Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW stara umowa - jak zabezpieczyć się przed wyższym oprocentowaniem?

Napisany przez knoedelchen
Cześć,

mam stary kontrakt z firmą BHW, w ramach taryfy D3, zawarty we wrześniu 1993 r., kwota oszczędności budowlanych 20451 euro (dawniej 40 tys. marek niemieckich), zgromadzono ponad 12500 euro, więc jest gotowy do wypłaty.

Co chcę osiągnąć: wypłatę z rezygnacją z kredytu, ale z obiecująco wyższym oprocentowaniem zgodnie z §6 Warunków Ogólnych Umów.

Co powinienem zrobić i przede wszystkim, w jakiej kolejności?

Najpierw zmienić taryfę D3 na D4 (czy wystarczy zwykły list?)

Następnie złożyć wniosek o wypłatę z rezygnacją z kredytu? A jeśli te kroki muszą być rozdzielone czasowo, jak długo muszę czekać po zmianie taryfy, zanim otrzymam pieniądze?

Czy mogę jednocześnie powiedzieć - zmieńcie D3 na D4 i zrezygnuję z kredytu?

Dziękuję za pomoc

Napisany przez hassansally
Mam ten sam problem: r n Mam BHW Dispo maxx z oprocentowaniem 4%. r n Otrzymuję 2% odsetki bazowe, które jednak wzrastają retroaktywnie od początku umowy do 4,25%, jeśli zrezygnuję z kredytu budowlanego po przynajmniej 7 latach od przyjęcia alokacji umowy. R n 7 lat minęło, zgromadzona suma wynosi około 40-45% sumy kredytu budowlanego, alokacja może nastąpić w ciągu nadchodzącego roku. R n Z obecnego punktu widzenia alokacja nie jest potrzebna, z obecnego punktu widzenia nie będę potrzebować kredytu w przyszłości. R n Chcę kontynuować regularne oszczędzanie umowy i skorzystać z wyższego oprocentowania - na co powinienem zwrócić uwagę? R n Czy powinienem po prostu odrzucić alokację i kontynuować oszczędzanie? R n Czy mogę zgłosić teraz, że nie będę potrzebować kredytu, chcę kontynuować umowę i otrzymać naliczone do tej pory odsetki? R n A może po prostu kontynuować oszczędzanie, dopóki nie osiągnę około 85% sumy kredytu budowlanego, a następnie pozostawić umowę bezpłatnie i czekać? R n Jak obliczyć odsetki retrospektywne? R n Bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Napisany przez guido10000
Ja mam ten sam kontrakt. Został on przyznany pod koniec 2011 roku. Moim zdaniem wystarczy nie odpowiadać na pismo przyznające kontrakt i nadal oszczędzać na kontrakcie. Warto pamiętać, że gdy saldo osiągnie 10-krotność kwoty oszczędności budowlanych, otrzymamy również zwrot opłaty za zakończenie umowy.

Jeśli chodzi o wysokość odsetek zaległych, uważam, że wystarczy wziąć sumę odsetek z poprzednich lat, podzielić ją przez 2 i pomnożyć przez 2,25. To będzie minimum. Może być więcej w przypadku, gdy oprocentowanie jest liczone kompletnie wstecz, co oznacza osobne obliczenia dla każdego roku. W takim przypadku warto wpisać te wartości do Excela. Może spróbuję to zrobić podczas świąt.

Cześć, dzięki za informację..
Z obliczenia też próbowałem, przynajmniej na razie to jest przybliżona kwota..
więc nie ma potrzeby kontaktować się z BHW, po prostu kontynuuj wpłacanie i wszystko będzie dobrze.. T-Online podał informację w zeszły weekend, że gdy osiągnie się 85% kwoty oszczędności budowlanej, należy pozostawić umowę na czas nieokreślony bez opłat, wtedy można jeszcze przez kilka lat zbierać odsetki..

Jeszcze jedno pytanie o twoje uwaga: jeśli suma salda osiągnie 10-krotność kwoty oszczędności budowlanej, to również otrzyma się zwrot opłaty za ubezpieczenie....co to oznacza w zrozumiałym języku??

Pod koniec każdego kwartału jest brany bieżący stan oszczędności budowlanych i sumowany. Przykład: Umowa rozpoczęła się 01.09.2002 i do 30.09.2002 wpłacono 300 EUR. Wtedy saldo na dzień 30.09.2002 wynosi 300. Jeśli teraz do 31.12.2002 zostanie wpłacone dodatkowo 900 EUR, to saldo umowy wynosi teraz 1200 EUR. Suma sald w tym momencie wynosi 1200 + 300 czyli 1500. To samo będzie kontynuowane do końca marca 2003, gdy saldo z umowy zostanie dodane do 1500. Można sprawdzić saldo w myBHW w szczegółach umowy aktualne. Jeśli umowa ma sumę oszczędności budowlanych 50.000 EUR, suma sald musi wynosić 500.000, aby otrzymać ponownie opłatę za zawarcie umowy. Będę to robić stopniowo i stopniowo zapełniać umowę. Jeśli ktoś przesadza, i tak nie przyjmują pieniędzy i zwracają je.

..teraz nie rozumiem.. Faktem było, że w przeszłości gdy nie skorzystałem z kredytu, otrzymałem zwrot opłaty za podłączenie...

Mam umowę oszczędnościową deweloperską na kwotę 40 tys. euro, obecny saldo to 18 tys. euro-
nie mogę wpłacić 400 tys. euro na umowę o wartości 40 tys. euro...
jeśli umowa na kwotę 40 000 euro jest aktywna, to przecież nie mogę wpłacić 400 000 euro, prawda?

Pozdrawiam U.Goedde

Cześć Guido 10000,

cofam wszystko..

saldo znajduje się na samym dole,

myślę, że w przyszłym roku osiągnę sumę większą niż 10-krotność kwoty oszczędności budowlanej, więc kryterium spełnione.. myślę, że wpłacam dodatkowe wpłaty.. BHW nie powinno narzekać, w przeciwnym razie otrzymają pismo od konkurencji..

Cześć,

właśnie dostałam z powrotem pieniądze, z informacją, że w tym roku przyjęli tylko 12-krotność ustalonej kwoty oszczędności. Zawsze wpłacam nieregularnie i w tym roku wpłaciłam około 170% rocznej sumy. Potem narzekali.

Na koniec roku mam również razem sumę salda.

Więc wesołych świąt.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata