Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Pułapka zadłużenia

Napisany przez Snowhite
Cześć, obecnie borykam się z poważnymi trudnościami finansowymi. Obecna sytuacja wygląda następująco:

Posiadam:
Pensja: 1250€
Dodatek: 130€

Wydatki:
Wynajem: 290€ z mediami
Benzyna: 300€
Koszty utrzymania: 100€
Leasing: 130€
Umowy: 350€

Pozostało około 210€;
Są one przeznaczone na rachunki, takie jak naprawy samochodu, ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej, ubezpieczenie mieszkania, podatek od samochodu itp...

Moje konto debetowe jest przekroczone o 1500€ i całkowicie wyczerpane. Finansowo istnieje możliwość wyjścia z tej sytuacji, ale nie wiem, od czego zacząć. Pilnie poszukuję porad!

Dziękuję!

Snowhite

Napisany przez Blattzweig
Warto zastanowić się, czy samochód jest konieczny, czy też można zrezygnować z jego posiadania. Mieszkając w mieście, na pewno dostępne są publiczne środki transportu. Należy być gotowym na pewne utraty komfortu i być może zainwestować więcej czasu, aby dostać się z punktu A do punktu B.

Sprawa wygląda inaczej, gdy mieszka się poza miastem i zasadniczo potrzebuje się samochodu. Może być możliwość negocjacji z pracodawcą w celu otrzymania samochodu służbowego lub prowadzenia auta na firmę, co może uczynić jego posiadanie tańszym.

Wspomina się o Leasingu i innych umowach, a także o dodatkowych umowach, takich jak ubezpieczenie OC, ubezpieczenie mienia, ... Które są pobierane raz w roku. Należy pokazać, o co dokładnie w nich chodzi.

Chociaż co miesiąc pozostaje niewielki nadwyżka, wydaje się, że nadal istnieją dodatkowe wydatki, których tutaj nie uwzględniono. Chyba że koszty utrzymania w wysokości tylko 100 € nie obejmują produktów spożywczych i artykułów codziennego użytku.

W przypadku dochodów, w zależności od zawodu i sytuacji, może być możliwa podwyżka wynagrodzenia.

Napisany przez Latinl
Cześć,

masz nadwyżkę w wysokości 210, którą przeznaczasz na opłacenie podatku autostradowego itp.

Co kryje się pod pozycją umowy w wysokości 350 € ?
Co jest ukryte pod Leasingiem? Samochód?

Napisany przez Snowhite
Cześć,

dziękuję za szybką odpowiedź!

Samochód jest potrzebny, ponieważ pracuję w odległej wiosce, do której trudno byłoby mi dostać się autobusem.

Ponieważ niedawno zacząłem w tej firmie, podwyżka wynagrodzenia lub samochód służbowy są wykluczone.

Wspomniana umowa Leasingowa dotyczy samochodu, pozostałe umowy dotyczą telefonu komórkowego, telefonu stacjonarnego, internetu, telewizji i rozładowań rat.

Kwota 100 euro na utrzymanie to koszty napojów, produktów higienicznych i artykułów spożywczych;

Napisany przez Latinl

Witam,

dziękuję za szybką odpowiedź!

Samochód jest potrzebny, ponieważ pracuję w odległej wiosce, do której trudno byłoby dotrzeć autobusem.

Ponieważ niedawno zacząłem pracę w tej firmie, podwyżka wynagrodzenia lub samochód służbowy są wykluczone.

Wspomniana umowa [url]Leasing[/url]owa dotyczy samochodu, pozostałe umowy dotyczą telefonu komórkowego, telefonu stacjonarnego, Internetu, telewizji i małych rat.

Koszt utrzymania na poziomie 100 € to napoje, artykuły higieniczne i spożywcze;

Nie jestem w stanie ocenić [url]Leasing[/url]u! 350 € na różne dodatki to dość wysoka cena! Może spróbujesz oszczędzić trochę koszty? Abonament na telefon komórkowy itp.?

Czy w ogóle oszczędzasz na przyszłość?

Napisany przez Snowhite
Niestety nie mogę obniżyć tych kosztów, ponieważ są to stałe umowy. W międzyczasie potrzebuję tego całego bajzlu mniej niż kiedyś, gdyż jako młody człowiek zawarłem zbyt wiele długoterminowych umów, w których teraz utknąłem... Niestety, obecnie nie można zaoszczędzić kompletnie nic...

Napisany przez Matthew Pryor
I uważasz, że jesteś dobrze chroniony w anonimowym forum? Moim zdaniem skorzystanie z lokalnej, profesjonalnej poradni dla osób zadłużonych byłoby o wiele bardziej pomocne. Po prostu przedstaw swoją sytuację szczerze! Powodzenia!

Napisany przez Spessartraeuber
Zacznij od dokładnego zapisania wszystkich wydatków przez miesiąc.

100€ na utrzymanie uważam za bardzo mało.

Następnie zawsze istnieją dwie możliwości, aby zapobiec zwiększaniu się długu.

Po pierwsze, obniż wydatki. Jeśli masz wiele długoterminowych umów, których już nie potrzebujesz, natychmiast je wypowiedz, aby uniknąć przegapienia terminu i płacenia dłużej za coś, czego nie potrzebujesz.

Dodatkowo, debet kredytowy jest bardzo drogi z uwagi na odsetki. Istnieje możliwość zamiany go w normalny kredyt w banku. Ważne jest jednak, aby w żadnym wypadku nie korzystać ponownie z debetu, w przeciwnym razie długi będą tylko się sumować.

Podajesz dodatkowe dochody w wysokości 130€. Znajdź dodatkową działalność, którą ewentualnie możesz rozszerzyć, aby zwiększyć swoje dochody.

Jeśli mówisz o wielu małych ratach, moją radą jest nie kupować na raty rzeczy, których nie potrzebujesz.

Do takich rzeczy należą np. telewizor, komputer, samochód (jeśli nie jest potrzebny do dojazdu do pracy), nowe meble itp.

Pamiętaj, że możesz wydawać tylko to, co faktycznie masz.

Napisany przez Blattzweig
Jak już wspomniano, przekształcenie debetu w regularny kredyt jest początkowo dobrym pomysłem. Związane z nim odsetki są bardzo wysokie. Należy koniecznie przestrzegać zasady, aby nie korzystać już z debetu!

Warto zastanowić się nad znalezieniem nowej pracy w miejscu z lepszymi możliwościami komunikacyjnymi, gdzie samochód nie będzie konieczny. Cały ten proces powinien odbywać się równolegle.

Przy zawieraniu umów należy przejrzeć każdą z nich, aby sprawdzić, czy istnieje możliwość wcześniejszego wyjścia. Być może trzeba będzie zapłacić pewne opłaty odstępnego, dlatego warto obliczyć, czy opłaca się kontynuować spłatę do końca okresu kredytowania czy nie. Jednakowoż nie da się tego załatwić online. Już wcześniej pojawiła się sugestia skorzystania z poradnictwa odnośnie długów.

Być może możliwe będzie zerwanie umowy telefonu komórkowego i przesiadka na usługę typu prepaid w przyszłości. Telefon i internet możesz już teraz mieć za 25€.

Nie jest wystarczające sporządzenie tak skromnego zestawienia, najlepiej skorzystać po prostu z poradnictwa dotyczącego długów.

Napisany przez CoachPetersen
Cześć Snowhite!

Przeczytałem Twoje informacje dokładnie i chciałbym spróbować Ci pomóc! Jeśli nadal potrzebujesz pomocy, chciałbym skontaktować się z Tobą osobiście, aby lepiej zrozumieć Twoją sytuację.

Jeśli już znalazłaś rozwiązania, życzę Ci wszystkiego dobrego na przyszłość!

Napisany przez DagobertDuck
Musisz koniecznie skonsultować się z profesjonalnym doradcą ds. dłużników i w żadnym wypadku nie ufać żadnym osobom tutaj w forum, bez względu na to, jak wykwalifikowane mogą się wydawać, nie masz żadnej pewności.

Rozpoczęcie redukcji długu i oszczędzania zaczyna się od szczegółowego spisania wszystkich kosztów (np. czy mogę zmniejszyć koszty paliwa, zmniejszając ilość podróży samochodem czy korzystając z komunikacji publicznej? Czy koszty takie jak żywność i artykuły higieniczne mogą zostać zredukowane poprzez korzystanie z okazji i częściowe rezygnacje z marek? Zmiana dostawcy prądu, telefonu, gazu? Czy istnieje możliwość wypowiedzenia określonych umów lub zmniejszenia ich kosztów? I tak dalej)

Napisany przez Slowmotion
Po szybkiej analizie widzę największe oszczędności w przypadku samochodu.
300 euro na benzynę są dla mnie powodem do zastanowienia się...
Jako najtańsze alternatywy proponowane są:
- Skuter samochodowy (45 euro ubezpieczenie, 3 l/100km diesel, ale tylko 45 km/h szybkość, cena nowego około 10 000 euro, ale można znaleźć dobre używane za około 2 500 euro)
- Trójkołowy skuter dostawczy Piaggio Ape 50 (45 euro ubezpieczenie, 5 l/100km benzyna 2-taktowa, ale tylko 38 km/h szybkość, cena nowego około 4 000 euro, używane zaczynają się od około 2 000 euro)
- Trójkołowy skuter dostawczy Piaggio Ape Classic (78 euro podatek drogowy z rejestracją LKW, około 120 euro obowiązkowe ubezpieczenie przy 100% opłaty, 4,5 l/100km diesel, ale tylko 56 km/h szybkość, cena nowego około 5 600 euro, używane są bardzo rzadkie)
- Mikrosamochód Citroen C1, Peugeot 107/108, Toyota Aygo (20 euro podatek drogowy, około 550 euro obowiązkowe ubezpieczenie przy 100% opłaty, 5,3 l/100km benzyna, cena nowego około 7 000 euro, używane od około 3 500 euro)

Wypisanie się z umowy Leasingu samochodowego jest dość łatwe. Informujesz partnera umownego o swojej niewypłacalności i opóźniasz jedną lub drugą ratę (lepiej jeszcze: płacisz tylko częściowo). Jednocześnie starasz się negocjować i desperacko przedstawiasz swoją sytuację finansową.
W rezultacie w miarę szybko zostaniesz z tego zwolniony, ale będziesz musiał spłacić pewną sumę X. Po tym jednak pojazd zostaje zarekwirowany.
...na podobnej zasadzie możesz też próbować wyjść z innych umów, jeśli nie są to umowy kredytowe.
Owszem, ryzykujesz negatywnym wpisem w Schufa, ale zostanie on usunięty po 5 latach. Lepiej jednak negatywny wpis w Schufie niż brak jedzenia...

Koniecznie jednak skontaktuj się z doradcą ds. zadłużenia. Jednak uzyskanie terminu spotkania może zająć od 3 do 12 miesięcy, więc raczej nie masz na to czasu...

Napisany przez yippie-ya-yeah

W tej chwili niestety nie możesz oszczędzać..

W ten sposób nie znajdziesz rozwiązania.
Powinieneś oszczędzać, anulować umowy, jeździć mniej samochodem lub szukać innej pracy. Bez pracy nie ma kołaczy. Kiedyś zaczniesz być na minusie co miesiąc
i w najgorszym przypadku możesz zbankrutować.

Napisany przez Oterio
Uważam, że tylko 100€ na koszty utrzymania miesięcznie to bardzo mało.

Tak naprawdę nie potrzebuję dużo więcej. Ale 300 € na benzynę?

Napisany przez Plappi
100 euro na koszty utrzymania uważam również za niewiele, ale 300 euro na benzynę za dużo. Być może wydaje mi się to za wiele, jako osoba nieposiadająca samochodu.

Napisany przez Dahut
Tak, samochód jest drogi. Płacę również około 300,- miesięcznie za benzynę. Jeśli doliczymy do tego jeszcze podatki, ubezpieczenie, przeglądy, naprawy, itp., koszt posiadania samochodu prawdopodobnie wynosi łatwo od 500 do 750,- miesięcznie. A to jeszcze nie uwzględnia utraty wartości. Chodząc pieszo, można zaoszczędzić dużo pieniędzy.

Napisany przez Andi25
Zacznij od negocjacji z bankiem w sprawie twojego debetu. Oznacza to, że płacisz określoną kwotę od razu, a resztę w ratach, które będą miały niższe odsetki ogółem.

Napisany przez DustinDepot
Życie za 1250 euro nie jest łatwe, w przeciwnym razie na końcu mogą pojawić się komornik lub firma windykacyjna. A jeszcze gorzej... Inkasso Moskwa - oryginalne profesjonalne usługi firmy Inkasso Moskwa

Napisany przez ThinkPad
Czy nie otrzymujesz zwrotu kosztów za przejazd? Może warto zastanowić się nad tańszym i oszczędniejszym samochodem? Sprzedać obecny pojazd i kupić taniere auto?

Napisany przez Andy34
Największym problemem są u ciebie umowy, takie jak Leasing.
To powinny być twoje elementy do regulacji!

Napisany przez Dahut
To może brzmieć trochę staroświecko, ale prowadzenie książki domowej to zawsze dobry pierwszy krok, aby zobaczyć, gdzie faktycznie trafia pieniądze. Często dopiero wtedy zauważamy, ile pieniędzy miesięcznie wydajemy na drobiazgi, które można oszczędzić. Istnieją teraz również dobre darmowe aplikacje na iPhonea lub Androida, które pozwalają prowadzić książkę domową.

Napisany przez ThinkPad

To może teraz brzmieć trochę staroświecko, ale prowadzenie książki domowej zawsze jest dobrym pierwszym krokiem, aby zobaczyć, gdzie naprawdę trafia pieniądze. Często dopiero wtedy zauważa się, ile pieniędzy miesięcznie idzie na drobnostki, które można zaoszczędzić. Istnieją teraz również dobre darmowe aplikacje dla iPhonea lub Androida, dzięki którym można prowadzić książkę domową.

Istnieją także kilka dobrych gotowych arkuszy kalkulacyjnych w Excelu, które umożliwiają to. Wszystkie są dostępne do pobrania za darmo.

Napisany przez DustinDepot
Och, niezbyt ładna sytuacja. Może pomóc bogate małżeństwo^^
Sorki, nie było źle myślane. Naprawdę ważne jest, aby mieć i zachować dokładny przegląd sytuacji. Być może jest coś, co można zrobić w domu.
Amazon, myślę, że oferuje coś. Po prostu spróbuj poszukać w Google.
Wszystkiego dobrego

Napisany przez m.meyer
Myślałeś kiedyś o doradztwie dla dłużników?

Napisany przez Andy34

Masz już kiedyś myślał o doradztwie finansowym dla dłużników?

Doradztwo finansowe dla dłużników z LLDK to nie jest zły pomysł. Jeśli chodzi o istotne oszczędności i ewentualne konieczności wypowiedzenia umów przed czasem.
Zawieszenia również są ważne. W takim przypadku mogę to zdecydowanie polecić.

Nie dlatego, że nie wierzę w ciebie. Ale ponieważ list od prawnika zawsze ma większą wagę. Ponadto wtedy nie powiesz bzdur.

Jak już wspomniałem powyżej.

Największym problemem u ciebie są umowy, jak na przykład Leasing.
To powinny być twoje obszary do manewrowania!

Niestety nie mogę zmniejszyć tych kosztów, ponieważ są to umowy na stałe. Obecnie potrzebuję mniej tych wszystkich gadżetów niż kiedykolwiek wcześniej, młody człowiek popełnił zbyt wiele długoterminowych umów, w których teraz utknąłem...

Obecnie nie da się oszczędzać ani grosza...

Właśnie wtedy zrobiłbym wszystko, aby się ich pozbyć. Miałem to samo dla swojego syna. Dostawcy obstawiają swoje, z zasady. Niemniej jednak możesz łatwo zrezygnować z takich umów za pośrednictwem prawnika. Szczególnie w przypadku usług telekomunikacyjnych itp.

Napisany przez hanna200
Faktycznie uważam, że jedyną szansą jest zredukowanie kosztów do 350 euro. Wszelkie inne wydatki są już bardzo niskie lub nie do uniknięcia.

Napisany przez PascalSoest
To jest problem z finansowaniem. Wielu ludzi szybko traci orientację, a nowe raty ciągle się pojawiają. Klienci są przyciągani małymi ratami, ale w sumie ostatecznie stają się one nie do spłacenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata