Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak rozpoznać dno na rynku funduszy inwestycyjnych?

Napisany przez 1cent
Cześć!

Zastanawiam się właśnie, jak można rozpoznać absolutne dno?
Czy istnieją jakieś techniki?

Chodzi o spekulacyjne inwestycje w kopalnie!

Czy istnieje punkt, w którym można założyć, że nie będzie już głębiej?

Dzięki

Napisany przez finance

Zastanawiam się, jak można rozpoznać absolutne dno?

Czy istnieje punkt, w którym można założyć, że nie będzie już głębiej?

Tak, można rozpoznać absolutne dno poprzez całkowitą stratę. I od tego momentu nie może być już głębiej.

Napisany przez eichi

Tak, absolutne dno można rozpoznać po całkowitej utracie. I od tego momentu nie może być już głębiej.

Dokładnie to chciałem napisać.

Zastanawiam się jednak, w jakim stopniu cała ta sytuacja ma związek z firmą Speck.

Napisany przez 2Bolitho
Nie, nawet jeśli fundusz stracił już 80%, zawsze możesz stracić 100%. Decydującym czynnikiem nie jest rozwój w przeszłości, ale tylko aktualna cena. Od tego momentu cena może iść w górę lub w dół. Trzeba po prostu zestawić aktualną cenę z własnym poglądem na przyszłość.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

każde absolutne dno jest tylko dotychczasowe absolutne.
Następnym razem może spaść jeszcze niżej.

Kiedy naprawdę było dno fazy giełdowej, zawsze się o tym dowiadujemy dopiero po fakcie.

Wszystko to dotyczy Market Timing. Przez wieki wielu ludzi starało się to osiągnąć - dotychczas bez sukcesu.
Im bardziej ktoś chce to dokładnie kontrolować, tym większe jest ryzyko porażki.

Problemem jest również menedżer funduszu. Może on podważyć wszystkie uważane zasady i sygnały swoimi działaniami. Zarówno w pozytywnym, jak i negatywnym sensie..

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez 1cent
Cześć! Pytam tylko dlatego, że w jednej klasie aktywów stawia się na tzw. upadłe anioły?

Moje pytanie: Jak menedżer ma zamiar rozpoznać, czy cena nie spadnie dalej?

Przepraszam, ale moje pytanie jest poważne!

Napisany przez 1cent

Tak, absolutne dno można rozpoznać po całkowitej utracie. I od tego momentu nie można spaść już niżej.

Haha, wcale nie miałem tego na myśli!

Kiedyś czytałem coś na ten temat w FT. Wygląda na to, że inni ludzie mają ten sam pomysł...........

Napisany przez eichi

Cześć! Pytam tylko, bo obstawia się w jednej klasie aktywów tzw. „upadłych aniołów”?

Moje pytanie brzmi: Jak menedżer może rozpoznać, czy sytuacja nie pogorszy się jeszcze bardziej?

Przepraszam, ale pytanie jest poważne!

Sam to mówisz.

...obstawiać... i ...wiedzieć...

Nie wie tego, przypuszcza i liczy na to
Jeśli jest odpowiednio poinformowany, może mu to częściej niż rzadziej wychodzić, co w rezultacie może przynieść dodatnie wyniki.
Albo nie i to są te liczne fundusze, które nie radzą sobie tak dobrze.

Napisany przez eichi

Tak jak sam mówisz.

...postawić zakład... i ...wiedzieć...

On nie wie, on podejrzewa i wtedy ma nadzieję
Jeśli jest wystarczająco dobrze poinformowany, może się to zdarzyć częściej niż nie, co może przynieść funduszowi pozytywny wynik.
Albo nie, i są to fundusze, które po prostu nie radzą sobie tak dobrze.

I jeśli zainwestujesz w taki fundusz, masz nadzieję, że nadzieja menedżera funduszu się spełni. Jeśli jesteś wystarczająco dobrze poinformowany, może się to zdarzyć częściej niż nie, co może przynieść ci potencjalnie pozytywny zwrot z inwestycji.
Albo nie, i to są inwestycje, w których wszystko nie idzie tak dobrze

Napisany przez 1cent
Przepraszam, przez FT miałem na myśli Financial Times

Napisany przez 1cent

I gdy inwestujesz w taki fundusz, masz nadzieję, że nadzieja menedżera funduszu się spełni. Jeśli jesteś odpowiednio dobrze poinformowany, może się okazać, że to działa częściej niż nie i wtedy możesz uzyskać dodatni zwrot.
Albo nie i to jest właśnie te inwestycje, w których nie idzie tak dobrze.

Zgodnie, ale zaciekawiłyby mnie pierwsze kroki bez funduszy. To chyba niemożliwe, że nie można obliczyć dołka?

Napisany przez eichi

Oczywiście, ale pierwsze próby bez funduszy byłyby dla mnie bardzo kuszące. To nie może być prawda, musi istnieć jakiś sposób, aby obliczyć dno?

Tak, istnieją 2 dość podobnie dobrze działające metody:
* Wróżenie z kart
* Analiza wykresu

To drugie jest chętnie wykorzystywane w świecie finansów w zabawnych programach rozrywkowych. Jeszcze śmieszniejsze:
Wielu uważa to za rzetelne.

Chcesz spróbować?
Analiza wykresu | Sygnały wykresów | Sygnały techniczne | finanzen.net

Kilka kwiatków:
Analiza wykresu: Infineon - Czekając na start silnego wzrostu 28.11.2012 | Wiadomość | finanzen.net
Jeśli teraz nastąpi wzrost ponad opór, to pójdzie pełną parą w górę!!!! Dlaczego? Nikt nie wie

Analiza wykresu: DAX - Wydaje się, że dno zostało znalezione! 14.11.2012 | Wiadomość | finanzen.net
Dno DAX zostało znalezione!!!
Cytat: Prognoza: Jak opisano na początku, wydaje się, że DAX tworzy dno powyżej wsparcia między 7100 a 7000 punktami, które dotąd konsekwentnie bronił. To nadal daje podstawy do przekonania, że wkrótce ruszy w górę
Wsparcie jest konsekwentnie bronione!! Na pewno stoją tam wartownicy na murach zamku i dbają o to? Kto inny? Nie mam pojęcia, przecież DAX to zrzeszenie wartości akcji 30 przedsiębiorstw. Jak można to obronić? Profesjonaliści muszą to wiedzieć!

Napisany przez EuroPaule

To nie może być prawda, z pewnością musi istnieć coś, co pozwala obliczyć dno?

Cześć,

Zdecydowane NIE!
Nie da się tam niczego obliczyć, ponieważ kursy w ostatecznym rozrachunku nie powstają racjonalnie, ale działają pod wpływem emocji.
Spróbuj policzyć zachowanie kobiety... .
(OK, to było niesłuszne i wyrażam swoje dystansowanie się od tego stwierdzenia.)

Jeśli ktoś stawia na spadające anioły, to zakłada, że rynek tu przesadził (więc nie ma tu nic wspólnego z obliczonymi kursami, tylko strachem i paniką) i ta przesada wkrótce zostanie zregulowana, ponieważ sytuacja spółki jest lepsza, niż wskazują na to kursy.

Jednak istnieją ludzie, którzy próbują nam wmówić, że są w stanie obliczyć coś. Żyją oni z tego, że ktoś im kupuje ich pomysły. Raczej nie ze swoich zysków giełdowych... .

Pozdrowienia Paule

Napisany przez 1cent

Tak, istnieją 2 metody, które działają dość podobnie dobrze:
* Wróżenie z kart
* Analiza wykresów

Ta druga jest często wykorzystywana w świecie finansów w zabawnych programach rozrywkowych. Jeszcze zabawniejsze:
Wielu uważa to za poważne.

Chcesz spróbować?
Analiza wykresów | sygnały wykresów | sygnały techniczne | finanzen.net

Kilka perełek:
Analiza wykresów: Infineon - Czekając na start rajdu 28.11.2012 | Wiadomość | finanzen.net
Jeśli teraz nastąpi wzrost powyżej oporu, to pójdzie pełną parą w górę!!!! Dlaczego? Nikt nie wie

Analiza wykresów: DAX - Wydaje się, że dno zostało osiągnięte! 14.11.2012 | Wiadomość | finanzen.net
Dno DAXa zostało osiągnięte!!!
Cytat: Prognoza: Jak opisano na początku, wydaje się, że DAX tworzy dno powyżej wsparcia między 7100 a 7000 punktami, które dotychczas stanowczo bronione było. To nadal daje podstawy do przekonania, że wkrótce nastąpi wzrost
Wsparcie jest stanowczo bronione!! Z pewnością stoją tam strażnicy na murach zamku i pilnują tego? Kto inny? Nie mam pojęcia, przecież Dax to zbilansowana wartość akcji 30 firm. Jak można to obronić? Profesjonaliści muszą wiedzieć!

Co?? Zawsze myślałem, że analiza wykresów to bardzo poważne narzędzie.
Ok, co do czytania kart nigdy nie miałem dobrego zdania.

Napisany przez EuroPaule
[cytat=1cent">
Co?? Zawsze myślałem, że analiza wykresów to bardzo poważne narzędzie.
[/cytat]
Świat tutaj jest bardzo kolorowy.
Za wszystkimi strategiami śledzenia trendów stoją wartości statystyczne.
Na przykład:
Weźmy indeks i jego linię 200-dniową.
Gdy linia przechodzi przez indeks od dołu do góry, kupujemy, gdy przechodzi od góry do dołu, sprzedajemy.
Następnie wybieramy określony okres (najlepiej jak najdłuższy zgodnie z zasadami powagi) i sprawdzamy, w jakim procencie przypadków ta metoda przyniosłaby zyski.
Im wyższy ten procent powyżej 50, tym silniejszy jest sygnał.
Jeśli w dodatku jakieś formacje wskazują w tę samą stronę (trójkąty, trendy, głowa i ramiona, opory, itp....) to sygnał staje się coraz silniejszy.
Ale zawsze pozostaje to tylko prawdopodobieństwo .... . Powinno to być obliczone w sposób poważny (nie będzie można tego sprawdzić..). Ale zawsze są to dane z przeszłości, które przyszłość nie interesuje..

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata