Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak najlepiej zainwestować około 300 000 euro?

Napisany przez Telefonbomber
Cześć,
Przez sprzedaż nieruchomości dostałem większą sumę pieniędzy.
Po kilku inwestycjach w moim domu (około 50 000 euro) mam jeszcze do dyspozycji 300 000 euro.
Od pewnego czasu zastanawiam się nad strategią inwestycyjną.

Nie chcę podjąć dużego ryzyka, ale oczywiście chcę osiągnąć względnie wysoki zwrot z inwestycji.
Okres inwestycji mógłby wynosić około 4 lata.

Czy przy tych warunkach zwroty w wysokości 5-7% rocznie są nierealne?

Czekam na Wasze informacje.

Telefonbomber

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć,

Nie chcę podejmować dużego ryzyka

+

Okres inwestycji może wynosić około 4 lata.

+

Czy w tych warunkach oprocentowanie w granicach 5-7% rocznie jest nierealne?

= Tak.

Napisany przez Telefonbomber
No dobrze, daj mi kilka informacji na temat bezpiecznych możliwości inwestycyjnych...

Telefonbomber

Myślę, że nieprawidłowo zinterpretowałeś moją wypowiedź. Przy założeniach dotyczących czasu trwania i bezpieczeństwa, podana stopa zwrotu jest nierealistyczna.
Bezpieczne inwestycje na dłuższy okres czasu to? lokaty bankowe, lokaty terminowe, umowy oszczędnościowo-budowlane, a w ograniczonym stopniu obligacje.
Teraz spójrz na stopy zwrotu tych wymienionych form inwestycji.

Napisany przez domrepp
Tu musisz całkowicie przyznać Pryorowi rację.

Zdobycie takiego zwrotu w okresie tych inwestycji jest możliwe, ale zdecydowanie nie bez ryzyka. Moim zdaniem tylko akcje lub podobne inwestycje wchodzą w grę, co oznacza, że zawsze istnieje ryzyko straty. W banku możesz uzyskać ewentualnie 3%, pod warunkiem, że zdeponujesz pieniądze na 5+ lat.

W innych przypadkach, zaleciłbym zainwestowanie na dłuższą metę w metale szlachetne. W obecnym czasie (możliwa inflacja itp.) to z pewnością nie zaszkodzi.

Napisany przez EuroPaule

Od pewnego czasu zajmuję się strategią inwestycyjną.

Cześć,

Strategia to dużo więcej niż po prostu kupowanie czegoś i mieć nadzieję, że będzie dobrze.

Cytat od Telefonbomber

Nie chcę podejmować duże ryzyko, ale oczywiście chcę osiągnąć stosunkowo wysoką stopę zwrotu.

Duży inwestor podchodzi do takich spraw w ten sposób:

1. Precyzyjne określenie, jakie ryzyko jesteś gotowy ponieść (np. maksymalna strata wynosząca 5% rocznie lub maksymalna strata bezwzględna 5%).
2. Znalezienie jednego lub najlepiej kilku rodzajów inwestycji lub dostawców (zarządzający aktywami / zarządcy majątku), którzy oferują profil ryzyka.
3. Wybór kilku inwestycji / dostawców, którzy definiują tę granicę ryzyka za pomocą możliwie różnych pomysłów / podejść i starają się osiągać zyski.
4. Rozłożenie swoich pieniędzy np. na pięć dostawców, którzy robią najlepsze wrażenie.
5. Regularna kontrola, czy powody do tego dobrego wrażenia są trwałe. W razie potrzeby dokonuj zamian.

Nie wszystko można bezpośrednio zastosować do inwestora indywidualnego. Ale rozpoczęcie od dokładnego określenia możliwego ryzyka na pewno jest bardzo dobrym krokiem!
Wtedy znajdziesz na przykład różne fundusze, których profil ryzyka pasuje do Twoich wymagań i które możesz dobrze wymieszać... .

Cytat od Telefonbomber

Czy przy tych założeniach stawianie na stopy zwrotu w wysokości 5-7% rocznie jest utopijne?

Na rynku kapitałowym bezpieczne inwestycje obecnie praktycznie nie przynoszą zysków. Dlatego 5-7% to czysty dodatek za ryzyko. A to już cena za duże ryzyko.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez fpg

Na rynku kapitałowym obecnie nie otrzymuje się praktycznie żadnego dochodu z bezpiecznych inwestycji. Dlatego te 5-7% to czysta premia za ryzyko. I to już jest cena wysokiego ryzyka.

Kto jeszcze ryzykuje dla zysków, które kiedyś były oprocentowaniem na książeczce oszczędnościowej?

Napisany przez EuroPaule

Kto teraz jeszcze ryzykuje dla zysków, które dawniej dostawało się jako odsetki na książeczkę oszczędnościową?

Cześć,

Dawniej minęło i nikt już nie może nic kupić za te odsetki, które kiedyś były dostępne... .
Poza tym, w tamtym czasie inflacja była na tym poziomie. Książeczka oszczędnościowa jeszcze nigdy zbyt wiele nie przynosiła (po inflacji).

Jednak w tamtych czasach można było dostawać 5 - 7% bez ryzyka (jako rekompensatę inflacyjną) + dodatek za ryzyko.
To, co jest zepsute w obecnej sytuacji, to brak rekompensaty inflacyjnej obecnie bez ryzyka.

Pozdrowienia, Paule

......................

Napisany przez fpg

Joa. I oczywiście nie możemy zapomnieć, że pan Kai Sperling aka euro Paule ma tutaj także swoje własne interesy komercyjne ...

Co w tym widzisz nagannego na forum finansowym?

Cytat od Matthew Pryor

i pochodzi również ze środowiska handlowców strukturalnych DVAG:
Kai Sperling - Dyrektor Zarządzający - Usługi | XING

Nie czytam tego tam. A przynajmniej jest moderatorem grupy na XING.

Napisany przez Trading24

Na dann gib mir doch mal ein paar Infos über die sicheren Anlagemöglichkeiten...

Telefonbomber

Czy to na pewno jest pewne? Trudno powiedzieć. Oprocentowanie jest niskie, a obecna inflacja dość wysoka. Inwestycja o dobrej stopie zwrotu zazwyczaj oznacza pewne ryzyko. Ile chciałbyś mieć po okresie lokaty?

Napisany przez EuroPaule
Drogi Matthew Pryor,

tę dyskusję mieliśmy już wcześniej. Był już inny uczestnik forum, który na podstawie mojego ciągłego polecenia bloga finanzdeutsch.de doszedł do wniosku, że muszę być jego właścicielem. Oczywiście, byłoby to możliwe, ale byłoby to trochę zbyt płytkie myślenie. Prawda jest taka:
Autor bloga, Kai Sperling, oraz ja przez długi czas byliśmy kolegami w różnych firmach, ale z podobnymi obszarami odpowiedzialności. Zajmujemy się obsługą dostawców usług finansowych (dystrybutorów, brokeraży, zarządzających majątkiem, menedżerów funduszy dachowych, biur rodzinnych itp.) dla menedżerów aktywów / platform funduszy.
To, co nas różni:
Sperling nie działa już w tej branży i może więc pisać na finanzdeutsch.de to, co myśli, nie zwracając uwagi na interesy innych. Ja natomiast nadal zależę od dobrej woli mojego pracodawcy i dlatego mogę działać tylko pod pseudonimem. W przeciwnym razie nie mógłbym napisać wielu rzeczy tutaj, ponieważ byłoby to sprzeczne z interesami mojego pracodawcy lub jego klientów.
To z ekonomicznym interesem operatora bloga jest względne. Sperling zarabia kilka pieniędzy z reklam Google. Ale to wystarcza jedynie na pokrycie kosztów hostingu i najlepiej na średni posiłek dla dwóch osób raz w roku. To nie jest masa ludzi zainteresowana tematyką finansową... .
Poświęcenie czasu i udział w tym forum byłoby raczej nieekonomicznym zainteresowaniem.
Pozdrowienia,
Paule

P.S.: Poleciam finanzdeutsch.de, ponieważ wiele rzeczy widzę dokładnie tak, jak są opisane tam. Z mojego punktu widzenia korzyść dla czytelnika zawsze jest większa niż dla autora.

Napisany przez finanzer33
Na pewno obecnie jest niewiele ... odpowiednia mieszanka zapewnia stabilność. Jednakże tę mieszankę powinieneś ustalić w rozmowie z doradcą finansowym.

Napisany przez petethefarmer
Moja propozycja: załóżcie dwa konta w VTB Bank: jedno dla ciebie i jedno dla twojej żony/dziewczyny. Każdy zainwestuje 100 000 EUR na lokacie, jedno z 3-letnim okresem trwania (3,1%) i jedno z 4-letnim okresem trwania (3,3%) --> Wskazówka: wyślij wiadomość do VTB przez skrzynkę pocztową internetową, żeby odsetki miały być wypłacane na konto lokatowe. Wtedy wypłacone odsetki również będą oprocentowane odsetkami lokatowymi. Resztę 100 000 EUR podzielcie w MoneYou w następujący sposób: 20 000 EUR na lokacie terminowej płynnej (obecnie 2,1%) (na nieprzewidziane zakupy) i 80 000 EUR na lokacie terminowej na 1 rok (2,35%). Na podstawie obecnych stóp procentowych średni zwrot wynosi 2,9% rocznie (ok. 2,18% po opodatkowaniu zgodnie z podatkiem od kapitału zagranicznego bez dyspensy od podatku). Dzięki tej strukturze pozostaniecie względnie elastyczni i nawet po opodatkowaniu lekko przewyższycie inflację. Oczywiście możecie również zainwestować wszystko jako lokatę terminową, ale wtedy przekroczycie gwarantowaną kwotę ubezpieczenia depozytów w wysokości 100 000 EUR i zdecydowanie zalecam tego uniknąć. Obecnie nie jest praktycznie możliwe osiągnięcie oprocentowania powyżej 3,3% przy wysokim bezpieczeństwie depozytów (relatywnie niskie ryzyko). Więcej informacji na temat VTB i MoneYou można znaleźć tutaj:

Test i ocena MoneYou | Kritische-Anleger.de
Test i ocena VTB Direktbank | Kritische-Anleger.de

Ale uwaga! Zarówno VTB, jak i MoneYou według Krytycznych Inwestorów zapowiedziały obniżkę stóp procentowych do 20.12. Być może jednak uda Ci się jeszcze zabezpieczyć stare warunki, jeśli będziesz szybki.

Smutne czasy dla tych, którzy mają za dużo niezagospodarowanych pieniędzy :-(

Napisany przez finanzer33
Wspaniała strategia...absolutnie poprawna. Osobiście jednak uważam, że gdy pierwszy bank skorzysta z funduszu gwarancji depozytów, będzie to efekt domina.

Niemniej jednak sugestia od petethefarmera jest fachowo całkowicie prawidłowa.

Napisany przez fpg

Osobiście spodziewam się, że gdy pierwszy bank skorzysta z funduszu gwarancji depozytów, nastąpi efekt domina.

3,3% to chyba jakiś żart, nie?

I tak oto. Ale na pewno będzie znowu parasol ratunkowy - po co innego są podatnicy.

Napisany przez petethefarmer

3,3% to chyba żart, prawda?

Niestety, to nie jest żart, lecz smutna rzeczywistość :-(

Napisany przez fpg
A jakie są przewidywane trendy rozwojowe?

Napisany przez Trader60
Cześć, nie, te stopy zwrotu nie są utopijne, ale są osiągane od lat i są najlepiej oceniane przez wszystkich specjalistów. Jednak okres inwestycji wynosi tutaj od 4 do 6 lat. Jeśli chcesz zatem zainwestować pewnie i zyskownie, skontaktuj się ze mną

info@sinnl-finanz.de

I jaki rozwój jest możliwy do przewidzenia?

Jak zawsze: żaden. Spójrz na rozwój stóp procentowych różnych istotnych banków centralnych. Trend powinien być jednoznaczny. Czy masz jakieś wskaźniki, które wskazywałyby na zbliżającą się zmianę trendu?

Napisany przez fpg

Czy myślisz o jakichkolwiek wskaźnikach, które sugerują zbliżającą się zmianę trendu?

Mi na pewno nie.

Cytat od petethefarmer

ponieważ osobiście uważam, że koniec spadkowego trendu [..…] jest jeszcze daleko.

Dzięki Bogu. Niech to będzie ostatni spadkowy trend.

Napisany przez obelix
Znowu ktoś, kto szuka ofiar. Okropne.

Model biznesowy stoi na 4 nogach.

Czyli to raczej raczka czy pełzac? Nie dobrze!
I nie, nie mam zainteresowania. Ale może chciałbyś kupić klawiaturę z üs i äs?

Napisany przez domrepp

Czy to znaczy, że chodzi o człowieka, który się czołga czy raczej pełza? Nie dobrze!
I nie, nie mam zainteresowania. Ale być może chciałbyś kupić klawiaturę z literami ü i ä?

A może od razu jeszcze słownik?
To straszne!

Napisany przez cstahl
*chrap*

Drogi użytkowniku @Sachlichbleiber, jesteśmy tutaj dorosłymi ludźmi i szybko zauważamy, gdy ktoś próbuje nas oszukać.... Może poszukałbyś innego forum, proszę, proszę..... A propo nowej klawiatury z funkcją sprawdzania pisowni to dobry pomysł......

Napisany przez 2Escorpio
Przepraszam, że post został teraz trochę rozbity, ale musiałem usunąć kilka postów. Pozdrowienia, escorpio

Napisany przez Leroy

Przykro mi, że post został teraz nieco rozbity, ale musiałem usunąć kilka postów.

Pozdrowienia, Escorpio

Gdzie jest Sachlichbleiber?

Napisany przez sw23456
Polecam rozłożenie kapitału w proporcjach: jedna czwarta w lokacie terminowej, jedna czwarta w akcjach, jedna czwarta w obligacjach i jedna czwarta w innych instrumentach, takich jak certyfikaty i fundusze nieruchomości. Dzięki takiej dywersyfikacji można osiągnąć zwrot inwestycji na poziomie 3-5% rocznie netto, jestem w tej kwestii dość pewny. Na początek powinieneś otworzyć konto inwestycyjne w banku internetowym. Wybierz bank internetowy, ponieważ w tradycyjnych bankach prowizje są po prostu zbyt wysokie. Chętnie podzielę się raz w miesiącu kilkoma wskazówkami inwestycyjnymi, które odpowiadają moim własnym inwestycjom.

Napisany przez 2Escorpio

Polecam ulokować jedną czwartą kapitału w lokatach terminowych, jedną czwartą w akcjach, jedną czwartą w obligacjach, a jedną czwartą w innych instrumentach, takich jak certyfikaty i fundusze nieruchomości. Dzięki takiej dywersyfikacji można osiągnąć 3-5% zysku rocznie po opodatkowaniu, jestem w tej kwestii dość pewny. Po pierwsze musiałbyś otworzyć konto inwestycyjne w banku bezpośrednim. Bank bezpośredni dlatego, że opłaty w bankach tradycyjnych są po prostu zbyt wysokie. Jeśli chcesz, to mogę raz w miesiącu podzielić się kilkoma wskazówkami inwestycyjnymi, które odpowiadają moim własnym inwestycjom.

On nie chce ryzykować.

Napisany przez sw23456
On nie chce brać dużego ryzyka, to zupełnie co innego niż żadne ryzyko. On chce osiągnąć relatywnie wysoki zwrot z inwestycji. Moim zdaniem wszystko trzymane na koncie oszczędnościowym nie jest właściwym rozwiązaniem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata