Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: zmiana pracodawcy - świadczenie emerytalne firmowe

Napisany przez Beachmaus
Dobry wieczór wszystkim, miałem dziś wieczorem miły telefon od mojego byłego szefa. W marcu tego roku zmieniłem miejsce pracy. Mój nowy pracodawca nie przejął emerytury pracowniczej, ponieważ współpracuje z innym dostawcą. Więc stary plan emerytalny został zwolniony z opłat i został podpisany nowy. Teraz okazuje się jednak, że mój stary szef musi nadal płacić raz w roku na ubezpieczenie upadłości (PsvAG) dopóki nie przejdę na emeryturę. To normalne? Rozumiem go. W końcu także ja nie chcę mieć z nimi nic wspólnego, a tak więc istnieje z nami zobowiązanie na kolejne 30 lat? To chyba nie jest logiczne, prawda? Czy istnieje na to jakieś rozwiązanie? Mam nadzieję, że ktoś mi na to odpowie. Pozdrawiam, N.

Napisany przez Reibold
Cześć Beachmaus!

ubezpieczenie do tej pory traktowało Twojego pracodawcę jako ubezpieczającego, a Ciebie jako osobę ubezpieczoną. Zapytaj ich, czy możesz również zostać ubezpieczającym. To rozwiązałoby problem.

A jeśli już dzwonisz, zapytaj od razu, jakie warunki muszą być spełnione, aby Twoje zgromadzone środki mogły zostać przeniesione do nowego ubezpieczenia. Byłoby to prawdopodobnie najbardziej eleganckie rozwiązanie, ponieważ stary kontrakt zostałby wtedy zakończony. Ale uwaga, jeśli stary kontrakt jest już aktywny od dłuższego czasu, może on mieć znacznie wyższą gwarantowaną stopę procentową, którą straciłbyś.

Z poważaniem
Alexander Reibold

Napisany przez tobias76
Cześć,

właśnie miałem złe doświadczenia z funduszem emerytalnym. Może ktoś mógłby doradzić mi, jak teraz postępować.

Płacę regularnie składki do funduszu emerytalnego od ponad 5 lat i od 1 lutego 2012 roku zmieniłem pracodawcę. Mój nowy pracodawca przejął ubezpieczenie. W rocznym sprawozdaniu przeczytałem teraz, że moje gwarantowane emerytury spadły o 4 %.

Wiem, że stary pracodawca ze względu na dużą liczbę umów korzystał z wysokiego rabatu. U nowego pracodawcy to pierwsza umowa z ubezpieczeniem.

Czy taki spadek jest zgodny z prawem? Czy lepiej byłoby pozostawić stary plan w spoczynku i zacząć nowy u ubezpieczyciela nowego pracodawcy, czy nawet przenieść umowę? Co mogę teraz zrobić po prawie roku?

Napisany przez PK46149
Masz prawny anspruch na to, aby twój nowy pracodawca kontynuował umowę - przynajmniej teoretycznie. W praktyce prawdopodobnie nie będziesz chciał tego wywoływać z szefem.

Ten problem często mi się zdarza. Zbiera się polisy bez składek, opłaca się tylko opłaty i nie ma w nich właściwie pieniędzy.

Zakładowe plany emerytalne mają dobrą opinię. Jeśli przyjrzeć się im bliżej, rodzą się wątpliwości. Emerytury podlegają pełnemu opodatkowaniu, dodatkowo musisz odprowadzić pełną składkę na swoje ubezpieczenie zdrowotne tylko od tych dochodów emerytalnych. Inaczej mówiąc: oddajesz połowę emerytury bezpośrednio do urzędu skarbowego i ubezpieczyciela.

Tego rodzaju zabezpieczenie emerytalne jest naprawdę sensowne, jeśli obecnie jesteś wysoko opłacanym pracownikiem, najlepiej powyżej 40 roku życia, prywatnie ubezpieczonym i resztę swojej kariery spędzasz w obecnej firmie.

Jeśli nie spełniasz tych warunków, a w najbliższych latach może znów być konieczna zmiana pracodawcy, powinieneś rozważyć rezygnację z takich umów i raczej samodzielnie zadbać o przyszłą emeryturę.

Napisany przez Matthew Pryor
W przypadku pobierania emerytury emerytury podlega pełnemu opodatkowaniu, dodatkowo możesz odprowadzać pełną składkę na swoje obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne z tego przychodu emerytalnego.

Spróbuj to wytłumaczyć osobie ubezpieczonej prywatnie. Z pewnością wyśmieje cię z tego (słusznie).

W jasny sposób: Oddajesz połowę swojej emerytury bezpośrednio Skarbowi Państwa i ubezpieczeniu zdrowotnemu.

W jasny sposób: Tutaj piszesz gorączkowo ogólnikową bzdurę. Przy stopie podatkowej np. 20% i składce na ubezpieczenie zdrowotne w wysokości 15,5%, osiągam osobiście łącznie 35,5%. Ale być może teraz to jest połowa z 100.

Tak naprawdę sensowne jest takie zabezpieczenie na starość, jeśli teraz jesteś wysoko opłacanym pracownikiem,

Jak definiować więc wysoko opłacanego pracownika? Od 80000€ w górę? Tak, że zarabia się powyżej górnej granicy składek ubezpieczenia społecznego i oszczędności na ubezpieczeniu społecznym tracą na znaczeniu?

Napisany przez PK46149
W celu bardziej szczegółowego wyjaśnienia: Jeśli chodzi o opodatkowanie w wieku emerytalnym, w okresie przejściowym do 2040 r. opodatkowanie rent wzrasta stopniowo. Od 2040 r. renty będą opodatkowane tak samo jak dochody. Obecnie stawka podatkowa graniczna wraz z dodatkowym podatkiem solidarnościowym i podatkiem kościelnym dla osoby samotnej wynosi już ponad 30% przy dochodzie rocznym do opodatkowania w wysokości 20.000 euro. Optymiści mogą twierdzić, że obciążenie podatkowe spadnie, a składki na ubezpieczenie zdrowotne również spadną. Jestem pewien, że oba wzrosną, więc oddanie 50% zarobionej kwoty na rzecz urzędu skarbowego i ZUS nie jest nierealistyczne.

Napisany przez Matthew Pryor
W celu uściślenia: jeśli chodzi o opodatkowanie w wieku emerytalnym, do 2040 roku obowiązuje okres przejściowy, w którym opodatkowanie emerytur stopniowo wzrasta.

Jasne. Ale co to ma wspólnego z kapitałem emerytalnym w szczególności?

Obecnie stawka podatkowa graniczna, wliczając składkę solidarnościową i kościelną, dla osoby samotnej wynosi już ponad 30% przy dochodzie rocznym do opodatkowania w wysokości 20 000 euro.

To chyba żart! Kogo obchodzi w tym kontekście stawka podatkowa graniczna?

Optymiści mogą teraz twierdzić, że obciążenia podatkowe zmniejszą się, a składki na ubezpieczenie zdrowotne również spadną.

Przy obiektywnej ocenie obecnej sytuacji ani kryształowa kula optymisty, ani pesymisty nie mają znaczenia! Czy również tak zapisuje Pan w swoich protokołach doradczych?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata