Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Zarządzanie energią, przyszłość branży?

Napisany przez pzweb
Cześć,

Rozważam możliwość przekwalifikowania się w obszarze zarządzania efektywnością energetyczną. Bardzo będę wdzięczny za pomoc w tej sprawie.

Kilka informacji o mnie:
Studiowałem inżynierię ekonomiczną za granicą, a następnie pracowałem przez 4 lata jako projektant systemów. W Niemczech ukończyłem studia podyplomowe, a następnie pracowałem przez 5 lat w dziedzinie symulacji przepływów materiałowych (planowanie i optymalizacja logistyki). Szukam nowego zawodowego wyzwania. Zainspirowany poradą, pomyślałem o dalszym kształceniu się w obszarze zarządzania energią.

Z jednej strony mówi się, że zarządzanie energią to branża, która jest aktualnie modna dzięki polityce energetycznej, z drugiej strony istnieje również raport Fundacji Warentest: „ ... Szkolenie na doradcę energetycznego mogłoby być ogólnie uznane za sensowne uzupełnienie kwalifikacji i umożliwić architektom i innym zawodom rozszerzenie oferty oraz pozyskanie nowych klientów. Niemniej jednak branża ta jest również dotknięta zaciekłą konkurencją cenową, dlatego doradztwo energetyczne jako jedyny zawód nie zawsze jest wykonalne.” Ponieważ nie jestem ani architektem, ani inżynierem budownictwa, zastanawiam się, czy powinienem podjąć przekwalifikowanie?

Jak ocenić przyszłość branży? Czy zarządzanie energią jest przyszłością czy raczej powinienem się od tego trzymać z daleka?

Bardzo dziękuję z góry za odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie
PZ

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata