Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Ile razy można przekształcić debet w banku w kredyt?

Napisany przez ADMCI4
Dwa razy do tej pory przeniosłem swoje konto debetowe w Sparkasse, dlatego teraz mam tam kredyt w wysokości 16 000 euro.

Niestety musiałem tymczasem ponownie skorzystać z debetu, który wzrósł do 3500 euro. Oprocentowanie debetu jest znowu bardzo wysokie pod koniec kwartału i chciałbym ograniczyć go z powrotem do 500 euro.

Jednakże oznaczałoby to przeniesienie debetu jeszcze raz i zwiększenie kredytu. Ile razy można to zrobić, zanim Sparkasse odmówi?

Pozdrawiam. Gerardo

Napisany przez Latinl

Dwukrotnie refinansowałem moje przekroczenie debetu w Sparkasse, dlatego teraz mam tam kredyt w wysokości 16000 euro.

Niestety w międzyczasie musiałem ponownie skorzystać z debetu, który tym samym wzrósł do 3500 euro.

Oprocentowanie debetu pod koniec kwartału znów będzie bardzo wysokie, a ja chciałbym go znowu ograniczyć do 500 euro.

Oznaczałoby to jednak ponowne refinansowanie debetu i zwiększenie kredytu.

Jak często jest to możliwe, zanim Sparkasse powie dość?

Pozdrawiam, Gerardo

Cześć,

W zasadzie możesz refinansować tak często, jak chcesz, dopóki bank nie zablokuje tego ze względu na niewystarczające obciążenia dochodowe. Nie można tego uogólnić.

Powinieneś prowadzić raczej budżet domowy i starać się obniżyć swoje koszty lub zwiększyć dochody.

Fakt, że stale refinansujesz i korzystasz z debetu, świadczy tylko o tym, że nie radzisz sobie z sytuacją.

Powodzenia

Napisany przez rechner

Jak często to jest możliwe, zanim Sparkasse się wycofa?

Wszystko jest możliwe, ale to, że bank uczestniczy w tym już tak długo i tak często, nie wygląda na dobrą oznakę. Nie pozwól, abyś był zaskoczony, jak może wyglądać to wycofanie. Wypowiedzenie wszystkich umów, dochodzenie roszczeń na drodze sądowej ...

Napisany przez Ravemaster84
Mogę się tylko zgodzić z Latinlem. Jeśli pieniądze nie wystarczają i zawsze trzeba korzystać z debetu, należy kontrolować swoje wydatki.

Najlepiej:

- Ustaw debet na 0,
- skonsoliduj wszystkie zobowiązania w jedną pożyczkę,
- stwórz plan budżetu i regularnie spłacaj pożyczkę.
Przy tym nie zapomnij trzymać małej rezerwy na koncie oszczędnościowym, aby w przypadku niestandardowych zakupów/napraw nie musieć od razu sięgać po debet lub zwiększać pożyczki.

Jeśli będziesz działać w ten sposób, niedługo pan Zwegat będzie musiał wyruszyć w długą podróż z Berlina....

Napisany przez 2Escorpio

Wszystko jest możliwe, ale fakt, że bank to już tak długo i tak często robi, nie wygląda na dobry znak. Nie daj się zaskoczyć, jak mogłoby to wyglądać w przypadku odrzucenia. Wypowiedzenie wszystkich umów, dochodzenie roszczeń drogą sądową...

Absolutna bzdura, przepraszam

1. Dopóki masz debet, możesz zakładać, że zostanie on ponownie przeniesiony. Bank nie udzieliłby ci tak wysokiego debetu, gdyby obawiał się, że nie będziesz w stanie go spłacić. (Oczywiście są wyjątki potwierdzające regułę, na przykład gdy negatywny wpis w rejestrze dłużników pochodzi z innego źródła) Oczywiście pewnego dnia usłyszysz, że debetu nie ma już.

2. Umowa kredytowa, konto osobiste itp. nie mogą zostać tak po prostu wypowiedziane, musi istnieć za to zwłoka w płatnościach. Debet można też stopniowo zmniejszać... czyli bank co miesiąc obniża debet o kilkaset euro.

(To, co bank mógłby ci natychmiast wypowiedzieć, to debet, ale banki tak długo nie robią, jak wszystko przebiega normalnie, nie mają one korzyści z tego, że właściciel konta nagle nie jest w stanie spłacić swoich kredytów, o których bank wcześniej nie informował, ponieważ nagle wypowiedział debet).

Cytat od użytkownika Ravemaster84

Najlepiej: Obniż debet do zera

A potem płacisz za każde porządzenie z powrotem 20 euro, bo klient nie radzi sobie ze swoją sytuacją finansową? ... No, na pewno takie oszczędzanie nie przyniesie rezultatów.

Trzeba nauczyć się zarządzać pieniędzmi... jeśli wszystko ustawisz na zero, tego nie nauczysz się, po prostu nie będziesz w stanie i jak już wspomniałem... to, co czasami widzę, że niektórzy płacą za porządzenia z powrotem, bo ludzie nie otrzymują debetu i przekraczają go tylko o kilka euro... to już duża suma.

W przeciwnym razie Latln i Rave oczywiście mają rację... trzeba nauczyć się zarządzać pieniędzmi, które wpływają, rata kredytu będzie zawsze wyższa (przy kolejnych przeniesieniach zadłużeń), dlatego w końcu trzeba będzie zrezygnować z czegoś więcej, niż gdyby się od razu z tym zaczęło. Ale to tylko wskazówka i nie ma związku z twoim pytaniem.

Napisany przez rechner

Tak długo jak masz kredyt odnawialny, możesz założyć, że zostanie on ponownie przekształcony. Bank nie przyznałby Ci tak wysokiego kredytu odnawialnego, gdyby miał obawy, że nie będziesz w stanie go spłacić. (Oczywiście istnieją wyjątki od reguły, na przykład gdy pojawi się negatywny wpis w rejestrze dłużników od innego źródła) Oczywiście, w końcu przyjdzie czas, że nie będziesz miał już kredytu odnawialnego.

A co wtedy? Gdy kredyt odnawialny jest już wykorzystany?

Cytat od Escorpio;639261.

2. Umowa kredytowa, konto oszczędnościowe itp. oczywiście nie mogą być po prostu wypowiedziane, musi być za to zaległość w płatnościach.

Nie musi, cytuję z umowy (drukowanej) kredyt z początkowym oprocentowaniem stałym:

kredyt może być wypowiedziany przez obie strony po upływie sześciu miesięcy od daty pełnego otrzymania, z trzymiesięcznym terminem wypowiedzenia oraz z miesięcznym terminem wypowiedzenia w przypadku zakończenia umowy o oprocentowaniu stałym zgodnie z pkt. 1.1. Po zakończeniu pierwszej lub kolejnych umów o oprocentowaniu stałym, kontynuowanie kredytu ze zmienną stopą procentową pozwala na jego wypowiedzenie w każdej chwili z trzymiesięcznym terminem wypowiedzenia.

Napisany przez 2Escorpio
1. Czym to ma znaczenie, czy debet jest przekroczony? Może on przekroczyć limit (w tym również debet), o ile doradca klienta ma zaufanie do klienta i uważa, że klient nadal będzie w stanie to spłacić.

2. Skąd to masz? To brzmi dość nieserioznie... Bardzo by mnie teraz zdziwiło, gdyby Sparkasse miała takie klauzule umowne w swoich kredytach (z wyłączeniem debetów/kart kredytowych).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata