Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy kredyt bez BIK podlega tajemnicy bankowej?

Napisany przez ADMCI4
Ponieważ ciągle wpadam w kłopoty finansowe, mimo że naprawdę bardzo staram się ograniczać wydatki i nie kupować niczego zbędnego, mojemu bankowi niestety nie chce już pomagać. Według informacji od doradczyni klienta, teraz nie może mi przyznać większego debetu, co skutkuje tym, że moje zlecenia stałe nie są już pobierane. Jedynym wyjściem widzę wzięcie kredytu w Szwajcarii, który można uzyskać bez weryfikacji w Biurze Informacji Kredytowej. Czy ten bank będzie również zachowywać poufność w sprawie udzielonego kredytu, czy może mój bank domowy dowie się o tym w jakiś sposób? Byłoby to dla mnie bardzo niekomfortowe i na pewno miałoby to konsekwencje. Czy mogę więc również polegać na tajemnicy bankowej?

Czekam na odpowiedzi

Napisany przez 2Escorpio
Przy kredycie bez sprawdzania w bazie danych Biura Informacji Kredytowej twoje standardowe bank nie będzie o tym wiedział... dlatego niektórzy wolą tę formę pożyczki.

Oczywiście są też wyjątki i bank może to zauważyć!

Kilka przykładów:

1. Gdy przelewasz pieniądze / kwotę kredytu bezpośrednio na konto bieżące.

2. Gdy raty kredytowe są automatycznie pobierane z twojego konta bieżącego lub gdy je tam przelewasz.

3. Gdy nie spłacasz kredytu i twoje konto bieżące zostaje zajęte.

Ponadto powinieneś zastanowić się, czy taki kredyt w ogóle jest dobry... jeśli nie jesteś w stanie pokryć swoich bieżących kosztów, jak zamierzasz spłacić takie wysokie obciążenie odsetkami (które są logicznie skorelowane z kredytami bez sprawdzania w bazie danych Biura Informacji Kredytowej)? Odstawiając na bok ratę kredytu.

Powinieneś także zastanowić się nad zmianą swoich starań o oszczędzanie, skoro to nie przynosi rezultatów?

Pozdrawiamy, esco

Napisany przez Birgit
Musisz sprawdzić, dlaczego Twoje wydatki są tak znacząco wyższe niż Twoje dochody.

Czy masz pełny przegląd swoich wydatków?

Zapisuj przez miesiąc na co wydajesz pieniądze.

Po zakupach zachowaj paragon.

Jeśli kupisz coś do jedzenia/picia w drodze, zapisz to w domu.

Uwzględnij także wszystkie stałe opłaty, które wypływają z konta (czynsz, prąd, odsetki od debetu, itp.)

Na koniec miesiąca zobaczysz, czy wydajesz zbyt wiele pieniędzy na niepotrzebne rzeczy.

Czy też Twoje dochody są zbyt niskie.

Napisany przez 2Escorpio
Zapisz przez miesiąc, na co wydajesz pieniądze.

Zrobiłem to przez miesiąc... byłem w szoku, ile już wydaję na bieżące koszty... choć wypłata pokazuje to również, ale gdy się nad tym zastanowisz, zaczynasz bardziej intensywnie nad tym myśleć.

Z przerażenia nigdy więcej tego nie robiłem ^.^ ale dla kogoś, kto jest na minusie i / lub nie radzi sobie z finansami, to bardzo dobry pomysł! Najlepiej robić to co miesiąc, dopóki nie opanujesz swoich finansów.

Obecnie istnieją również darmowe aplikacje na smartfony, gdzie możesz to wszystko od razu wprowadzać i unikać paragonowej biurokracji. Na przykład korzystam z darmowej aplikacji Starmoney, aby od razu wprowadzać moje wydatki kartą kredytową... dzięki temu mam wgląd przez cały miesiąc, ile już wydałem i na końcu miesiąca nie dostałem takiego szoku.

Napisany przez Latinl
Warto również sprawdzić koszty związane z ubezpieczeniami, energią i członkostwem.

Często można tam oszczędzić sporo pieniędzy bez stresu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata