa Score (przynajmniej to, co mogę zobaczyć w informacjach online) utrzymują się od lat na poziomie około 98% i oscylują wokół tej wartości z odchyleniem wynoszącym ± 1%.

Oprócz tego nie mam negatywnych doświadczeń w Schufa (kredyty nie spłacone, zaległości w płatnościach, itp.).

Pozdrowienia, Marc

Napisany przez Torian
Czy masz otwarte kredyty lub inne miesięczne zobowiązania płatnicze, takie jak raty Leasingowe? Czy pracujesz na czas nieokreślony?

Niektórzy eksperci tutaj obecni chętnie sugerują, że nawet finansowanie w wysokości 100% nie stanowi żadnego problemu, dlatego też moje zapytanie!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć MarcKoenig,

z jakiego regionu pochodzisz? To pytanie jest interesujące ze względu na możliwość uwzględnienia regionalnych banków, zwłaszcza korzystnego pożyczki subordynowanej bez wpisu hipotecznego dużego banku (którego obszar działania nie obejmuje całego kraju) jako kapitału zastępczego.

Od jakiego banku otrzymałeś dotychczasowe oferty lub ustne (które nic nie znaczą) potwierdzenie finansowania?

Cześć,

jest otwarty kredyt (samochód) z miesięcznym obciążeniem wynoszącym 350 euro (uwzględniony w zestawieniu wydatków powyżej). Pozostała kwota to około 18 tysięcy euro.

Region to Westfalia w Nadrenii Północnej Westfalii (w okolicy Hamm).

Decyzja kredytowa została już otrzymana od LBS/Sparkasse (ustnie). Wciąż czekam na informacje od Dr. Klein Kreditvermittlung odnośnie drugiego banku.

Pozdrawiam, Marc

Napisany przez Latinl
Pan Buhmann na pewno sobie poradzi. Nie jestem jednak nadal przekonany co do 10 lat ZFS

Ale Dr. Klein to w gruncie rzeczy duża, poważna firma pośrednictwa

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata