Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Obowiązek zmiany z prywatnego na publiczne ubezpieczenie zdrowotne

Napisany przez Kingo
Cześć, jestem w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym od 2 lat i od stycznia zamierzam także zostać samozatrudniony. Wtedy moje zarobki jako pracownika na pełen etat spadną do 30 godzin tygodniowo poniżej przewidzianej na 2013 rok granicy opodatkowania składek. Czy muszę wtedy koniecznie przejść natychmiast do ubezpieczenia publicznego? Czy dopiero po 12 miesiącach? A może mogę pozostać w ubezpieczeniu prywatnym? Za około rok moje wynagrodzenie może ponownie przekroczyć tę granicę...

Napisany przez Latinl
Zadzwoń do swojego ubezpieczenia zdrowotnego prywatnej opieki zdrowotnej

Napisany przez tequila
Jeśli chcesz otrzymać rozsądną odpowiedź, skorzystaj z funkcji PN. Panowie Niedermeyer (Mike Spezi) lub Reibold z pewnością będą mogli odpowiedzieć na twoje pytanie zadowalająco. W przeciwnym razie znane trolli z forum mogą zamienić ten wątek w zbiór półprawd, niezrozumienia i merytorycznych bzdur.

Napisany przez Latinl
Ostrożnie z udostępnianiem danych osobowych. Niektórzy młodsi panowie szukają tu zakończenia.

Napisany przez tequila
Tak na przykład użytkownik latinl, który jak powszechnie wiadomo, otrzymuje pieniądze za udzielanie wskazówek.
Nikt nie powinien tutaj ujawniać danych osobowych. Ja natomiast nie kontaktuję się aktywnie z innymi użytkownikami, aby ich pozyskać jako klientów, w przeciwieństwie do latinl.
To oferta, aby spokojnie wyjaśnić sytuację, bez ingerencji laików.
Jeśli TO tego nie chce, może po prostu zrezygnować albo męczyć się z latinl. Jak zwykle pokaże on, jak tego nie robić.

Napisany przez Latinl

Na przykład użytkownik latinl, który, jak powszechnie wiadomo, otrzymuje pieniądze za udzielanie wskazówek.
Nikt tutaj nie powinien ujawniać danych osobowych, ale ja, w przeciwieństwie do latinl, nie kontaktuję aktywnie innych użytkowników, aby ich pozyskać jako klientów.
Jest to oferta, aby wyjaśnić sytuację w spokoju, bez ingerencji amatorów.
Jeśli TO nie chce tego zrobić, może to sobie odpuścić albo zmierzyć się z latinl. Oczywiście, jak zwykle pokaże, jak tego lepiej nie robić.

Na, na, na, młody człowieku, kto tu do kogo aktywnie pisze, możesz spróbować skonfrontować to z escorpio. Jako właściciel systemu i moderator powinien być w stanie filtrować moje PW. Nie, na szczęście nie potrzebuję tych 2,40 €.

Tyle nowych forów, że musiałbyś obsmarować sobie język śliną, aby dzielić swoją wiedzę finansową ze wszystkimi w Niemczech.

Napisany przez tequila
Och, ale brednie. Czuję się tu doskonale. Twoje bełkoty zawsze napełniają mnie nowym szczęściem. To mi wystarcza, jestem skromny. Ile użytkowników dzisiaj już poprosiłeś? Twoja prostacka wiadomość prywatna do mnie wcześniej mówi wiele. Może zrób sobie karierę jako klaun w przerwie w RTL 2, mają odpowiednią grupę docelową dla Ciebie.

Ale faktycznie interesujące jest zobaczyć, gdzie jeszcze się obracasz: HOTorNOT - Więcej o mnie od latinl. Więc nie tylko szukasz dodatkowego zarobku, ale również partnera.

A oto odpowiedni wątek z bardzo trafnym tytułem. O rany, masz dużo czasu, żeby zawracać głowę internetowi swoją tępotą. Na pewno nie zaszkodziłoby, gdybyś zrobił coś sensownego ze swoim życiem. Na przykład zdobył wykształcenie. Niestety, teraz jest na to zdecydowanie za późno. Ale może tutaj znajdziesz partnera albo chociaż kilku wirtualnych przyjaciół!

Napisany przez Latinl

Ach, nonsens. Ja, tu się bardzo dobrze czuję. Twoje mowy wypełniają mnie za każdym razem szczęściem. To mi wystarcza, jestem skromny.
Ile użytkowników dzisiaj wzbudziłeś swoim żebrowaniem? Twoja proletariacka wiadomość do mnie wcześniej mówi wiele. Być może powinieneś spróbować swoich sił jako klaun w przerwach w RTL 2, tam akurat jest odpowiednia grupa docelowa dla ciebie.

Ale zdecydowanie interesujące jest zobaczyć, gdzie jeszcze się obracasz:
HOTorNOT - Więcej o mnie od latinl
Więc nie szukasz tylko dodatkowego dochodu, ale również partnera

na na na młody człowieku, najpierw skończ swoje wykształcenie.

HOTorNOT - Więcej o mnie od tequila168

Co myślisz, co ludzie, którzy cię dobrze znają, najbardziej myślą o tobie?
zawsze pozytywnie i trochę bezczelnie xD

Napisany przez Blattzweig
Aby odpowiedzieć na pytanie bez konieczności od razu pisania do kogoś lub czytania tyle nieistotnych informacji. Podane informacje nie są jasne. Obecny stan to zatrudnienie na etacie i ubezpieczenie w PKV?

Jeśli w przyszłym roku zdecydujesz się na samozatrudnienie, możesz pozostać w PKV, osoby samozatrudnione uważane są za nieubezpieczone, więc wymiana ubezpieczenia nie jest konieczna.

Moim zdaniem, do ubezpieczenia w GKV zostaniesz przeniesiony, jeśli pracodawca wie, że Twój dochód w przyszłym roku spadnie poniżej granicy rocznego wynagrodzenia JAEG, lub od momentu spadku dochodu pod tę granicę stajesz się ubezpieczony w GKV.

Teraz chciałbyś pozostać w PKV czy przejść do GKV?

Napisany przez Matthew Pryor
Jeśli w przyszłym roku zamierzasz rozpocząć działalność gospodarczą, możesz pozostać w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym (PKV). Osoby samozatrudnione są zwolnione z obowiązku ubezpieczenia, więc zmiana obowiązkowa nie jest konieczna.

Sprzeciw, wasze honorowi!
Sytuacja wygląda jednak następująco:

Jestem ubezpieczony w PKV od 2 lat i od stycznia również zamierzam rozpocząć działalność gospodarczą. W związku z tym, że zarobki z umowy o pracę za 30 godzin tygodniowo przekraczają limit składek przewidziany na rok 2013.

Aby uniknąć obowiązku ubezpieczenia, konieczne jest spełnienie warunków do bycia głównym przedsiębiorcą. Definicja ta jest następująca:

Działalność gospodarcza jest uznawana za główną, gdy jej znaczenie ekonomiczne i czasowa nakład pracy znacznie przewyższa inne źródła dochodu i stanowi ona główny punkt aktywności zarobkowej. Ocenia się to na podstawie rzeczywistych warunków w konkretnym przypadku.

Decydującym czynnikiem w określeniu przyszłego statusu jest zatem zakres samozatrudnienia!

Napisany przez Blattzweig
Zażalenie powinno zostać uwzględnione.

Jeśli cytowane są cytatów, to także powinno być podane źródło, ale cytowane informacje muszą być poprawne. Dopóty traktuje się kogoś jako pracującego w ramach dodatkowej działalności na własny rachunek, zmniejszając czas pracy i również podlegając JAEG, jest obowiązkowo ubezpieczony i musi korzystać z ubezpieczenia obowiązkowego.

Jeśli jest się pewnym, że samozatrudnienie jest właściwą decyzją i w krótkim czasie przechodzi się na samozatrudnienie, można negocjować zawieszenie umowy ubezpieczenia prywatnego. Płaci się pewnego rodzaju „opłatę rezerwacji” i później można ją aktywować ponownie na starych warunkach. Jednak przez ten czas, dopóki przebywa się w kraju, należy mieć ubezpieczenie obowiązkowe. Po prostu będzie się wówczas miało podwójne ubezpieczenie, z czego jedno w ramach ubezpieczenia prywatnego. Należy omówić to bezpośrednio z firmą ubezpieczeniową prywatną.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata