Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Jakie koszty ponosi ubezpieczyciel zdrowotny za profesjonalne czyszczenie zębów?

Napisany przez ADMCI4
Kiedy byłem u dentysty w zeszłym tygodniu, umówiliśmy się na wizytę w celu wykonania zabiegu czyszczenia zębów. Ponownie podkreśliła, że jest to usługa, którą muszę opłacić samodzielnie, ponieważ nie jest ona refundowana przez moją ubezpieczalnię zdrowotną.
W rozmowach z przyjaciółmi dowiedziałem się jednak, że istnieją ubezpieczyciele zdrowotni, którzy w takich przypadkach pokrywają część kosztów. Chciałbym więc wiedzieć, na jakie wsparcie mogę liczyć od mojej ubezpieczalni.
Jaki udział kosztów czyszczenia zębów powinna pokryć moja ubezpieczalnia?

Re: Jakie koszty ponosi ubezpieczyciel zdrowotny za profesjonalne czyszczenie zębów?

Napisany przez tequila
Jaki procent kosztów czyszczenia zębów musi pokryć?

W ogóle nie, ponieważ nie jest to część ustalonego ustawowo katalogu świadczeń zdrowotnych ubezpieczycieli. Istnieją ubezpieczyciele, którzy współuczestniczą w kosztach. Trudno mi ocenić, czy Pańska należy do nich, ponieważ nie chce Pan/Pani ujawnić, gdzie jest Pan/Pani ubezpieczony/a. Zapytanie do swojego ubezpieczyciela powinno szybko przynieść pożądaną informację.

Napisany przez Latinl
Dodatkowo, w ramach ubezpieczenia zdrowotnego można otrzymać premie pieniężne za korzystanie z książeczki bonów. Często w ramach nich oferowana jest również czyszczenie zębów.

Mała wskazówka: Nie wiem, z jakiej okolicy pochodzisz. W naszej okolicy można znaleźć fajne promocje na Grouponie.

2 czyszczenia zębów za 40 €, które u dentysty kosztują 140-200 €. Ja nie zauważyłem żadnej różnicy!

Napisany przez Holger1984
Nie słyszałem, żeby któraś kasa chorych na to pokrywała. To czysta usługa prywatna.

Napisany przez tequila
Nie koniecznie. HEK lub Siemens BKK oferują raz w roku profesjonalne oczyszczanie zębów podczas udokumentowanych i regularnych wizyt u dentysty.

Napisany przez Latinl

Nie koniecznie. HEK lub Siemens BKK refundują raz w roku zabieg profesjonalnego czyszczenia zębów pod warunkiem udokumentowanych regularnych wizyt u dentysty.

W przypadku HEK i Siemens BKK refundacja jest uzależniona od programu bonusowego, nie ma 100% zwrotu kosztów

Napisany przez Hannes1975
Faktycznie istnieją pewne fundusze zdrowotne, które pokrywają część kosztów profesjonalnego czyszczenia zębów. Strona Krankenkasseninfo.de niedawno zapytała ubezpieczycieli publicznych czy finansują takie zabiegi. Poniżej znajdziesz link do badania: krankenkasseninfo.de/umfragen.professionelle-zahnreinigung.umfrage.11

Napisany przez Gardener
Dziękuję za informację. Jestem ciekawy, czy moja karta kredytowa jest objęta tym.

Napisany przez PIYASA
Albo warto jest wykupić dobrą i niedrogą dodatkową ubezpieczenie stomatologiczne, które obejmuje zabiegi czyszczenia zębów.

To nie jest reklama!! Jednak ostatnio natknąłem się na następującego dostawcę

ubezpieczenie stomatologiczne Tarif DKV KDT85 + KDBE
Około 13 euro miesięcznie, co jest naprawdę bardzo tanio..!!

Moja żona będzie tam ubezpieczona. Jest technikiem dentystycznym.

Ja niestety jestem ubezpieczony gdzie indziej.. A ze zmianą planu nie jest u mnie łatwo.

Jednakże chętnie się pouczę, czy mogę zostać przyjęty przez inną firmę ubezpieczeniową.

Napisany przez Matthew Pryor
Nie ma tut reklamy!!

!! Nie, oczywiście. Jak można w ogóle pomyśleć, że to jest reklama, skoro już z samego linku jasno wynika, że jest to link afiliacyjny, za który chcesz zarobić pieniądze. Ostatnio mieliśmy tutaj takiego stratega, który został usunięty z ruchu. Chętnie zrobimy to samo z Tobą. A propos: Jeśli chodzi o tylko o czyszczenie zębów, istnieją lepsze oferty niż ta, tak dosadnie promowana tutaj. Ale o to przecież nie chodzi, prawda?!

Napisany przez 2Escorpio

!! Nie, oczywiście nie. Jak moglibyśmy w ogóle na to wpaść, skoro sam link jasno wskazuje, że jest to link partnerski, za który chcesz zarabiać pieniądze.
Ostatnio mieliśmy tutaj takiego stratega, który został wtedy wyeliminowany. Chętnie moglibyśmy to samo zrobić z Tobą.
Nawiasem mówiąc: Jeśli chodzi tylko o oczyszczanie zębów, istnieją lepsze oferty niż ta oczywicie promowana w sposób tak naiwny. Ale przecież o to wcale nie chodzi, prawda?!

Nie należy wrzucać wszystkich do jednego worka. Użytkownik nie podał linku w żadnym innym wpisie, więc może po prostu został źle skopiowany, na przykład kiedy ktoś trafił na niego przez Google lub inną stronę.

Oczywiście, link został zmieniony.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez PIYASA
Dziękuję Escorpio!

Pracuję w zupełnie innej branży i dlaczego miałbym zamierzać przesłać taki link celowo!?

Nie wspominając o konkretnym planie... istnieją ubezpieczenia dodatkowe na zęby, które mogą dołożyć nawet do 150 euro lub więcej na profesjonalne czyszczenie zębów. Zęby są ubezpieczone na wszelki wypadek, a dodatkowo można dwa razy w roku poddać się profesjonalnemu czyszczeniu zębów.

Chciałem tylko dodać tyle!!

Jestem związany z zupełnie inną branżą i po co miałbym specjalnie wysyłać taki link!!?

Bo dostajesz za to pieniądze!!
Płatność za kliknięcie, płatność za pozyskanie itp. Można to jednak zrobić znacznie sprytniej, niż zostało to zrobione tutaj.

Napisany przez Blattzweig
Ponieważ od tego czasu link został zmieniony, a obecnie nie ma żadnych dowodów na to, że kliknięcie w niego przynosi komuś pieniądze, nie powinno się mu niczego zarzucać.

Nadmierne surowe argumenty. Ale są dla Ciebie dozwolone.

Napisany przez Holger1984
Lekarka ma rację. Niestety, większość ubezpieczeń zdrowotnych nie pokrywa tych kosztów.

Napisany przez PIYASA

Ponieważ dostajesz za to pieniądze!!
Płać za kliknięcie, płacą za potencjalnego klienta itp. Można to zrobić znacznie sprytniej niż tutaj.

Byłem moderatorem jednego z najbardziej znanych i największych niemieckich forów poświęconych kulturystyce przez wiele lat. Takich użytkowników mieliśmy też. Idź do lekarza i sprawdź, czy wszystko u ciebie jest w porządku.

Wszystkie sterydy i dyskusje na temat odpowiednich olejów do ciała wyraźnie cię mądrzejszym nie uczyniły.

Napisany przez PIYASA

Wszystkie te sterydy i dyskusje na temat odpowiednich olejów do ciała wyraźnie nie sprawiły, że stałeś się mądrzejszy.

Kto powiedział, że kulturystyka to tylko sterydy? Mogę równie dobrze powiedzieć, że w finansach/chodzeniu chodzi tylko o oszustwa. Tutaj kończy się twój wkład myślowy.

Poza tym już powiedziałem Ci na prywatnej wiadomości, że możesz trzymać się z dala od wątków, które zakładam i nie musisz mnie ciągle obrażać! Twoje porady nie są mi potrzebne!

Więc jesteś na samym dole i tak daleko idzie twój przemyśl.

A? Czy mam teraz również grozić Ci krokami prawny? Weź się w garść, to jest bardziej damskie.

Poza tym już powiedziałem Ci prywatną wiadomością, że możesz trzymać się z daleka od wątków, które zakładam

I odpowiedziałem Ci, jeśli dobrze pamiętasz, że
a) zupełnie mnie to nie obchodzi i
b) Ty jesteś ostatnią osobą, która ma upominać innych, kiedy i dlaczego piszą na dany temat, oraz
c) w tym przypadku nawet nie jesteś założycielem wątku.

Napisany przez 19Dani89
Hej ludzie,
aby wrócić do właściwego tematu:
W zależności od dentysty różni się kwota, którą trzeba zapłacić za profesjonalne czyszczenie zębów. Dentysta może sam decydować, ile za to pobiera opłat. Jeden robi to za 50€ całkowicie, inny nalicza za każdy wyczyszczony ząb.
Są oczywiście ubezpieczenia zdrowotne, które pokrywają część kosztów takiego zabiegu. W zasadzie nie muszą tego robić, ponieważ według ubezpieczeń zdrowotnych: Kto dba o swoje zęby prawidłowo, tj. myje zęby 2 razy dziennie (proszę poczekać 45 minut po posiłku z myciem zębów!!!), używa nici dentystycznej 2-3 razy w tygodniu, nie pali i nie spożywa nadmiernie barwiących produktów spożywczych (kawa, czarna herbata, (czerwone) wino, ciemne soki owocowe itp.), nie potrzebuje tak zwanej PZR.
Kto chce mieć pewność, że koszty takiego leczenia będą musiały zostać pokryte tylko częściowo lub nawet wcale, polecam zawarcie ubezpieczenia stomatologicznego. Zwróćcie jednak uwagę, że nie musicie wpłacać przez 3 lata, zanim coś dla Was zrobią. Osobiście mam bardzo dobre doświadczenia z CSS.

Mam nadzieję, że teraz trochę lepiej się orientujecie!

pozdr. Dani

Napisany przez 2Escorpio
Więc mój dentysta zawsze żądał około 240 euro za czyszczenie zębów bez tego urządzenia do piaskowania.

To było dla mnie całkowicie obojętne, ponieważ ubezpieczenie (PKV) to pokrywało i wszystko było zgodne z prawem. Jednak zapytałem go dlaczego kwota jest tak wysoka...

Odpowiedź brzmiała: Kwota jest całkowicie normalna.

Teraz chodzę do prywatnej kliniki dentystycznej, w jednym z najdroższych miejsc w Berlinie i płacę tylko około 140 euro, a wciąż korzystam z tego urządzenia do piaskowania.

U przyjaciela z ubezpieczeniem GKV jest naliczone tylko 65 euro zamiast 240 euro... Zatem dodatek dla PKV jest normalny, ale moim zdaniem jest to nierealistycznie wysoka kwota.

Podsumowując: W mojej ocenie 240 euro to wyraźne wyłudzenie, nawet jeśli PKV to pokrywa... Ostatecznie jednak to klienci ubezpieczenia płacą, dlatego już tam nie chodzę.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez PIYASA
@Escorpio

240 euro to zdecydowanie za dużo.. To na pewno był przekręt!

@Matthew Pryor

Czy naprawdę nie masz nic innego do roboty chłopcze?! Powiedz mi, czy ty tego nie rozumiesz!? Powiedziałem ci dosłownie odejdź a ty nadal odpowiadasz, (nie odnosząc się do tego wątku ) ale do moich wątków i próbujesz coś wcisnąć. Napisałem ci, że nie potrzebuję twojej pomocy. I tak, jeśli mnie urażasz, podejmę przeciw tobie kroki prawne..! I to ma na pewno niewiele wspólnego z byciem damą. Znam takich jak ty, którzy ukrywają się za swoim kontem, te maski spadają, gdy trzeba. Nie obrażaj mnie! Trzymaj się z dala od moich wątków, w przeciwnym razie możesz robić co chcesz. Zarejestrowałem się tutaj na tym forum, aby zdobyć wiedzę, a nie zajmować się ludźmi takimi jak ty.

Napisany przez Rosty
Jestem na przykład ubezpieczony w TK. Tam nie ma żadnego problemu z czyszczeniem zębów, jeśli twój fundusz tego nie opłaca, po prostu zmień fundusz na taki, który to robi. W końcu wszędzie płacisz takie same 15,5% od wynagrodzenia. Mały wskazówka, jeśli się pospieszysz, w wyżej wymienionym funduszu dostaniesz nawet zwrot 70€. I oczywiście zaoszczędzisz na kosztach czyszczenia zębów!

Napisany przez Beanz
Znalazłem to w Internecie:
Cytat: Ubezpieczenia zdrowotne pokrywają koszty badania przesiewowego dla dorosłych, którzy ukończyli 18 lat, dwa razy w roku, oraz koszty usuwania kamienia nazębnego raz w roku. Co dwa lata pokrywane są koszty działań wczesnego wykrywania chorób przyzębia (parodoncjoza). Wygląda na to, że istnieje spójne podstawowe ustalenie, osobiście także mam ubezpieczenie w Tk i jestem zadowolony z ich usług dotyczących zębów. @Rosty: Przegapiłem coś związane z zwrotem, czy ja też mogę go otrzymać?

Należy jednak pamiętać, że koszty usuwania kamienia nazębnego (zauważmy, że remineralizacja i zwiększenie wytrzymałości substancji zębów nie wchodzą w skład tych kosztów!) były do roku 2004 refundowane nawet do 4 razy w roku przez ubezpieczenie zdrowotne.

Napisany przez 2Escorpio
NFZ tylko niewielko uczestniczy w kosztach protezy dentystycznej... dlatego dla nich zachowanie zębów jest raczej obojętne.

Naprawienie dziury jest zazwyczaj tańsze niż profesjonalne czyszczenie zębów.

Oczywiście jest to błędne podejście, ale też tańsze.

Napisany przez Beanz

NFZ uczestniczy tylko w niewielkim stopniu w kosztach leczenia protetycznego... dlatego zależy im niewiele na zachowaniu zębów.

Nawet zatkane dziurę zazwyczaj jest tańsze niż profesjonalne oczyszczenie zębów.

Oczywiście, jest to błędne podejście, ale po prostu tańsze.

Tak, krytyk można się zgodzić.

@Matthew Pryor: Tak, pamiętam, że korzystałem z tego regularnie wtedy.

Napisany przez Rosty
@Beanz: Dostałem list i w sumie był dość duży w reklamie. Sprawdź w Google TK i 80€ dywidenda

Napisany przez Beanz
Bardzo dobrze, to też zaznaczę. Prawdopodobnie otrzymaliśmy w tej sprawie powiadomienie listowne, ale pomyśleliśmy, że to oferta reklamowa. Super, cieszę się!

Napisany przez bjoern-ma
Więc moja kasa chorych (Siemens) nie pokrywa kosztów czyszczenia zębów, przynajmniej zawsze musiałem je sam opłacić.

Wiem, że istnieje kilka kas chorych, które pokrywają koszty czyszczenia zębów, myślę, że Techniker jest jedną z nich. Dlatego wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie dentystyczne, które pokrywa te koszty.

Jednakże w przypadku dzieci jest inaczej, koszty czyszczenia zębów są w pełni pokrywane, co uważam za słuszne.

Moim zdaniem ten rodzaj świadczenia powinien jednak być ogólnie pokrywany przez kasy chorych.

Napisany przez Experte
Cześć,

na portalu Stiftung-Warentest pojawił się nowy test dotyczący ubezpieczeń zdrowotnych.
Obejmuje on również wykaz poszczególnych dodatkowych usług.
Między innymi informacje czy profesjonalne czyszczenie zębów jest refundowane w całości czy tylko częściowo.

ubezpieczenie zdrowotne publiczne - Najlepsze ubezpieczenie dla Ciebie - Test - Stiftung Warentest

Pozdrowienia!

Napisany przez Money13
O ile mi wiadomo, żadne ubezpieczenie zdrowotne nie obejmuje czyszczenia zębów. Ja bym wykupił dodatkowe ubezpieczenie dentystyczne! Tam wszystko jest zawarte. Kosztuje trochę, ale zawsze się opłaca. Szczególnie, jeśli już ma się problemy.

O ile mi wiadomo, żadne KK nie pokrywa kosztów czyszczenia zębów. Ja bym wykupiła ubezpieczenie dodatkowe na zęby! Tam wszystko jest wliczone. Kosztuje trochę, ale zawsze się opłaca. Zwłaszcza, gdy ma się już problemy.

Faktycznie, udało ci się obniżyć już dość niski poziom jeszcze bardziej. Jestem zaskoczony.

Napisany przez Money13
Ok. Postarałem się teraz naprawdę skrupulatnie, krytycznie i bardzo sumiennie przeczytać ten wątek ponownie, aby zrozumieć, co dokładnie stanowi o płaskim poziomie. Wszystko, co udało mi się z tego wyczytać, to fakt, że Matthew najpierw skarży się, że wątek to super tajna kampania reklamowa, która jest także totalnie źle zrobiona. Cokolwiek. Następnie wszystkie odpowiedzi, w Twoim mniemaniu, nie są wystarczająco dobre. Sam wskazujesz jedynie na katalogi usług z poprzedniego stulecia (dlaczego miałoby to być bardziej skuteczne i sprzyjać konstruktywnemu dyskutowaniu), kłócisz się dodatkowo w prywatnych wiadomościach i określasz mój poziom jako płaski, ponieważ uważam, że ubezpieczenie dodatkowe stomatologiczne ma sens. Przepraszam, ale poziom w Twoich postach na ten temat również nie wydaje się być rzeczywiście widoczny. Nie chcę wszczynać żadnej kłótni, źle mnie nie zrozum, po prostu przekazuję swoje, nawet raczej neutralne, spostrzeżenie. Mam nadzieję, że dyskutujemy odtąd nieco spokojniej - nadal jestem za dodatkowym ubezpieczeniem. Ponieważ po prostu miałem z nim dobre doświadczenia. Na przykład w przypadku wszczepienia zęba, który był konieczny po wypadku. Jeśli wizyta u dentysty raz na pół roku jest uwzględniona, to wszystko jest w porządku.

I co chciałbyś teraz usłyszeć? Prawidłowe odpowiedzi zostały tu już podane w wystarczającej ilości. Oczyści zęby to indywidualna usługa płatna IGeL i nie podlega obowiązkowi zwrotu według ustawowego katalogu. Niemniej jednak istnieje wiele kas, które w ramach modeli ubezpieczeń dopłacają do tej usługi. Wszystko to było już szeroko omówione i zajęłoby Ci, w zależności od szybkości Twojego łącza internetowego, od 2 do 20 minut solidnej analizy. Dlatego też tutaj istnieje milion miliardów wątków o Wiedergutmachungshöhe tego. Najlepszym wyrazem tego jest jednak stwierdzenie, że powinno się zawrzeć ubezpieczenie dodatkowe, gdy już są jakieś problemy. A gdy ktoś w zupełnie bezsensowny sposób miesza różne warianty ubezpieczeń i błędnie informuje, mimo że wszyscy już powiedzieli to, co trzeba było powiedzieć, nie powinno dziwić, że otrzymuje się takie odpowiedzi, jak moja. Odsyłając jedynie do katalogów świadczeń z poprzedniego wieku (dla jakich celów to ma być bardziej skuteczne i produktywne dla zadanej pytania),
Być może chodziło o pokazanie, że świadczenia ubezpieczenia zdrowotnego w tym obszarze zostały znacznie ograniczone? Kiedyś o tym pomyślałeś? i nazywasz mój poziom niskim, ponieważ uważam, że ubezpieczenie dodatkowe na zęby jest zasadne.
Oczywiście. Ponieważ nie wspominasz tutaj o tym, że miałoby to sens, jeśli prywatna kasa albo całkowicie by odmówiła przyjęcia, albo wykluczyłoby od razu ogniska choroby. Albo podałoby nieprawidłowe informacje w kwestionariuszach zdrowotnych. W takim przypadku nazwanie tego ""niskim"" jest jeszcze łagodne. Można też śmiało milczeć, gdy się nie ma pojęcia. Mam nadzieję, że będziemy dyskutować w przyszłości nieco spokojniej Dałem

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata