Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Bank of Scotland => 1,6% - Szukam alternatywy!

Napisany przez studentchen
Hej!

Po pierwsze, mam dwie pytania:
- Dlaczego BOS ciągle obniża oprocentowanie? Wydaje się, że nie idzie im to tak dobrze?
- Czy normalne jest, że saldo przychodów w BOS nadal nie zostało zaktualizowane po 2 godzinach? Na stronie jest napisane, że może to potrwać kilka minut, ale 2 godziny to więcej niż kilka minut. Właśnie opróżniłem moje konto, gdy zauważyłem, że BOS obniża oprocentowanie do 1,6% i chciałbym wiedzieć, czy operacja się udała.

A teraz do głównego pytania:
Czy istnieje jakiekolwiek konto oszczędnościowe (lub lokata terminowa do maks. 90 dni), które obecnie oferuje akceptowalne oprocentowanie (> 2%) i z którym jest możliwe, że pozostanie tak przez kolejne 1-2 miesiące? Nie chciałbym otwierać nowego konta już niedługo.

Początkowo myślałem, że RaboDirect jest dość dobry, szczególnie jeśli chodzi o lokaty terminowe na 90 dni. Ale dziwi mnie fakt, że bank w ogóle nie pojawia się już w porównywarkach kont oszczędnościowych. Z czego to wynika?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź!

Pozdrawiam
Student

Napisany przez Latinl
Cześć

BoS oferuje w Niemczech tylko lokaty terminowe i depozyty. Oznacza to, że nie może udzielać pożyczek z gromadzonych środków.

Rozważ sytuację związaną z oprocentowaniem i możliwościami inwestycyjnymi. Bez dużego zaciągania kredytów, jak robią to inne instytucje, musisz działać oszczędnie.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
obecnie, w obliczu obecnego poziomu stóp procentowych, bardziej zaskakujące byłoby oprocentowanie powyżej 2%. Nawet wspomniane 1,6% są nadal znacząco wyższe od obecnego poziomu rynkowego, który raczej oscyluje poniżej 1%.
Ten, kto płaci więcej, robi to z konkretnego powodu. Dwa główne powody wydają się być najczęstsze:

1. Bank desperacko potrzebuje płynności i musi sięgnąć po rynek klientów indywidualnych, ponieważ rynek pieniężny i instytucjonalni inwestorzy nie chcą lub są zbyt drodzy (czyli bank ma problemy).
2. Bank chce pozyskać nowych klientów i dodaje coś do obowiązujących stóp procentowych z budżetu marketingowego.

W przypadku BoS, pierwszy powód wydaje się być bardziej prawdopodobny. Macierzysta spółka jest w kłopotach - jak wiele innych banków - i stara się refinansować poprzez niemiecką spółkę córkę w kraju niskich stóp procentowych i niewyedukowanych inwestorów.
Kiedy stopy procentowe spadają, oznacza to, że nie muszą już płacić tyle. Być może bankowi zaczyna się lepiej powodzić?

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Latinl

Cześć,
bardziej zaskakujący jest obecny poziom oprocentowania, które raczej wynosi ponad 2%. Nawet wspomniane 1,6% są nadal znacznie powyżej poziomu rynkowego, który raczej oscyluje poniżej 1%.
Ten, kto płaci więcej, robi to z określonego powodu. Dwa powody wydają mi się najczęstsze:

1. Bank pilnie potrzebuje płynności i musi sięgać również po rynek klientów indywidualnych, ponieważ rynek pieniężny i inwestorzy instytucjonalni nie chcą nic oddać albo są za drodzy (czyli bank ma problemy).
2. Bank chce pozyskać nowych klientów i dodaje coś do rzeczywistych stóp procentowych z budżetu marketingowego.

W przypadku BoS, pierwszy powód wydaje się mieć zastosowanie. Macierzysta firma ma problemy - jak wiele innych banków - i próbuje refinansować się poprzez niemiecką spółkę-córkę w kraju niskich stóp procentowych i mało wykształconych inwestorów.
Jeśli stopy procentowe spadają, oznacza to, że już nie muszą tyle płacić. Być może bankowi zaczyna się powodzić?

Pozdrowienia, Paule

ehm, co do pkt. 1.
BoS nie ma absolutnie nic wspólnego z Grupą RBS

The Royal Bank of Scotland Group - RBS news, investors, customers, sustainability

Nie zakładałbym też, że instytucje płacące wyższe odsetki od lokat terminowych i oszczędnościowych znajdują się w trudnej sytuacji finansowej. Zazwyczaj są to już ugruntowane banki bez znaczących kosztów i bez swojej sieci oddziałów (która generuje koszty) (co do 2) banki, które chcą wejść na rynek i refinansować się tanio ze środków klientów, (co do 2) banki samochodowe również refinansujące się tanio.

Finansowanie to kluczowe słowo

Napisany przez EuroPaule

ähm zu 1.

die BoS hat nichts aber auch rein gar nichts mit der RBS Group zu tun

Cześć,

już jasne.
HBOS ? Wikipedia

Co teraz ma do tego RBS?

Cytat od Latinl

Nie zakładałbym też, że instytucje płacące wyższe odsetki od lokat i kont oszczędnościowych są w niewygodnej sytuacji finansowej.

Zakładam następujące:
1. Odsetki są wypłacane w związku z odpowiednim ryzykiem.
2. Nikt nie płaci dobrowolnie więcej, niż musi.
3. Droga refinansowania poprzez klientów indywidualnych jest uciążliwa (=kosztowna), a refinansowanie poprzez rynek pieniężny / inwestorów instytucjonalnych jest mniej uciążliwe. Jednak jeśli ta droga jest zbyt droga (ryzykowność rynku) lub wyczerpana, trzeba jednak zwrócić się do klientów indywidualnych.

Cytat od Latinl

To zazwyczaj uznane banki internetowe z niskimi kosztami i bez sieci oddziałów (generujących koszty), (dotyczy pkt 2) Banki chcące wejść na rynek i finansujące się tanio z depozytów klientów, (dotyczy pkt 2) Banki samochodowe również mają tanie źródła finansowania.
Finansowanie to kluczowe słowo

Dla banków internetowych ważne wydaje się być również marketing.
refinansowanie po 2,X% obecnie też nie jest zbyt tanie, dopóki od EBC można dostać pieniądze za prawie nic.

Żeby nikt nie powiedział, że jestem nudny, przesyłam również uśmiech:

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Matthew Pryor
Nie ma obaw Paule: To nie wygląda nudno, ale poważnie. A to jest znacznie bardziej przekonujące w kontekście dyskusji na temat odpowiedniego sposobu inwestowania pieniędzy niż uśmiechy małego dziecka.

Napisany przez Latinl
@Paule

cofam ! masz rację ! HBOS czy lloyd to matka i ofiara kryzysu.

Brytyjskie państwo jest większościowym udziałowcem. Powiedziałbym, że są zbyt duże, by upaść.

Twoje obliczenia dotyczące refinansowania u klientów są błędne. Zawsze jest drożej pozyskiwać pieniądze na rynku. Pomijając aukcje w EZB.

Dlaczego niemiecki bank zakochał się w Postbank i opiera się na rozdzieleniu działalności detalicznej i inwestycyjnej? Dokładnie, tanie depozyty klientów, którymi można dobrze działać.

I jeszcze raz w kwestii EZB. Również tam nie dostajesz nieskończonej gotówki. I nikt nie chce być uzależniony od państwa.

Napisany przez Ravemaster84
Zresztą BOS nie oferuje już lokat terminowych. Tylko oprocentowanie rachunku oszczędnościowego wynoszące 1,60%, które, jak już zauważono tutaj, nadal jest świetne w porównaniu do tego, co dostaję w bankach stacjonarnych.

Napisany przez domrepp

Übrigens, Bank of Scotland nie oferuje już lokat terminowych

Zgadza się, właśnie mi to również zwróciło uwagę! Jaki jest tego powód - czy ktoś ma jakieś informacje? Naprawdę chciałbym to wiedzieć...

Napisany przez finance

Zgadza się, też mi właśnie to zwróciło uwagę! Jaki jest tego tło - czy ktoś ma informacje? Faktycznie chciałbym się o to raz zainteresować...

Ponieważ Wasze pieniądze są dla niej za drogie, dlatego ich nie chce/potrzebuje!

Jaki jest tego tło - czy ktoś ma informacje? Naprawdę chciałbym się dowiedzieć...

Dlaczego miałbym zaoferować Ci stopę procentową na przykład 2% na Twoje depozyty u mnie, gdy mogę dostać pieniądze za 0,75 albo nawet 0,5%?
Oczywiście pakowane jest to w bardziej uroczy sposób:
Ze względu na obecne warunki rynkowe obecnie niemożliwe jest oferowanie atrakcyjnych stóp procentowych.

Napisany przez Latinl
hmm interesujące. Nie można po prostu przelać środków klientów za granicę do Mutti. Bafin by się na to nie zgodziło.

BoS musi szukać możliwości inwestycyjnych. Ponieważ nie prowadzi działalności kredytowej w Niemczech, musi korzystać z rynku kapitałowego z ryzykiem.

Czysto na obligacjach rządowych ten model nie przetrwałby miesiąca

Napisany przez EuroPaule

Twoje obliczenia dotyczące refinansowania u klientów są błędne. Zawsze jest drożej pozyskiwać pieniądze na rynku. Pomijając aukcje ECB.

Cześć,

Wygląda na to, że mamy tutaj bardzo różne informacje.

Cytat od Latinl

Dlaczego niemiecki bank zakochał się w Postbank i sprzeciwia się rozdzieleniu biznesu detalicznego i inwestycyjnego? .

Dla przejęcia Postbank są różne powody/argumenty. Na przykład:
PB jest specjalistą jako usługodawca płatności w D. Masy można z tym zarabiać nawet stabilnie. DB udowodnione nie radzi sobie z biznesem detalicznym (dotyczy to także działalności kredytowej i prowizyjnej). PB jest tam stosunkowo silnie obecna. W jakiś sposób taki dyrektor banku musi się przecież zapisać w historii! Co do rozdzielenia dziedzin działalności:
Są zupełnie inne powody (takie jak bilansowanie strat z jednej dziedziny z zyskami z drugiej oraz niechęć dyrektorów do zmniejszenia swojej strefy wpływów...).
Gdyby chodziło rzeczywiście o zabezpieczenie lewarowania w handlu własnym z biznesem depozytowym, bank detaliczny mógłby po prostu inwestować środki z działalności depozytowej w banku inwestycyjnym.

Cytat od Latinl

A jeszcze raz co do ECB. Tam też nie dostajesz nieskończenie dużo gotówki.

Wiem, znam to, starzy skąpcy mi już o tym mówili. I to tuż przed Świętami!!
Naprawdę: To jest punkt, w którym działają instytucje. Zaleta: Duże kwoty szybko dostępne z niewielką liczbą partnerów biznesowych. Po odpowiednio niskim oprocentowaniu, bo profesjonaliści oceniają ryzyko.
Mają oni jednak swoją granicę tolerancji. I wtedy wkraczają klienci indywidualni. Męcząca praca, w której musi zaangażować się wielu ludzi, z dużym nakładem czasu, dużo marketingu i reklamy, nigdy nie wiesz, kiedy osiągniesz pożądane sumy... .
To sprawia, że temat ten jest tak drogi. Nawet jeśli oprocentowanie jest tu niższe, ponieważ Niemiec nie potrafi ocenić ryzyka.... .

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Latinl
Klienci Postbank są bardziej lojalni, niż niektórzy myślą. Pozostaję przy tym. To korzystne finansowanie dla ****** Royal am Main

Tak, ale chciałbym przełączyć się do niemieckiego banku, który jest podobnie dobry jak BOS. Ponieważ obsługa BOS nie jest najlepsza... Mam poważne obawy dotyczące bezpieczeństwa.

Pieniądze zostały już pobrane. Pozostaje tylko pytanie, kiedy znajdą się one na moim koncie bieżącym. Prawdopodobnie jutro.

Jakie konto oszczędnościowe można obecnie polecić? A może lepiej terminowe o bardzo krótkim okresie? (Chodzi o 10 000€, z czego około 2000€ powinno być elastycznie dostępne)

Jak oceniacie lokatę terminową Cortal Consors?
Będzie 2% gwarantowane przez 12 miesięcy, potem 1%. Potem znowu zmienię...

Czy jest jakaś istotna sprzeczność, której teraz nie widzę?

Nikt nie ma zdania?

Napisany przez Latinl
BNP to mama!

Zrób to!

Po bardzo dobrze uzasadnionym wystąpieniu mojego poprzednika, chciałbym zadać pytanie, skąd pochodzi oferta z 2%?
I tak, mam zdanie, ale jest to tylko moja osobista opinia: Dla przeciętnego oszczędzającego prawdopodobnie nie będzie atrakcyjne trzymanie więcej niż 2 wynagrodzenia netto jako rezerwy na koncie oszczędnościowym. Często może to być 3-4000€. Nie jestem w stanie zrozumieć, jaki dodatkowy wartość występuje w poszukiwaniu nadwyżki 0,2% lub 5-10€ poprzez intensywne przeszukiwanie, czy i w jakiej wysokości obowiązuje jakiegokolwiek gwarancje depozytowe itp.
I kim jest mama, tata lub wujek i czy im się wiedzie dobrze czy źle.
Inne pytanie: Czy wierzą Państwo przy obecnych instrumentach refinansowania i ich skalach banków, że w niedalekiej przyszłości coś się zmieni w odniesieniu do niskich stóp procentowych? Jeśli odpowiadają Państwo na to pytanie nie, powinni Państwo lepiej spożytkować swój czas.
Na przykład poprzez bitwę na śnieżki z przyjacielem/przyjaciółką/przyjaciółmi...

Jakie konto oszczędnościowe można obecnie polecić? A może lepiej zainwestować w depozyt o bardzo krótkim okresie ważności? (Mowa o 10 000 €, z których około 2000 € powinno być dostępne elastycznie)

Może warto zerknąć na VTB Direkt. Mają konto, na którym część pieniędzy jest ulokowana na stałe, a część jest dostępna elastycznie. Bank ten jest jednak z Austrii.

Zastanów się nad ofertą VTB Direkt. Mają konto, na którym część pieniędzy jest zablokowana, a część elastyczna.

Tak, już o tym słyszałem. Przy okresie trwania 12 miesięcy otrzymałbym 2,2%, ale byłoby to znacznie mniej elastyczne niż w Cortal Consors z 2% na lokacie terminowej. Różnica 0,2% to tylko 20€ odsetek. Czy to się opłaca?

Jednak bank pochodzi z Austrii.

To źle?

Po bardzo dobrze uzasadnionej argumentacji poprzednika, chciałbym zadać pytanie, skąd pochodzi oferta z 2%?

Prawdopodobnie chcą przyciągnąć nowych klientów.

Aktualnie uważam, że oferta CC jest najlepsza. I tak jak to interpretuję, nie byłoby też fatalnym błędem otworzyć tam konta. Prawda?

Założyłem teraz konto w CC. Czy ktoś wie, jak długo to zajmie? Chciałbym to przenieść jeszcze w przyszłym tygodniu.

Napisany przez Latinl
Czy sądzisz, że BOS zamyka???

To zależy od Ciebie, jak szybko! Czy udało Ci się wydrukować dokument Postident? Jeśli nie, to pech i czekaj, jeśli tak, to szybko pójdzie!

Napisany przez Hubo_S
Dlaczego nie wybrałeś moneyou albo rabodirect?

Ponieważ nikt nie mógł mi zagwarantować stopy procentowej na 12 miesięcy. To był jedyny powód.

Niestety nie udało mi się wydrukować PostIdent. Bardzo dziwne, dotychczas działało to we wszystkich bankach.

Napisany przez Hubo_S

Ponieważ nikt nie mógł mi zagwarantować oprocentowania na 12 miesięcy. To był jedyny powód.

Niestety nie mogłem wydrukować PostIdent. Bardzo dziwne, dotychczas to działało we wszystkich bankach.

oczywiście, oni nie gwarantują stałego oprocentowania. Jednak ich obniżki oprocentowania są dość znośne i przede wszystkim nie występują codziennie ani co tydzień. Nawet nie co miesiąc...

Ale co teraz przemawia przeciwko Cortal Consors? Do tej pory nikt tutaj mi tego nie wyjaśnił.

Napisany przez Hubo_S

Tak, ale co teraz przemawia przeciwko Cortal Consors? Nikt tu dotąd mi tego nie powiedział.

Te 2% od CC nie są tym samym co 2% od RD, jeśli weźmie się pod uwagę moment naliczenia odsetek.

Napisany przez domrepp

Czy sądzisz, że BOS kończy działalność ????

Dlaczego mieliby to zrobić? Tylko dlatego, że nie oferują już FG ?!? raczej nie...

@studentchen

Zajrzyj do AKF:

Festgeld plus

Tak, już o tym słyszałem. Przy okresie trwania 12 miesięcy dostanę 2,2%, ale byłoby znacznie mniej elastyczne niż w Cortal Consors z 2% na lokacie terminowej. Różnica 0,2% to tylko 20€ odsetek. Warto się zastanowić?

Moim zdaniem nie warto. Ale jeśli zdecydujesz się na 3 lata, otrzymasz stopę procentową wynoszącą 3,00%. To był tylko sugestia. Moje odniesienie do kraju odnosiło się do tego, że pytałeś o niemiecki bank. Ja bym nie miał zastrzeżeń.

Rozważę jeszcze sprawę lokaty. Na razie wydaje mi się, że oprocentowanie lokat jest obecnie podobnie słabe jak oprocentowanie konta oszczędnościowego.

Cortal Consors działała bardzo szybko. Już dziś rano (mniej niż 2 dni po złożeniu wniosku) wszystkie dokumenty były w drodze. Procedurę Postident już przeprowadziłem. Czy więc powinno to być kompletnie załatwione do przyszłego piątku, czy ktoś ma z tym doświadczenie?

Chciałem jeszcze zapytać: w różnych bankach (np. Sparkasse, Volksbank, Raiffeisenbank, ...) istnieje możliwość zakupu udziałów w spółkach. Są one prawdopodobnie stosunkowo bezpieczne, a mimo to oferują dość wysoką dywidendę w wysokości 3-5%. Czy nie byłoby ciekawą alternatywą zamiast lokować pieniądze na lokacie, kupić maksymalną liczbę udziałów w 3-4 bankach? A to co zostanie, po prostu zostawić na koncie oszczędnościowym...

Chciałbym jeszcze zapytać: Istnieje opcja zakupu udziałów w różnych bankach (Sparkasse, Volksbank, Raiffeisenbank, ...). Prawdopodobnie są one dość bezpieczne, a mimo to oferują dość wysoki dywidendę w wysokości 3–5%.
Czy nie byłoby interesującą alternatywą kupienie maksymalnej liczby udziałów w 3–4 bankach, zamiast trzymać pieniądze na stałym lokacie bankowym?
A resztę po prostu zostawić na koncie oszczędnościowym...

Czy takie inwestycje wciąż istnieją? Jeśli tak: Przechodzisz tutaj z bezpiecznych lokat na udziały. Oczywiście zakłada się, że bank jak Sparkasse (lub inny) nie zbankrutuje. Ale ryzyko zdecydowanie istnieje. Nie można więc porównywać takich inwestycji do lokat terminowych/lokat oszczędnościowych.

Tak, kilka miesięcy temu przynajmniej Volksbank miał to nadal.

Napisany przez petethefarmer
Uważam, że oferta Cortal Consors w obecnej sytuacji rynkowej i negatywnym trendzie stóp procentowych nie jest taka zła. Jednakże otrzymasz 2,00% tylko do kwoty maksymalnej 50.000 EUR, więc czy warto zmieniać, gdy masz mniej niż tę kwotę, każdy musi sam dla siebie ocenić. Gwarancja oprocentowania jest obecnie jednak sensowna, ponieważ osobiście sądzę, że koniec spadkowego trendu stóp procentowych nie jest jeszcze bliski. Z mojej strony zdecydowanie kciuki w górę :-)

Z 50 000 jestem trochę daleko, ale różnica 0,4% (która, jak sam zauważyłeś, prawdopodobnie będzie jeszcze większa) była wystarczającym powodem do zmiany. Teraz szukam tylko odpowiedniego uzupełnienia w postaci lokaty terminowej. W cudzysłowie, ponieważ wciąż zastanawiam się nad sprawą udziałów w firmie.

Ponownie moja uwaga:
Udziały w firmie nie podlegają gwarancji depozytowej!
Tak samo dobrze możesz kupić obligację korporacyjną na giełdzie. To zupełnie inna dziedzina niż lokaty terminowe i rachunki oszczędnościowe.

Zajrzyj na stronę modern-banking.de - Porównanie banków internetowych i brokerów online
Tam można sprawdzić aktualne oprocentowanie na określonych okresach trwania. Jeśli chcesz uzyskać większe oprocentowanie, to tylko ze stosownym dodatkiem za ryzyko!

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
to z udziałami jest normalne dla banków ludowych i spółdzielczych, które ze względu na swoją strukturę prawna są również nazywane bankami spółdzielczymi.
Spółdzielnie są szczególnie ściśle regulowanymi formami przedsiębiorstw, które przede wszystkim zobowiązane są do swoich członków (inwestorów).
Kruczek tkwi więc w prawie spółdzielczym. Powinieneś więc poszukać informacji w tej kwestii przed zakupem udziałów. Podstawy prawne są inne niż w przypadku klasycznych obligacji firmowych np. Deutsche Bank.
W przeszłości nie słyszałem nic negatywnego od posiadaczy takich udziałów. Ale to nie jest reprezentatywne.... .

W przypadku kas oszczędnościowych ta forma finansowania jest raczej nietypowa, ponieważ nie są spółdzielcami, ale instytucjami prawa publicznego. Właścicielami są zazwyczaj gminy i/lub powiaty.
Więc znów zupełnie inna podstawa prawna.... .

To nie do końca jest tak, że kwestia staje się prostsza, jeśli się w nią wgłębia.

Pozdrawiam, Paule

Uważam, że jeden z najważniejszych czynników to tzw. obowiązek uzupełnienia kapitału własnego, który określony jest w statucie odpowiedniego banku. Przykład:
- udział w kapitale zakładowym wynosi 100,-
- płacisz te 100,- i możesz nazwać się członkiem
- od tych 100,- otrzymujesz potem dywidendę (często naprawdę imponującą)
- jednak jeśli zdarzy się niewypłacalność, możesz zostać zobowiązany do ponownego wniesienia dodatkowych 100,- na każdy udział
- w najgorszym przypadku, ryzykujesz nie tylko utratę swojego wkładu (100,-), ale także dodatkową kwotę.

Dodatkowo, wszystkie banki ustalają maksymalną liczbę udziałów, jakie można posiadać. Nie będziesz mógł zainwestować więcej niż 1.000,- w jednym banku. Chyba że nabywasz udziały u różnych banków. Jednak tutaj także istnieje haczyk: nie wszystkie banki wydają udziały osobom spoza grona klientów.

Dziękuję za wyjaśnienia. W takim razie zostawię to.

Teraz jeszcze raz odnośnie Cortal Consors. W zeszłą sobotę przeprowadziłem procedurę PostIdent i załatwiłem resztę formalności. Niestety do dzisiaj nie dostałem żadnej odpowiedzi. Zazwyczaj nie jestem taki niecierpliwy, ale potrzebuję konta najpóźniej w piątek. Wtedy właśnie wyjeżdżam na wakacje i nie chcę zostawiać pieniędzy przez 2 tygodnie bez odsetek na koncie bieżącym.

Czy jest realistyczne, że wszystko zostanie załatwione do piątku, czy może po prostu powinienem odnieść się ponownie do BOS?

Obsługa klienta Cortal Consors nie odpowiada na moje pytania. Czy zawsze tak jest?

Napisany przez Latinl
Mamy listy bożonarodzeniowe

zazwyczaj mogłeś zlecić jednorazowe zlecenie z konta x na kwotę y na dzień z

w przeciwnym razie zadzwoń do Cortal

Zazwyczaj możesz zlecić jednorazowe zlecenie z konta x na kwotę y na dzień z

Jednak potrzebuję danych

w przeciwnym razie zadzwoń do Cortalu

0900er Hotline... Dzwonię tam tylko w nagłych przypadkach

Teraz po prostu policz to. O jaką sumę chodzi tutaj?

Przy 10 000 euro mamy następujące (szacunkowe) obliczenia:
10 000 euro x 0,40% (różnica między BOS a CC) / 360 dni * 14 dni
= 1,56 € utrata odsetek (przy 50 000 euro adaptacyjnych * 5 obliczenie)

Poczekaj do jutrzejszego wieczoru. Jeśli nie zadziała nic z CC, to po prostu przenieś pieniądze do BOS i po prostu przesuń je po swoich wakacjach.

Nadal nic nie dostałem. Nie ma także odpowiedzi na moje zapytania... Czy ich obsługa jest zawsze taka słaba? To chyba cena za 2,0% oprocentowania....

Dlatego najpierw znowu prześlę wszystko do BOS. Bo 1,6% jest lepsze niż 0% na koncie bieżącym

Napisany przez MoneyM
Często czytam, że obsługa w CC nie jest najlepsza... 2,00% możesz dostać także w net-m privatbank, MoneYou (polecane) oferuje obecnie 1,90%

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata