Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy

Napisany przez Lupo83
Cześć!

Chciałbym wykupić ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy i przeprowadziłem kilka porównań za pomocą kalkulatora porównawczego do BU dostępnego w internecie.
Najważniejsze kryteria zawarte w ofertach tych dostawców to:

- Odrzucenie abstrakcyjnych odsyłaczy w pierwszej i drugiej ocenie
- Skrócenie okresu prognozy do 6 miesięcy
- Wypłata zaległych świadczeń po 6 miesiącach niezdolności do pracy
- Co najmniej 3 lata wstecznej wypłaty w przypadku opóźnionej zgłoszenia
- Brak możliwości wypowiedzenia lub zmiany umowy w przypadku nieumyślnego naruszenia obowiązku informacyjnego przedubezpieczeniowego
- Ochrona ubezpieczeniowa na całym świecie
- Rozsądna klauzula dotycząca zaleceń lekarskich

Pod względem okresu trwania i docelowej renty, następujący ubezpieczyciele wzbudzili moje zainteresowanie pod względem stosunku ceny do jakości.

- Nürnberger / SBU2600C
- AXA / ASBVM-12 3
- Stuttgarter / T91 M 5

Do tej pory moim ulubionym wyborem jest Nürnberger, ponieważ zawsze wypada dobrze w innych porównaniach.
Co sądzicie o tym ubezpieczeniu? Czy powinienem również wziąć coś pod uwagę przy moim wyborze?
W internecie słyszałem od ludzi, którzy musieli się dość mocno starać o swoją rentę z tytułu niezdolności do pracy u Nürnberger, która błyszczy taktyką zwlekania i odmawiania wypłaty... co z kolei przemawia przeciwko nim. Na co zda się najlepszy stosunek ceny do jakości, jeśli trzeba walczyć o swoje prawo do upadłego. Ale czy nie jest tak w prawie wszystkich ubezpieczeniach?

Napisany przez tequila
Czy powinienem również wziąć pod uwagę coś jeszcze przy moim wyborze?

Tak. Około 25 innych punktów, które są równie ważne jak wymienione kryteria. Podane stawki różnią się przy bliższym przyjrzeniu się jak dzień od nocy.

Napisany przez Latinl

Ja. Około 25 innych punktów, które są równie ważne jak wymienione kryteria. Podane stawki różnią się przy bliższym przyjrzeniu się jak dzień i noc.

Cześć Lupo,

ubezpieczenie na wypadek trwałego niezdolności do pracy (BU) to gorący temat. Zrób sobie przysługę. ZAWSZE odpowiadaj prawdomównie na wszystkie pytania dotyczące zdrowia. Gdy dojdzie do wypadku, firmy ubezpieczeniowe są bardzo agresywne jeśli chodzi o obniżanie świadczeń lub ich nie wypłacanie. Norymberczanin ma bardzo niski wskaźnik świadczeń i złą prasę.

Skorzystaj też z usług maklera, który zna się na ubezpieczeniach na wypadek trwałej niezdolności do pracy i z którym czujesz się komfortowo. Tak trudnej kwestii nie można tak po prostu zbadać w sieci.

Powodzenia!

Napisany przez finance
Problem z darmowymi kalkulatorami porównawczymi na różnych stronach internetowych polega na tym, że nigdy nie uwzględniają one wszystkich firm w porównaniu (szczególnie w przypadku ubezpieczenia na życie).

Następny problem polega na tym, że kalkulator porównawczy jest tak dobry, jak użytkownik, który go obsługuje. W żadnym wypadku nie może zastąpić braku wiedzy fachowej ani doświadczenia zawodowego.

Napisany przez Berlinerjung
Proszę trzymaj się z dala od Nürnberga. Sam słyszałeś historie w mediach. Wybierz taki pojazd, o którym nie ma żadnych negatywnych informacji w mediach. To będzie dla Ciebie najlepszy wybór.

Napisany przez Lupo83
ubezpieczenie Nürnberger dawno wyszło z gry

Wczoraj dostałem 2 oferty od DEVK i Volkswohl Bund na rentę w wysokości 1000 euro. (Brak przewlekłych chorób, w przyszłym roku kończę 30 lat, grupa zawodowa 2 lub 2++)

Obie nie wchodzą w grę dla mnie ze względu na zbyt wysokie koszty. Volkswohl daje mi lepsze wrażenie w porównaniu do DEVK.

DEVK:
- ubezpieczenie niepełnosprawności tylko do 65 lat możliwe (ale pracować będę musiał do 67 roku życia)
- około 2600 euro wyższe koszty prowizji w porównaniu z Volkswohlbund na cały okres trwania umowy
- Tylko 4 z moich minimalnych świadczeń wymienionych powyżej wynikają z umowy w DEVK. Volkswohl spełnia je lepiej.

Koszty: 121,52 (składka ubezpieczenia), 91,14 (składka dodatkowa)

Volkswohl Bund:
- Lepszy zakres świadczeń
- ubezpieczenie niepełnosprawności możliwe do 67 lat

Dziwna fraza: W razie potrzeby mogą być konieczne dodatkowe badania przeprowadzone przez naszych zatrudnionych, niezależnych lekarzy.

To budzi pewne wątpliwości. Czy lekarze są naprawdę niezależni, pozostaje do przemyślenia.

Koszty: 131,70 (składka ubezpieczenia), 90,87 (składka dodatkowa)

Ogólnie, jeśli wszystko pójdzie źle, będę płacił 120-130 euro miesięcznie w obu ubezpieczeniach...

Dla mnie oznacza to kontynuację poszukiwań.

Napisany przez MatthiasHelberg
Cześć,

proszę zerknij na ten film ZDF / Wiso (i zatkaj uszy w momencie wymieniania nazwy ubezpieczyciela, tylko odwraca uwagę): WISO - ZDFmediathek - ZDF Mediathek

Następnie zastanów się, czy poniższe podejście jest sensowne przy zawieraniu ubezpieczenia od niezdolności do pracy?

1. Przeanalizuj swoją historię zdrowia: Zastanów się, jakie choroby / leczenia miałeś łącznie w ciągu ostatnich 5 lat ambulatoryjnie oraz ostatnich 10 lat hospitalizowany (czyli z noclegiem w szpitalu). Jeśli nie jesteś pewien, albo jako ubezpieczony w ubezpieczeniu zdrowotnym nie wiesz, jakie diagnozy lekarze zapisali po wizycie i rozliczyli z ubezpieczycielem: poproś lekarzy o listę badań, zapytaj ubezpieczyciela zdrowotnego o zapisane diagnozy. Ubezpieczyciele również to sprawdzają. Ale zazwyczaj dopiero w przypadku zgłoszenia szkody, czyli wtedy, gdy chcesz mieć wypłaconą rentę z powodu niezdolności do pracy.

2. Z tymi informacjami uzyskaj ocenę dotyczącą możliwości ubezpieczenia się u brokera ubezpieczeń, który zna się na ubezpieczeniach od niezdolności do pracy.

3. W przypadku niejasności zleć brokerowi przeprowadzenie tzw. zapytań o ryzyko: Czyli uzyskanie opinii różnych ubezpieczycieli, czy wniosek mógłby zostać zaakceptowany w ramach standardowych warunków, z dodatkowym opłatami za ryzyko i/lub wyłączeniem świadczenia, czy też odrzucony lub odłożony, bez konieczności podpisania wniosku.

4. Jeśli broker ubezpieczeniowy powie, że zapytania o ryzyko są niemożliwe do zrealizowania, zasadniczo nie są udzielane odpowiedzi, lub doradza, by nie podawać określonych informacji, chociaż ubezpieczyciel w formularzu wnioskowym prosi o nie: zmień brokera.

5. Jeśli nie ma spodziewanych ograniczeń z powodu wcześniejszych chorób, albo odpowiedzi ubezpieczycieli na zapytania o ryzyko są dostępne, nadszedł czas, aby przejrzeć i porównać warunki ubezpieczenia i składki.

6. Zadawaj pytania, aż wszystkie kwestie i wątpliwości dotyczące umowy zostaną wyjaśnione. Jeśli masz na oku konkretnego ubezpieczyciela i taryfę - dowiedz się o zalety i wady.

7. Doceniaj wysokiej jakości doradztwo i złoż wniosek tam.

Powodzenia!

Pozdrawiam serdecznie

Napisany przez Latinl
@lupo

Jeśli masz pytania, proszę skontaktuj się bezpośrednio z poprzednikiem! Znam go z innych forów!

Lepiej skontaktować się z pośrednikiem niż samemu wędrować przez dżunglę internetu!

Napisany przez tequila
Oba nie wchodzą w grę dla mnie, ponieważ są zbyt drogie.

W tym momencie staję się sceptyczny. Osobiście uważam, że wysokość tej emerytury jest zbyt niska. Pamiętaj, że przypadek niezdolności do pracy teoretycznie może wystąpić już za 2 tygodnie.
Jeśli miałbyś być na stałe niezdolny do pracy, jak zamierzasz rozwiązać problem zabezpieczenia emerytalnego po 67. roku życia? Prawdopodobnie nie będziesz mieć zbyt wiele do oczekiwania z ustawowego systemu emerytalnego.
Oznacza to z kolei, że alternatywne oszczędności nabierają znaczenia. Przy tej wysokości emerytury może być to trudne.
Zwłaszcza podejrzewam, że przy tych cenach nie będzie uzgodnionego gwarantowanego wzrostu emerytury w przypadku świadczenia.
Oznacza to, że będziesz zależny od udziału w zyskach ubezpieczyciela, aby zrównoważyć inflację. Te jednak nie są gwarantowane.
Powinieneś również zwrócić uwagę na ten punkt przy wyborze odpowiedniego dostawcy.

Wróćmy jeszcze do wymienionych kryteriów. Ostatecznie to Twoja decyzja, co uważasz za ważne, a które sprawy wydają Ci się poboczne.
Czy ważne dla Ciebie byłoby na przykład, aby ubezpieczyciel uwzględnił przynajmniej Twoje wykształcenie, doświadczenie i/lub status życiowy przy konkretnym przypisaniu?

Innymi słowy, jeśli potoczy się niefortunnie, będę płacić w obu ubezpieczeniach składki w wysokości 120-130 euro miesięcznie...

Nawet więcej. A mianowicie wtedy, gdy ubezpieczyciel nie zrezygnuje wprost z prawa do zmiany składki zgodnie z §163 UFG. Ten punkt również nie znajduje się w wymienionych kryteriach. Co wcale nie jest problemem. Po prostu powinieneś o tym wiedzieć.

Na koniec, nie wychylam się zbyt daleko, gdy twierdzę, że na podstawie podanych przez Ciebie informacji można uzyskać znacznie lepszy zakres świadczeń za znacznie niższą składkę. Chyba że już uwzględniłeś dopłaty ryzyka, o których nie wspomniałeś.

Napisany przez Lupo83
Przede wszystkim dziękuję za wskazówki i wideo. Było naprawdę pouczające. Niesamowite, jak niektóre ubezpieczenia oszukują ludzi... u psychiatry? ach, po prostu pomijmy... wtedy nie będzie tak drogo

Internetowa dżungla naprawdę nie pomaga... Portale ocen nie są też miarodajne, albo tworzone są pozytywne opinie przez pracowników ubezpieczeń... albo ludzie wystawiają pozytywne oceny, chociaż szkoda jeszcze nie wystąpiła, aby wiedzieć, czy Twoje ubezpieczenie faktycznie zrealizuje te obiecane świadczenia bez większych kłopotów.

ubezpieczenie oferujące odpowiedni stosunek ceny do jakości i nie kombinujące z Tobą w momencie wystąpienia szkody... o to mi chodzi.

Kolejna sprawa, która mnie obecnie trochę denerwuje, to podwyżki składek w wyniku wprowadzenia taryf uniseks. Niestety zająłem się tym za późno i teraz zawarcie jakiegokolwiek ubezpieczenia na życie do 21 lat na szybko byłoby chyba niewłaściwe, nawet jeśli moje składki wzrosną.

Napisany przez tequila
ubezpieczenie oferujące uczciwe stosunek ceny do jakości i nie próbujące zwymyślać Cię w razie potrzeby... o to mi chodzi.

Niestety, tego nigdy nie można przewidzieć z góry. Można jedynie zadbać o to, żeby poprzez wybór możliwie najbardziej kompleksowego warunków ubezpieczenia oraz kompletną i rzetelną prezentację własnych danych zdrowotnych, stworzyć jak największe zabezpieczenie na wypadek świadczenia. Dlatego też wspomniane tutaj wskaźniki procesów i świadczeń są maksymalnie ograniczające pod względem informacyjnym.

Kolejną rzeczą, która mnie obecnie irytuje, są podwyżki składek związane z taryfami uniseks. Niestety, zająłem się tą sprawą za późno i teraz zawarcie jakiegokolwiek ubezpieczenia na wypadek inwalidztwa w pośpiechu przed 21. rokiem życia byłoby pewnie niewłaściwe, nawet jeśli składki dla mnie będą jeszcze wyższe.

To na pewno będzie trudne. Dużo ważniejsze jest jednak, żeby wybrać odpowiedniego ubezpieczyciela. Nawet jeśli będzie to kosztowało kilka dodatkowych euro. Ja osobiście zakładam, że wzrosty na dłuższą metę nie będą tak duże, jak obecnie są szacowane. Ubezpieczyciele po prostu nie mają jeszcze zbyt dużego doświadczenia w kalkulowaniu takich płciowo niezależnych grup i na początek budują jak najwyższe rezerwy na ryzyko. To jednak tylko moja osobista prognoza.

Napisany przez finance

Kolejna rzecz, która mnie teraz trochę denerwuje, to podwyżki składek w związku z taryfami unisex. Niestety, zająłem się tą sprawą zbyt późno, i teraz zawarcie jakiejkolwiek ubezpieczenia na życie przed 21. rokiem życia byłoby pewnie błędem, nawet jeśli składki dla mnie będą jeszcze wyższe.

Nie przejmuj się zbytnio z powodu taryf unisex.
Większość taryf na ubezpieczenie na życie i tak nie jest zabezpieczona unisexową - przynajmniej jeśli chodzi o podwyżki związane z dynamiką i/lub podwyżki w związku z korzystaniem z gwarancji dodatkowego ubezpieczenia.

Aby naprawdę rozwiązać problem unisexu, musisz wybrać zakład ubezpieczeń, który przy każdej podwyżce/zmianie umowy wykorzystuje pierwotne podstawy kalkulacyjne z chwili zawarcia umowy.

Wskazówka: dlatego też zabezpiecz jak najwyższą dzisiaj już rencistę ubezpieczenia na życie w wybranym przez Ciebie towarzystwie ubezpieczeniowym. Na pewno będzie to zabezpieczone unisexowo.

Napisany przez MatthiasHelberg
Cześć,

jeśli chodzi o zawarcie umowy ubezpieczenia, należy się zastanowić, na ile samemu daje się możliwość ubezpieczycielowi?

Błędne lub niekompletne informacje w wniosku są - jak w filmiku widać - idealnym podaniem dla ubezpieczyciela.

Większość innych punktów zaczepienia znajduje się w warunkach polisy. Jeśli ich się nie przeczyta albo nie zinterpretuje prawidłowo, można wychodzić z błędnych założeń. Liczy się nie tylko każde słowo w warunkach, ale czasami także to, co powinno tam być napisane, ale nie jest. Im bardziej przyjazne dla klienta, jasne i jednoznaczne są warunki, tym mniej możliwości ataku ma ubezpieczyciel.

Reszta zależy od konkretnej sytuacji związanej z niezdolnością do pracy: sposobu, w jaki zostaje ona zgłoszona ubezpieczycielowi. Jak jest uzasadniona i udowodniona. Być może także od tego, czy ubezpieczyciel uważa, że ma do czynienia z laikiem, czy od razu dostrzega, że pomaga profesjonalista?

Z powodu unisexu nie byłbym teraz zbyt zmartwiony. Ale trzeba być czujnym. W końcu nowe choroby lub wypadki mogą całkowicie uniemożliwić podpisanie umowy. To jest ryzyko odkładania decyzji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata