Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy posiadacz karty kredytowej może odwołać obciążenie?

Napisany przez ADMCI4
Niedawno zakupiłem akcesorium do swojego komputera w znanym portalu internetowym. Zapłaciłem z góry kartą kredytową. Kilka dni po otrzymaniu przedmiotu zauważyłem, że nie działa poprawnie i chciałem go zwrócić. Sprzedawca jednak nie chce go przyjąć z powrotem i nalega na transakcję. Czy mogę zwrócić tę kwotę z już obciążonej karty kredytowej?

Napisany przez tnt
W zasadzie masz prawo do odstąpienia od umowy. (Zazwyczaj w ciągu 14 dni.) Musisz jednak zwrócić towar.

Napisany przez Latinl

Ostatnio zakupiłem akcesorium do swojego komputera na znanym portalu internetowym. Zapłaciłem z góry kartą kredytową. Kilka dni po otrzymaniu części zauważyłem, że nie działa poprawnie i chciałem ją zwrócić.
Sprzedawca jednak nie chce jej przyjąć z powrotem i nalega na zakup. Czy mogę zwrócić tę kwotę z mojej już obciążonej karty kredytowej?

Cześć,

zgadzam się z tnt. Teraz mówisz o znanym. Czy to był sprzedawca z Amazona czy z eBay-a? Powinieneś sprawdzić, czy to była osoba prywatna i czy w opisie przedmiotu wykluczona jest gwarancja. Niestety, w takim przypadku nie masz szans

Napisany przez 2Escorpio

Cześć,

zgadzam się z tnt. Teraz rozmawiasz o nazwach. Czy to był sprzedawca Amazon czy Ebay? Powinieneś sprawdzić, czy była to osoba prywatna i czy w opisie produktu została wyłączona gwarancja. W takim przypadku niestety nie masz szans

Więc ja nie używam EBaya, ale znam to związane z prawem zwrotu na Ebay... że to nie działa.

Ale czy to nie powinno dotyczyć uszkodzonych urządzeń? To byłby przecież oszustwo, jeśli były one uszkodzone od samego początku i nie zostało to podane?!

Aby odpowiedzieć na pytanie...

Tak, można cofnąć obciążenie na karcie kredytowej. Wystarczy Dreizeiler do banku. Warto wcześniej zadzwonić i zapytać.

Jednakże proszę pamiętać, że w przypadku cofnięcia płatności pieniądze zostaną przywrócone na Twoją kartę kredytową, ale zgodnie z prawem zobowiązanie płatnicze pozostaje nadal, a w przypadku braku płatności może to nawet być uznane za przestępstwo (oszustwo). (W przypadku gdy zakup nie został zwrócony).

Napisany przez tnt

Ja, ja nie korzystam z serwisu eBay, ale znam sprawę związana z prawem zwrotu na eBay... więc doskonale wiem, że to nie działa.

Musi to po prostu działać. Obejrzyj odpowiednie przepisy prawne, są tam określone specyfikacje dla transakcji online... Okej, czasami nie jest to łatwe. Ale prawa zwrotu obowiązują we wszystkich tego rodzaju transakcjach, i to nie od dziś, nie tylko na eBay. Gwarancja również - a strona internetowa nie jest państwem w państwie, które może tworzyć swoje prawa (w postaci mikroskopijnie drukowanej treści w regulaminie).

Cytat od Escorpio

Ale to nie może dotyczyć uszkodzonych urządzeń, prawda? To byłaby oszustwo, jeśli są one zepsute od samego początku i nic o tym nie wspomniano?!

Eksaktnie. I to nie jest oszustwo, jeśli się nie dajemy oszukać. Więc po prostu zwracamy towar, otrzymujemy zwrot pieniędzy. Koniec. Jeśli sprzedający lub nawet eBay robią jeszcze problemy, to już ich problem. Albo sprzedający znika z eBay, ale rekompensuje szkodę (tak powinno być), albo ...

Napisany przez Dahut
Niezależnie od tego, czy jest to znany dostawca czy nie, podczas zakupów w internecie masz 14-dniowe prawo do zwrotu, którego nie można wyłączyć od komercyjnych dostawców. Wyjątkiem od tego prawa są jedynie indywidualne zamówienia dla klienta. Jeśli produkt jest wadliwy, obowiązuje gwarancja, która zobowiązuje dostawcę do naprawy szkody. Jako konsument, masz także prawo sprawdzić zakupiony artykuł w taki sam sposób, jak było to możliwe w sklepie, co oznacza, że nawet jeśli został zainstalowany podzespoł komputerowy do przetestowania, można go następnie zwrócić, lub meble można zmontować, a następnie odesłać z powrotem, jeśli po złożeniu stwierdzi się, że nie odpowiadają. Tutaj nie zaleciłbym podjęcia niepewnej prawnie próby anulowania płatności, lecz sugerowałbym dostawcy obowiązek przyjęcia zwrotu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata