Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości zakup w Hamburgu, potrzebna pomoc

Napisany przez Bolek world
Nasz drugi dziecko dopiero się urodziło, co spowodowało potrzebę większej przestrzeni życiowej. Zastanawiam się nad zakupem nowego mieszkania w Hamburgu.
Krótka informacja o mojej sytuacji finansowej:
Jestem zainteresowany zakupem nowego 4-pokojowego mieszkania w Hamburgu. Obecnie jestem jedynym osobą pracującą, zarabiam netto 4500€ miesięcznie plus 2 razy 184€ zasiłku na dziecko. Moje zobowiązania wynoszą 280€ do końca 2014 roku. Moje kapitał własny wynosi obecnie 15000€. Uważam, że okres finansowania powinien wynosić od 10 do 15 lat ze względu na miesięczne obciążenia. Chciałbym skorzystać z oferty KFW w Hamburgu. Obecnie średnia cena takiego mieszkania wynosi 300.000€. Potrzebuję porad.

Napisany przez Latinl
15 tys. € rocznie przy tak dobrych dochodach

W przeciwnym razie, Panie Buhmann, przejmij Pan

Moja uwaga:

Dobrze zacząć spłacać w ciągu 10-15 lat. Jednak jako jedyny zabezpieczający dochód dotychczas z niewielkimi oszczędnościami, odrzuciłbym ten pomysł. Zawsze sensowne jest wybrać bardzo długi okres obowiązywania stałej stopy procentowej przy obecnym poziomie odsetek i dość wysokiej spłacie.

interhyp - Twoje optymalne finansowanie budowy

Mają również obecność na miejscu w Hamburgu

15 tys. euro przy takiej dobrej pensji

Niestety, dochody nie zawsze były takie.

Właściwie stoję w sytuacji, w której muszę podjąć decyzję:
albo nowe mieszkanie do wynajęcia, w zależności od lokalizacji i stanu
od 800 do 1100 euro miesięcznie czynszu netto, albo skok w kierunku własnych czterech ścian, co w obecnych czasach
w miastach hanzeatyckich wymaga odwagi.
Myśl o tym, że po pewnym czasie stanowi to formę zabezpieczenia na starość, jest oczywiście jednym z argumentów za tym drugim.
Dlatego chciałbym zainicjować wymianę opinii i doświadczeń.

Napisany przez Schlumpf
Cześć,

oczywiście, jest o wiele łatwiej uzyskać finansowanie posiadając odpowiedni kapitał własny, ale przecież każdy to może ;-) Bardzo podoba mi się twój pomysł związany z posiadaniem własności, dlaczego marnować co miesiąc 800-1000 euro na wynajem, skoro można w końcu zamieszkać we własnym domu. Zwłaszcza że podwyżki czynszu są na porządku dziennym !!!

Pozdrowienia, Smerf

Napisany przez elStefano
Cześć,

dlaczego dokładnie chcesz kupić nieruchomość?
Jeśli chodzi głównie o to, aby mieć więcej miejsca, nie ma nic złego w wynajęciu większego mieszkania lub domu.

Wspomniałeś, że również gra rolę myśl, że Dom może stanowić zabezpieczenie na starość. Jednak nieruchomości są do tego bardzo słabo nadające się.

Jeśli chcesz spłacić tę rzecz w ciągu 10-15 lat tylko z 15000 zł wkładu własnego, raty będą ogromne.
Pamiętaj także, że będą konieczne prace remontowe, które są naprawdę drogie.

Zakup nieruchomości to luksus i powinien być traktowany jako taki.
Pod względem finansowym zdecydowanie będziesz długoterminowo korzystniejszy, jeśli mieszkasz na wynajmie.

Hej,

dlaczego dokładnie chcesz kupić nieruchomość?
Jeśli chodzi ci głównie o więcej przestrzeni, nie ma nic przeciwko temu, żeby wynająć większe mieszkanie lub Dom.

W Hamburgu porównywalne mieszkanie (lub nawet Dom) kosztuje co najmniej 800-1200 € plus opłaty eksploatacyjne, w zależności od lokalizacji.

Cytat od elStefano

...jako zabezpieczenie na starość... Nieruchomości są jednak bardzo słabo do tego przystosowane.

Dlaczego? Przecież mógłbym wykorzystać zgromadzoną sumę do własnych celów, czego nie mogę zrobić z czynszem, prawda?

Cytat od elStefano

Jeśli chcesz spłacić to za 10-15 lat zaledwie 15000 wpłaty własnej, raty będą ogromne.

Ja raczej skłaniam się ku sprzedaży nieruchomości po wyrośnięciu dzieci.

Cytat od elStefano

Miej na uwadze, że mogą również pojawić się prace renowacyjne, które są naprawdę drogie.

To prawda, ale nie chcę również kupować starego, żeby unikać problemów w ciągu najbliższych 10 lat.

Cytat od elStefano

Kupno nieruchomości to luksus i powinno być traktowane jako taki.
Finansowo na dłuższą metę na pewno stoisz lepiej, jeśli wynajmujesz.

Czy miałeś na myśli krótkoterminowo? Dla mnie wynajem oznacza elastyczność, ponieważ mam tylko 3-miesięczny okres wypowiedzenia, jeśli okolica czy sąsiedzi mi nie odpowiadają.

Napisany przez elStefano
Nie, miałem na myśli długoterminowo.

Dwa błędy myślowe większości ludzi są następujące: Kupując nieruchomość, oszczędzasz całą masę czynszu i otrzymujesz Dom, którego wartość pozostaje niezmienna i który potem można sprzedać za cały grosz, ponieważ nieruchomości są bezpieczną lokatą. To jest kompletna bzdura.

Niewypłacony czynsz zostanie zjedzony przez odsetki i prace remontowe. Będziesz musiał nieuchronnie regularnie wkładać pieniądze w nieruchomość nawet jeśli teraz kupisz nowy budynek, za 30-40 lat będzie on stary (np. pod względem izolacji cieplnej). 30 lat temu nikt nie myślał o rzeczach takich jak ogrzewanie podłogowe czy systemy autobusowe, a dzisiaj jest to prawie standard przy nowych budynkach i w przyszłości nie będzie inaczej.

Nieruchomość jest warta tyle, ile ktoś jest skłonny za nią zapłacić, tak samo jak wszystko inne. Obecnie ceny nieruchomości w Niemczech są na rekordowo wysokim poziomie, ale kto powie, że za 40 lat będzie tak samo? Mamy poważne problemy z demografią, co oznacza, że w przyszłości będzie mniej osób potrzebujących mieszkania niż obecnie.

Najemca nie ma tych problemów. Płaci co prawda czynsz, ale jednocześnie może każdego miesiąca inwestować sporą sumę w plan oszczędnościowy i mieć potem w wieku emerytalnym całkiem sporo gotówki.

Wiem, że krytykuję ludzi, którzy mogą sobie pozwolić na własne mieszkanie, ale tak naprawdę tego nie chcę. Posiadanie własnego domu może być również piękną rzeczą, ale tylko wtedy, gdy na to stać i nie trzeba martwić się każdej nocy, czy będzie się w stanie spłacić raty.

Może udaj się do niezależnego doradcy finansowego (nie z banku) i przedstaw mu całą sytuację. Choć zapłacisz za godzinę konsultacji około 150 euro, to on dokładnie obliczy, co się opłaca, a co nie.

Właściwie nie chciałem rozpoczynać dyskusji fundamentalnej za pomocą mojego wątku, ale forum służy także do dyskusji. Byłem przez długi czas przekonany, że posiadanie własnej nieruchomości to sprawa dzieci zamożnych rodziców, a wynajmowanie mieszkania zapewnia potrzebną elastyczność w odpowiedzi na szybko zmieniającą się sytuację na rynku pracy. Kolega z pracy, który padł ofiarą redukcji zatrudnienia, nie mógł dodatkowo spać i spóźniać się do pracy. To zawsze może się zdarzyć. Jednak czasy się zmieniły, obecnie stopy procentowe są niskie, czynsze w metropoliach rosną, a jeśli już wiadomo, że z tej okolicy się nie wyprowadzisz (umowa o pracę na czas nieokreślony), pojawia się pytanie: po co ta ucieczka w mietwohnung dla kolejnych 30 lat, skoro można już mieć swoje własne? Ja sam byłem i nadal jestem (jeszcze) najemcą, i za każdym razem, gdy zbliża się remont, zastanawiam się - nowa kuchnia (laminat, okna) po co?? Uwaga dotycząca zmian demograficznych jest pomocna, innymi słowy, młodych ludzi przyciąga do miast, ponieważ sytuacja na rynku pracy jest lepsza.

Napisany przez Latinl
Cześć

w zasadzie byłoby to możliwe. Nawet bez wkładu własnego.

Jednak żadne z banków nie wyrazi zgody bez posiadania nieruchomości. Możesz już zacząć sonduje u swojego banku / doradcy, co finansowaliby wam. Następnie można rozejrzeć się po rynku nieruchomości.

Myślę, że w Hamburgu pod względem lokalizacji nie będzie dla banku problemem traktować to jako zabezpieczenie. Ważna jest tylko przedstawialność finansowa.

Napisany przez Finance_2ME
Ceny nieruchomości w miastach metropolitalnych właśnie strzelają w górę! przeczytałem wiele na ten temat, ponieważ sam mam zamiar kupić nieruchomość. Można powiedzieć, że tzw. złoto betonu cieszy się dużą popularnością w czasach minimalnych stóp procentowych na książce oszczędnościowej i rachunku bieżącym. Ponadto stanowi ono ochronę przed inflacją i jest dobrą formą oszczędzania na starość. Mimo to można nadal inwestować w nieruchomości, ponieważ ze względu na historycznie niskie stopy procentowe jest to opłacalne. Chociaż ceny zakupu domów i mieszkań wzrosły bardzo szybko, to rozwój stóp procentowych równoważy tę tendencję na dłuższą metę. Znalazłem kilka ciekawych rzeczy na stronie Werte entscheiden: PATRIZIA Immobilien AG. Będę to monitorować, aby móc uderzyć w odpowiednim momencie.

Napisany przez winfoer
Czy nie da się zatrzymać tego ciągłego ukrytego marketingu tutaj na forum?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Co na to Escorpio -Admin-?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata