Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Księgowość finansowa stowarzyszenia WHEN eV)

Napisany przez Apollo440
Cześć,

jestem tutaj nowy i szukam porady, ponieważ nie mam już pomysłu i nie mam ochoty ciągle szukać w internecie.
Stoimy przed założeniem stowarzyszenia eV. Zostałem mianowany księgowym i mam kontrolować przychody i wydatki.

O co chodzi:
Jesteśmy 7 członkami. Każdego miesiąca musi być wpłacana składka. Ta trafia na główne konto.
Mamy również wydatki, gdy któryś z członków kupuje coś dla stowarzyszenia eV i pokrywa koszty. Ten członek otrzyma te pieniądze z kasy. Jeśli wydatek był tak duży, że kasa nie może pokryć tej kwoty, muszę przeprowadzić kasowy przegląd i podzielić pieniądze przez 7, aby rozdzielić je wśród członków na koniec miesiąca.

Jak dotąd nie jest to trudne, wszystko działa idealnie w mojej tabeli Excel.
Teraz pojawia się druga osoba, która w tym miesiącu coś kupuje i ponosi koszty. teraz trzeba to zestawić z pierwszym wydatkiem, ponieważ ta osoba sama coś opłaciła i trzeba to podzielić przez 7.
Uzyskanie przeglądu tego, kto zapłacił za co i kto otrzyma zwrot lub musi wpłacić na koniec miesiąca jest problematyczne i tutaj tkwi trudność. Muszę to obliczyć i zapisać osobno. Staje się to coraz bardziej skomplikowane, gdy więcej osób ponosi wydatki.

To nie zdarza się często, ale się zdarza. Chciałbym mieć przejrzysty przegląd, który mogę pokazać jednoznacznie.
być może ktoś ma rozwiązanie lub zna program, który ułatwi mi pracę.

pozdrowienia Apollo

Re: Księgowość finansowa stowarzyszenia WHEN eV)

Napisany przez Blattzweig
Trochę to mylące, dlaczego przeprowadza się rozliczenie kasy, jeśli już wiadomo, że pieniądze nie wystarczą, a podział przez liczbę członków też ma niewiele sensu. Chyba że rozliczenie ma nastąpić pod koniec miesiąca, a dochody z przyszłego miesiąca mają zasilić zaległości z poprzedniego miesiąca.

Być może warto spróbować pracować z kontami należności i zobowiązań. W przeciwnym razie wydaje się, że tutaj wydaje się więcej pieniędzy, niż się zarabia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata