Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy pracodawca musi wypłacić urlop w razie choroby?

Napisany przez ADMCI4
Szanowni użytkownicy forum.

Mam zazwyczaj 30 dni urlopu w ciągu roku, z czego w tym roku wykorzystałem tylko 12. Niestety, potem ciężko zachorowałem na plecy i od tego czasu nie mogłem wrócić do pracy. Przeszedłem operację, byłem na turnusie rehabilitacyjnym i terapii, i pewnie nie będę w stanie wrócić do pracy przed początkiem przyszłego roku. W naszym zakładzie obowiązuje zasada, że urlop musi być wykorzystany do końca roku. Ja już tego nie będę w stanie zrobić i chciałbym wiedzieć, czy mój pracodawca musi mi wypłacić niewykorzystany urlop. Jeśli tak, czy kwota ta będzie opodatkowana? Obecnie nie otrzymuję wynagrodzenia, tylko zasiłek chorobowy, który nie jest opodatkowany.

Re: Czy pracodawca musi wypłacić urlop w razie choroby?

Napisany przez 2Bolitho
Sprawdź Ustawę o urlopach wypoczynkowych. Zasada jest taka, że urlop wygasa z końcem roku. Wyjątek: Jeśli z ważnych powodów osobistych lub zawodowych nie jest możliwe skorzystanie z urlopu, można go przenieść do końca marca. Oznacza to, że można go wziąć w pierwsze 3 miesiące następnego roku. Jeśli to również nie jest możliwe, istnieje możliwość przeniesienia go w określonych okolicznościach do 30.06.

Nie ma prawa do wypłaty urlopu. Urlop służy odpoczynkowi i powinien być wykorzystywany.

Jeśli jesteś dłużej chory, to nadal przysługuje Ci ten urlop. Jest to jednak nie wynika z przepisów niemieckich, a z orzecznictwa Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata