Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy duże firmy ubezpieczeniowe automatycznie naliczają wyższe składki dla początkujących kierowców?

Napisany przez ADMCI4
Dzięki moim rodzicom znam nazwy dużych ubezpieczycieli samochodowych, takich jak HUK Coburg, Allianz, Provinzial czy AXA. Prawdopodobnie właśnie do nich bym się zwrócił, gdybym chciał kupić samochód i potrzebował ubezpieczenia.
Jednak jeden z moich przyjaciół zasugerował, abym raczej zwrócił się do mniejszych ubezpieczycieli, ponieważ ich składki są zazwyczaj tańsze, zwłaszcza dla początkujących. Czy jest to naprawdę takie proste, i jeśli tak, to z jakiego powodu?

Czy te tańsze ubezpieczenia są również gorsze pod względem świadczeń niż inne? Gdzie mogę najlepiej się o tym dowiedzieć, jeśli jeszcze nie mam samochodu?

Re: Czy duże firmy ubezpieczeniowe automatycznie naliczają wyższe składki dla początkujących kierowców?

Napisany przez tequila
Cześć,

Czy to naprawdę tak jest, i jeśli tak, to dlaczego?

Nie, to nie jest tak jednoznaczne. Każde ubezpieczenie samochodu jest klasyfikowane inaczej.
Jest to jedna z wielu przyczyn, dlaczego to stwierdzenie nie jest prawdziwe. W niektórych przypadkach bezpośredni ubezpieczyciele mogą być tańsi, ale nie zawsze.

Czy te tańsze ubezpieczenia są gorsze pod względem świadczeń niż inne?

Jeśli są naprawdę tanie, to z reguły tak. Tańsze niekoniecznie. To zależy od indywidualnych preferencji. Czy uważasz, że na przykład możliwość przeniesienia zniżki na osobę trzecią może mieć znaczenie podczas podejmowania decyzji? A co z odszkodowaniami za szkody po ugryzieniu przez kunę?

Gdzie mogę najlepiej się o tym dowiedzieć, jeśli jeszcze nie mam samochodu?

Jeśli chcesz to zrobić samodzielnie i rzetelnie, to z pewnością pomocny będzie przegląd różnych warunków ubezpieczycieli.

Napisany przez PiaSei
Tak myślę, że zazwyczaj stawki dla początkujących kierowców są wyższe, o ile mi wiadomo. Możesz też zapytać bezpośrednio u ubezpieczyciela, jaka byłaby wysokość składki. Myślę, że oni na pewno będą mogli ci podać bardziej precyzyjną odpowiedź.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata