Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy oprócz Riester, ustawowego oraz PPK jest jeszcze Rürup?

Napisany przez michaelxxx
Cześć wszystkim,

Szukając sposobów na zabezpieczenie emerytalne, natknąłem się na to forum i mam do was pytanie.

Mam już kilka form zabezpieczenia na starość.

- mam emeryturę Riester
- mam ubezpieczenie od niezdolności do pracy z opcją zwrotu
- mam pracownicze plany emerytalne
- oraz oczywiście emeryturę z ZUS-u

Z bieżącymi planowanymi wypłatami z tych planów, powinienem obecnie otrzymać moją wymarzoną rentę w wieku 65 lat.

Jednak do 65 roku życia istnieje również spadek siły nabywczej, który często pomija się przy obliczeniach

Aby zniwelować tę lukę w spadku siły nabywczej, mój doradca finansowy zasugerował mi dodatkowo zawarcie ubezpieczenia emerytalnego Rürup.

Warto wiedzieć, że jestem zatrudniony na etacie, ale mam również działalność własną.

Rozumiem, że to nie jest łatwe do jednoznacznej odpowiedzi, ale czy dodatkowa emerytura Rürup ma sens dla mnie? Czy warto rozdzielać zabezpieczenie emerytalne na tak wiele różnych form, czy może lepiej zainwestować więcej w jedną?

Pozdrowienia
Michael

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć Michael,
po pierwsze, coś ogólnego:

Trzeba wiedzieć, że jestem zatrudniony na etacie, ale także prowadzę działalność samodzielnie.

Czy ubezpieczyciel rentowy wie o tym?
I czy naprawdę chcesz całkowicie związać się z rozwiązaniami ubezpieczeniowymi, czy też obecnie podejmujesz inne formy zabezpieczeń? Akcje, obligacje, lokaty terminowe i/lub depozyty? Fundusze inwestycyjne?

Napisany przez michaelxxx
Tak, to wie BU ubezpieczyciel.

Czy naprawdę chcesz całkowicie związać się z rozwiązaniami ubezpieczeniowymi czy obecnie również rozważasz inne formy oszczędzania? Akcje, obligacje, lokaty i/lub obligacje? Fundusze inwestycyjne?

Mam konto oszczędnościowe. Świat akcji, obligacji, funduszy, itp. niestety nie jest dla mnie.

Napisany przez Matthew Pryor
Wydaje się, że zależy Ci głównie na oszczędzaniu podatków. Czy korzystasz maksymalnie z dostępnych limitów wsparcia w ramach bAv i Riesteru? Jakiego rodzaju umowy Riester oszczędzasz? Klasyczne ubezpieczenie emerytalne czy ubezpieczenie emerytalne z funduszami? Plan oszczędnościowy na kapitał inwestycyjny? Jakiego sposobu realizacji korzystasz w ramach bAv? Czy jest on narzucany przez Twojego pracodawcę? Jakiego dostawcę wybrałeś? Czy został on narzucony przez pracodawcę? Czy otrzymujesz dofinansowanie od swojego pracodawcy? Jeśli tak, w jaki sposób są one wykorzystywane? Jaki był powód wyboru korzystania z naddatku odsetkowego w ubezpieczeniu na wypadek inwalidztwa? Jak widzisz, pozostaje kilka pytań bez odpowiedzi. Ale odpowiedź na pytanie, czy Rürup ma sens czy nie, nie może być pochopna. Zwłaszcza nie na forum. Może mimo wszystko udało mi się zainspirować Cię do myślenia...

Napisany przez EasyD

Czy rozsądnym jest podzielenie oszczędności emerytalnych na wiele różnych rzeczy, czy lepiej zainwestować więcej w jedną?

Ponieważ możliwość otrzymania ulg podatkowych w poszczególnych dziedzinach jest zawsze ograniczona do określonych sum, ma sens korzystanie z wielu modeli.

Renta Rürup lub podstawowa renta zawsze ma sens, jeśli mają Państwo wysoki współczynnik podatkowy i zależy im na dożywotnich wypłatach renty, ponieważ tutaj nie ma możliwości wyboru kapitału.

Zasadna jest też uwaga Matthew Pryora dotycząca dywersyfikacji ryzyka. W tym przypadku może być interesujący także nieruchomość, czy to do własnego użytku, czy do wynajmu.

Jeśli Państwa doradca finansowy zaleci Państwu coś konkretnego, to powinno to być poparte uzasadnieniem. Moim zdaniem, powinien on dokonać obliczeń dotyczących oczekiwań dotyczących świadczeń oraz Państwa deklarowanej emerytury wraz z utratą siły nabywczej. Radziłbym również, aby na ich miejscu poprosić go o ponowne przedstawienie danych dotyczących zwrotu podatków, aby uzyskać obraz sensowności danej inwestycji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata