Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: przechowywanie danych przez Schufa

Napisany przez mausi00771
Cześć kochani, mój mąż był kilka lat temu z powodu umowy telefonicznej w rejestrze dłużników =/ z długiem około 300 euro. Teraz, prawie 6 lat temu, spłacił tę kwotę, sprawdziliśmy nasze wpisy w rejestrze dłużników w 2010 roku. Mówili, że automatycznie usuwane jest po 3 latach, czyż nie? Chcieliśmy teraz kupić samochód i ubiegać się o kredyt w wysokości 5000 €, ale to niemożliwe, ponieważ wciąż figuruje w rejestrze dłużników. Właśnie się zalogowaliśmy i tam widnieje 90,88%. Czy nigdy już nie będzie 100%? Czy pozostanie teraz na tych 90% na zawsze? Z góry dziękuję za informacje.

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

wpis do Schufy zostanie usunięty 3 lata po oznaczeniu jako zakończony.

Jednak zakończony wpis do Schufy nie musi koniecznie prowadzić do odrzucenia kredytu... ale zdecydowanie należy się spodziewać wyższych odsetek.

Jeśli dług został spłacony, zalecam sprawdzenie, kiedy wpis do Schufy został zaznaczony jako zakończony, a jeśli to było ponad 3 lata temu, po prostu zgłoście to do Schufy i usuną go w ciągu kilku dni.

Jeśli wpis jeszcze nie został oznaczony jako zakończony, to powinien zadzwonić do firmy windykacyjnej, do której wtedy zapłacił.

Wynik 100% nie istnieje... nawet Dieter Bohlen z milionami na koncie nie osiągnie 100%. Dobry, normalny wynik to zazwyczaj 96-98%... więc 90,88% nie jest zbyt dobrym wynikiem... jednak w ciągu czasu powinien się poprawić. Dodatkowo, wynik nie pogarsza się tylko z powodu negatywnych wpisów w Schufie... pogarsza się także w przypadku zobowiązań, takich jak np. telefon/komórka, internet, konta bankowe, kredyty, karty kredytowe, konta klienta w sklepach internetowych, jeśli płaci się tam na fakturę lub w ratach, itp.

Pozdrawiam, escorpio

Cześć,
dzięki za odpowiedź.
Czy możesz mi powiedzieć, gdzie to znajdę?
Przeszukaliśmy już wszystko na ich stronie internetowej,
ale nie znaleźliśmy informacji o tym, gdzie znajdują się wpisy.

Napisany przez 2Escorpio
Masz na myśli, gdzie można sprawdzić swoje Schufa?

https://www.meineschufa.de/?site=11_3&via=menu

nie, wiemy. Kupiliśmy to w 2010 roku, możemy się zalogować, ale nie mogę znaleźć, gdzie można to oznaczyć jako zrobione.

Napisany przez tnt

nie, to wiemy. Zakupiliśmy to w 2010 roku, możemy się zalogować, ale nie mogę znaleźć, gdzie można to oznaczyć jako wykonane.

Na pewno też jeszcze nie. Usunięcia nie następują automatycznie, ale dopiero po otrzymaniu powiadomienia od podmiotu, który zlecił wpis. Więc lepiej tam się zwrócić.

Napisany przez Ravemaster84

Na pewno jeszcze nie. Usunięcia nie są automatyczne, lecz następują dopiero po otrzymaniu decyzji od instytucji, która dokonała wpisu. Należy się więc do nich zwrócić.

Całkowicie poprawne. W przeciwnym razie każdy mógłby powiedzieć, że wpis został zrealizowany. Tylko osoba, która dokonała wpisu, może go oznaczyć jako zrealizowany.

Dlatego:
Sprawdźcie wszystko, co jest w raporcie. Jeśli znajdziecie tam wpisy, które od dawna są zrealizowane, skontaktujcie się z partnerem umownym. Kiedyś w moim raporcie były 2 umowy mobilne, 2 umowy internetowe i 3 umowy kredytowe. W rzeczywistości posiadałem jedną umowę z każdej kategorii. Napisałem więc listy do odpowiednich osób z prośbą o poinformowanie SCHUFA, że sprawa jest załatwiona, a także poprosiłem o potwierdzenie. Początek sprzątania własnego wyniku w SCHUFA...

Napisany przez tnt
Kolejny problem, o którym początkowo mało kto myśli: Istnieje nie tylko Schufa.

Nawet nie tylko Schufa: konsumenci muszą znać także te firmy informacyjne - Finanse - Artykuł Magazynu

Obecnie te firmy już rywalizują o scoring swojego scoringu - wspaniała bzdura, ale tak już jest. Jakby zdolność i chęć do płacenia w przeszłości mogły cokolwiek powiedzieć o przyszłości.

Na ile mi wiadomo, był tam tylko ze względu na umowę telefoniczną sprzed lat.
Wczoraj wieczorem przeglądałam jego dokumenty.
Firma Seiler und Kollegen (z powodu Telekomu)... Mój mąż powiedział, że kiedyś była o nich program w telewizji, ale nie wiem o co chodzi.
Jutro wieczorem zadzwonimy tam, gdy wróci z pracy. Nawet nie dostaję informacji od KK, gdy chodzi o mojego męża, więc pewnie adwokat też niczego nie zdziała =(
Żadnych innych umów nie zawierał, a nawet nie robi zakupów online, a jeśli już, to tylko przez PayPal

Nie zapomnij:
Również konta osobiste, debet w rachunku bieżącym (nawet jeśli nie wykorzystany!), karty kredytowe również są uwzględnione w SCHUFA!

Mamy wszystko, oprócz konta oszczędnościowego, ale myślę, że każdy je ma i dotychczas nigdy nie przekroczyliśmy limitu, nawet o jeden cent

nie mamy nic oprócz konta osobistego, ale myślę, że każdy je posiada i dotąd nigdy go nie przekroczyliśmy, nawet o jeden cent

Ok. W takim razie w SCHUFA powinno być tylko konto osobiste. Dopóki tu nie zostanie ustanowiona linia kredytowa (w języku SCHUFA linia kredytowa), to nie powinno to mieć żadnego wpływu...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata