Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy wysokość kapitału własnego ma wpływ na stopę procentową?

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie...

Staraliśmy się oszczędzać, ale niestety nie udało nam się uzbierać więcej niż 15000 euro na nasz projekt budowlany. Nie możemy jednak dłużej czekać, ponieważ starzejemy się i być może stopy procentowe też będą się pogarszać.
I właśnie o to chodzi: czy ma to wpływ na wysokość oprocentowania, jeśli mamy mało kapitału własnego?
Słyszałem kiedyś, że banki lubią podnosić trochę oprocentowanie, ponieważ klient jest uważany za mniej wiarygodnego. Czy to się zgadza, czy są także banki, które nie postępują w ten sposób?

Napisany przez Latinl
Cześć

nie martw się, to zawsze było tak. Mówi się także o wykorzystaniu zastawu. Wartość nieruchomości (z reguły czysta cena zakupu lub suma budowy; działka itp.) jest ustalana w stosunku procentowym do wysokości pożyczki.

Im więcej wkładu własnego, tym niższy oprocentowanie. Nawet środki obce (np. pożyczki KfW) są uważane za wkład własny w niektórych instytucjach. Również wartość własna może być interesująca. Instytuty ustanawiają także tylko pewne maksymalne kwoty.

Mamy specjalistę na forum, który chętnie pomoże.

Napisany przez tequila
Co to też tematu: czy ma wpływ na wysokość oprocentowania to, czy mamy mało kapitału własnego?

Zasadniczo tak. Jednakże istotne jest także przewidywane koszty budowy.
I zdecydowanie lepiej jest zasięgnąć ofert od różnych banków i ocenić je przez jak najbardziej niezależnego doradcę lub organizację konsumencką, zanim polegamy na radach rzekomo niezależnych, anonimowych ekspertów w internecie.
Często kryje się za nimi interes finansowy w postaci prowizji od podpowiedzi.

Napisany przez Latinl
Proszę wyłączyć organizację konsumencką z gry. To specjaliści, którzy znają się na wszystkim, od sera pleśniowego po samochody. @tequilla Tutaj nikt nie potrzebuje prowizji od wskazania. Oto niezależna organizacja pośrednicząca: Finansowanie budowy, finansowanie nieruchomości i kredyt budowlany w Interhyp. Mają również obecność lokalną. Po prostu zapytaj o środki pomocowe KfW / wkład własny, który zostanie doliczony do twojego kapitału własnego. Powodzenia

Napisany przez Torian
Cześć,

przy bardzo niskiej wartości własnej (w stosunku do ceny zakupu) nadwyżka wynosi zazwyczaj około 1% (lub trochę więcej) od najkorzystniejszego oprocentowania!

Napisany przez tequila
Także w biurach ochrony konsumentów zazwyczaj pracują przeszkoleni specjaliści. Odpowiednich kontaktów można szukać na stronach internetowych biur ochrony konsumentów. Dobre punkty informacyjne to również broszury, które dają dobry początkowy punkt odniesienia. Następnie można negocjować z różnymi bankami, posiadając odpowiednią wiedzę, pobierać i porównywać oferty. To zawsze sensowniejsze niż poleganie na wypowiedziach anonimowych użytkowników forum, którzy w większości przypadków nie mają wykształcenia w tej dziedzinie ani specjalistycznej wiedzy.

Załączam link, gdzie za niewielką opłatą można zamówić przewodnik biura ochrony konsumenta. W przeciwieństwie do doradców, tutaj nie ma prowizji ani prowizji dla informatorów: Finansowanie budowy: Przewodnik biura ochrony konsumentów dotyczący budownictwa i mieszkalnictwa. Tematy książki: Finansowanie domu, rozbudowa, przebudowa, remont, termomodernizacja, finansowanie uzupełniające, refinansowanie, oferta finansowania, wkład własny, finansowanie nieruchomości.

Chodzi tutaj nie o znalezienie odpowiednich warunków dla swoich planów finansowych, jak powierzchownie i błędnie sugerowano, ale o zrozumienie, na co zwracać uwagę i jakie kryteria banki biorą pod uwagę. Im więcej i dokładniej się z góry informujesz, tym lepiej będziesz przygotowany do rozmów z bankami i ich doradcami oraz będziesz mógł prowadzić negocjacje na równych zasadach.

Uważam, że inwestycja kilku euro nie jest dużym kosztem w porównaniu z kwotami, które będziesz musiał ponosić przez kolejne lata lub dziesięciolecia.

Sprzedawcy oczywiście mają inne zdanie, ale przecież muszą tak myśleć, ponieważ ich utrzymanie zależy od tego, czy zdołają nam wcisnąć interesujący ich model.

Napisany przez Latinl

Nawet w Biurach Konsumenckich siedzą wystarczająco wykwalifikowani specjaliści. Odpowiednich partnerów do rozmów można znaleźć na stronach internetowych Biur Konsumenckich. Dobre źródła informacji to również broszury, które dają dobry punkt wyjścia. Następnie, mając odpowiednią wiedzę, można negocjować z różnymi bankami, pozyskiwać i porównywać oferty. Zawsze jest to bardziej uzasadnione niż poleganie na wypowiedziach anonimowych uczestników forum, którzy w większości przypadków nie mają kwalifikacji w tej dziedzinie ani specjalistycznej wiedzy.

W załączniku link, gdzie za niewielką kwotę można zamówić przejrzysty poradnik Biura Konsumenckiego. W przeciwieństwie do doradców, tutaj nie uzyskuje się prowizji ani tantiem:
Finansowanie budowy: Poradnik Biura Konsumenckiego dotyczący budownictwa i mieszkalnictwa. Tematy poradnika: Finansowanie domu, rozbudowa, przebudowa, remont, remont starego budownictwa, refinansowanie, konsolidacja, oferta finansowania, własny wkład, finansowanie nieruchomości

ważne jest, żeby zapłacić 14,90 € za książkę i nie dowiedzieć się nic mądrego po przeczytaniu

Wątpię, czy w Biurze Ochrony Konsumenta można znaleźć superfinansistę, który ma również bank z najkorzystniejszym oprocentowaniem

Ponieważ każdy pośrednik lub agent ubezpieczeniowy żyje z prowizji, nie można tego odrzucić. Chcą również coś zjeść.

Ale drogi pytający. Możesz iść obiema ścieżkimi.

Równocześnie kup książkę, pójdź do Biura Ochrony Konsumenta i skorzystaj z profesjonalnej bezprowizyjnej porady oraz jednocześnie skonsultuj się z rzetelnym pośrednikiem.

Zobaczymy, która oferta finansowania będzie lepsza

Powodzenia

Napisany przez Torian
Książki nie rozpoczynają się od polecania darmowych pośredników, ale od przeglądu finansowego, czyli pytania, na co mnie stać. Co daje najlepsza oferta darmowego pośrednika, jeśli miesięczne własne koszty są wyższe niż opłata banku, a Lisieńka nie zastanowiła się nad tym? Albo jeśli nie zauważy się, że za nisko opłacana oszczędność mieszkaniowa będzie gotowa dopiero za 32 lata?! Uważam, że przy jednej z największych inwestycji w życiu można odłożyć trochę czasu na przeczytanie książek, zanim ślepo polega się na doradcy=sprzedawcy.

Podczas czytania (przynajmniej mojego) zaleca się również uzyskanie ofert od kilku banków, a także (online) pośredników.

Ale pułapki kredytów hipotecznych warto umieć rozpoznać - dzięki własnej wiedzy branżowej. Twierdzić, że osoba omawiająca ten temat nie wyciąga nic z lektury, to już trochę bezczelne ;-)

Napisany przez Dahut
Moje doświadczenie pokazuje, że istnieje wiele innych czynników decydujących o tym, jak wysokie będą rzeczywiste stopy procentowe. Im niższe ryzyko dla banku, tym niższe oprocentowanie.
Dla mojego kredytu po prostu wysłałem e-maile do najlepszych dostawców (wyszukiwarka Google w Internecie), dokładnie im powiedziałem, czego szukam i jakie są moje warunki (cena zakupu, koszty dodatkowe, wkład własny, suma kredytu, pożądany okres kredytowania i spłaty, dochód, inne wartości, takie jak ubezpieczenia na życie) i poprosiłem o przesłanie mi ofert drogą mailową. Dodatkowo osobiście odwiedziłem 2 banki. Najlepszą ofertę zaakceptowałem.
Porównywanie ofert na stronie immobilienscout24 było zresztą niepotrzebne, ponieważ otrzymywałem tylko złe propozycje.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata