Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy istnieje tania emerytura dla studentów?

Napisany przez ADMCI4
Po rozmowie z moimi rodzicami ostatnio zdałem sobie sprawę, że mimo mojego studiowania prawdopodobnie będę miał problemy z emeryturą w przyszłości. Oznacza to, że jak najszybciej muszę zacząć oszczędzać prywatnie. Podczas studiów niestety nie mogę pracować, dlatego moim jedynym dochodem są stypendium Bafög i zasiłek rodzinny. Moi rodzice również nie mogą mnie wspierać, dlatego miałbym tylko minimalną kwotę do dyspozycji na prywatne oszczędzanie. Ponieważ istnieją korzystne warunki dla studentów na wielu obszarach, interesuje mnie, czy istnieją tu również umowy z szczególnymi stawkami. Będę bardzo wdzięczny za adresy firm ubezpieczeniowych.

Napisany przez Latinl
nawet jeśli inni mnie wyśmiewają.

Umowa Riestervertrag na bazie funduszu lub Riester z wsparciem budowlanym (jeśli chcesz kiedyś zbudować)

Dlaczego?
- Wysokie wsparcie podstawowe dla Ciebie od samego początku z minimalną składką (5 € / miesiąc)

- później można / należy dostosować go, aby nadal otrzymywać wsparcie (minimalny wymóg wynosi 4% brutto)

- u dobrze zarabiających możliwość odliczenia podatkowego. Zakładam, że po studiach otrzymasz lepiej płatne prace

Powodzenia

Napisany przez tequila
Cześć,
po pierwsze, proszę się nie przejmować poprzednią odpowiedzią. To jest bzdura, ponieważ jako student z podanymi źródłami dochodu nie masz prawa do wsparcia. Byłbyś więc obciążony (prawdopodobnie) drogą, niefleksyjną umową.
Sytuacja może się zmienić, gdy podjęłbyś socjalnie ubezpieczoną pracę dorywczą jako student lub dobrowolnie płacił składki emerytalne. W takim układzie można by przynajmniej rozważyć Riester.
Do tego czasu: Trzymaj się z daleka od Riester!!
Również rozważyłbym, czy chciałbym teraz już związać się długoterminowo z rozwiązaniem ubezpieczeniowym.
Uważam, że nie byłoby to najgorszym pomysłem, najpierw zgłębić solidną wiedzę na temat różnorodnych możliwości zabezpieczenia emerytalnego.
Ubezpieczenia, akcje, obligacje, nieruchomości itd....
Do tego czasu wystarczy nawet konto oszczędnościowe, myślę.

Napisany przez EuroPaule
Cześć Nulli,

Niestety nie ma zniżek dla studentów. Rynek kapitałowy nie ma niestety serca społecznego.
Każdy zawsze chce tylko to, co najlepsze dla Ciebie... .
Dlatego rada od Tequilli, żeby najpierw zainwestować w wiedzę, jest najcenniejsza, jaką możesz teraz otrzymać.
Zwłaszcza teraz, gdy oprocentowanie nie pasuje do ryzyka, a wszystko jakoś szaleje.
Trzymaj się mocno i bądź sprytny. A gdy rozpocznie się życie zawodowe, zacznij od solidnego fundamentu.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Latinl
Cześć

Być może powinieneś jednak rozważyć Riester jako podstawowe ubezpieczenie. Przeanalizowałem to w kontekście zasiłku dla dzieci i Bafög. Jednak każdy pracownik objęty ubezpieczeniem społecznym jest uprawniony do korzyści. Więc jeśli zdarzy się, że choć przez jeden dzień w ciągu roku będziesz objęty ubezpieczeniem społecznym, opłaca się mieć Riester. Otrzymasz 154 € podstawowej dopłaty (przy wkładzie w wysokości 4% z brutto lub co najmniej 5 € / miesiąc).

W trakcie moich studiów miałem prace dorywcze, płatne staże itp. Wtedy łatwo zaczyna się podlegać obowiązkowym składkom na ubezpieczenia społeczne.

Nieruchomości, akcje, fundusze są w mojej opinii zbyt wcześnie. Najpierw potrzebujesz solidnej podstawy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata