Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Pragmatika I WHEN PRG)

Napisany przez David
Nieznana mi dotąd akcja w ostatnich dniach/tygodniach znacznie wzrosła. Czy ktoś zna bliżej tę firmę? 09-02-2007 21:56 Pragmatica wypowiada się na temat gwałtownego wzrostu kursu akcji – podejrzewane spekulacje Spreitenbach (AWP) - Zarząd i rada dyrektorów Pragmatica Holding AG z uważnością obserwują ostatni rozwój akcji. W komunikacie z piątkowego wieczoru stwierdzono, że obecnie papier ten jest głównie przedmiotem spekulacji. Nie podano bliższych informacji. Zarząd natomiast powołuje się na wypowiedzi dotyczące sprawozdania półrocznego, z których wynika, że poszukiwania inwestorów i nowych modeli biznesowych przebiegają obiecująco, a prowadzone są rozmowy z zainteresowanymi stronami. Akcje Pragmatici w piątek ponownie wzrosły o solidne 26,5% i kosztowały już 5,68 CHF. Na początku tygodnia cena zamknięcia wynosiła 2,80 CHF. 12-02-2007 11:56 FOKUS NA AKCJE/Pragmatica: Akcje dalej rosną - Avaloq nie komentuje plotek Zurych (AWP) - Akcje Pragmatica Holding AG od czwartego kolejnego dnia handlowego rosną znacząco. Plotki sugerujące zainteresowanie przejęciem mogą rozpalić nowe ognisko, a producent oprogramowania bankowego Avaloq. W piątek wieczorem po raz pierwszy odezwał się zarząd Pragmatici i rada dyrektorów. Akcje Pragmatici w poniedziałek o godzinie 10:40 ponownie wzrosły o 20,4% i kosztowały 6,84 CHF, a maksymalny kurs wynosił 7,10 CHF. Tydzień temu kurs wynosił 2,80 CHF. Od połowy 2006 roku wartość przedsiębiorstwa wzrosła ponad pięciokrotnie. Pół roku temu dostawca usług IT kosztował nieco ponad 8 mln CHF przy cenie akcji 1,29 CHF, a obecnie wartość przedsiębiorstwa wzrosła powyżej 40 mln. Z uwagi na znaczący wzrost cen, obserwatorzy rynkowi uważają obecnie, że przejęcie spółki informatycznej z Spreitenbach nie ma sensu. Z kolei Avaloq nie był gotowy do skomentowania sprawy. Ze strony Pragmatici podkreślono w piątek, że wzrost rynkowych cen sugeruje obecność spekulantów. Dodano jedynie, że wypowiedzi dotyczące sprawozdania półrocznego sugerują obiecujący rozwój w poszukiwaniu inwestorów i nowych modeli biznesowych oraz prowadzone są rozmowy z zainteresowanymi stronami. Źródło obu informacji: Swissquote Kurs - Wyniki Od początku roku 192,78% 1 miesiąc 198,95% 3 miesiące 257,23% 1 rok 268,83% 3 lata 101,42% 5 lat 5,38% Wykres

Napisany przez 2cybercrash
Mogę jedynie ponownie polecić, Dawidzie, abyś przynajmniej zbadał fundamentalne dane i wskaźniki, branżę, klientów, prognozy itp. dotyczące przedsiębiorstwa. W przeciwnym razie to po prostu hobbystyczna giełda, czy wiesz w ogóle, co to był nowy rynek? Nawet bilanse tam nie pasowały! czy wskaźniki! Ten rodzaj opisów należy traktować jako ryzykowne.

Napisany przez David
Hally Cybercrash Właściwie zadałem pytanie: Nieznany mi akcji (przynajmniej dla mnie) mocno wzrosła w ostatnich dniach/tygodniach. Czy ktoś bliżej zna tę firmę? Chciałem skorzystać z wiedzy innych (Forum); niestety wydaje się, że to zostało odebrane inaczej. (Przepraszam) Jeśli masz odpowiednie uprawnienia, możesz przenieść tę transakcję na Wysokie ryzyko. (Mój błąd) Dzięki i pozdrowienia

Napisany przez Pegasus
Cześć David, Oto kilka danych; Pragmatica z rocznym zyskiem w wysokości 0,10 (-1,18) mln CHF 31.03.2006 06:57:56, AWP Basic German Spreitenbach (AWP) - Spółka Pragmatica Holding AG w ostatnim roku podatkowym 2005 roku osiągnęła zysk netto w wysokości 0,104 mln CHF, po przeszłości strat w wysokości 1,182 mln CHF. Jeśli rozpatruje się tylko kontynuowane działalności gospodarcze, notowane na SWX przedsiębiorstwo IT osiągnęło zysk w wysokości 0,224 (-0,120) mln CHF, jak podano w czwartek wieczorem. Wynik operacyjny (EBIT) za ubiegły rok wyniósł 0,187 (-1,374) mln CHF, a przychód ze sprzedaży 5,013 (13,29) mln CHF. Pragmatica koncentruje się od ubiegłego roku wyłącznie na doradztwie biznesowym. Decyzja ta okazała się słuszna w kontekście rozwoju wyników finansowych zeszłego roku i zapewnia wolność dla nowego, trwałego wzrostu, jak stwierdzono. Przepływy pieniężne wyniosły 0,171 mln CHF w 2005 roku (w porównaniu z przepływem pieniężnym na minusie 0,575 mln CHF w 2004 roku). Mimo to środki pieniężne zmniejszyły się do 3,77 mln CHF, ponieważ w ubiegłym roku zwiększono zapasy własnych akcji i wykorzystano odpowiednie środki na ten cel. Pragmatica jest optymistyczna co do przyszłości. Ogólny rozwój działalności gospodarczej jest pozytywny, a perspektywy na kolejny rok są również obiecujące, co sugeruje pomyślny kontynuację działalności, twierdzi Pragmatica. Aby dokonać znacznego skoku wzrostowego w dziedzinie podstawowej działalności gospodarczej lub rozszerzyć działalność o nowe atrakcyjne modele biznesowe, od końca zeszłego roku spółka poszukuje strategicznych inwestorów, kontynuując dążenie do uczynienia firmy średnio- i długoterminowo atrakcyjniejszą dla akcjonariuszy. [[ (w mln CHF) 2005 Kontyn. 2004 Biznes Przychody 5,013 4,596 13,289 EBITDA 0,228 0,339 -0,636 EBIT 0,187 0,301 -1,374 Wynik 0,104 0,224 -1,182 Przepływy pieniężne 0,171 -0,575 Pozycja pieniężna (na dzień 31.12.) 3,768 4,397 ]] uh/ng czy Pragmatica zostanie ostatecznie przejęta, potencjalny kandydat; SAP ?

Napisany przez Hans

Hally Cybercrash

W rzeczywistości zadałem pytanie:
Nieznana dla mnie spółka (przynajmniej dla mnie) w ostatnich dniach/tygodniach znacząco wzrosła.
Czy ktoś bardziej zna tę firmę?

Chciałem skorzystać z wiedzy innych (forum); niestety wydaje się, że to zostało źle odebrane. (Przepraszam)

Jeśli masz odpowiednie uprawnienia, możesz przenieść ten trade do kategorii Wysokie Ryzyko. (Mój błąd)

Dzięki i pozdrowienia

Cześć

Znam dobrze firmę Pragmatica, ta firma ma solidne podstawy, specjalizuje się w konsultingu IT - wdrażaniu systemów ERP (planowanie zasobów przedsiębiorstwa), finansach, inżynierii informatycznej lub projektach infrastruktury IT....

...popyt na usługi informatyczne na pewno istnieje ;-)

PS: Projekty są głównie w sektorze bankowym, więc historia Avaloq (przejęcie) z pewnością nie jest bez znaczenia

https://www.pragmatica-group.com/www/group-new.nsf

Napisany przez Globalist
Dot-com Lusche w dziedzinie re-sprzedawcy IT działa. Brak zysków w zasięgu wzroku. Kurs skakał tylko z myślami o sprzedaży, które wydają się zostać obalone. Szefostwo Pragmatica desperacko poszukuje inwestora, bo inaczej grozi im upadek. Akcje w powolnym ruchu w dół wracają do poprzedniego poziomu. Słabe, ale pozytywne wyniki finansowe dadzą kres kursowi.

Napisany przez Hans
Cześć, Globalist zawsze jest na miejscu, gdy trzeba coś skrytykować :lol: :lol: ...niestety nie masz żadnych argumentów do zaprezentowania - typowy inwestor forumowy, być może dlatego, że nie masz kasy, aby brać udział tam, gdzie dzieje się muzyka... ...albo może po prostu dlatego, że nie rozumiesz mechanizmów, które tu mają miejsce :wink:

Napisany przez Globalist
Naja Hans, zgodnie z twoim beznadziejnym tonem, zakładam, że znowu wszedłeś na szczyt. Poważni inwestorzy giełdowi nie wyśmiewają osobowości swojego rozmówcy, gdy brakuje argumentów, ale trzymają się swojej opinii na temat akcji. Ale branża IT zawsze już wprowadzała ludzi w błąd i wielu sprawiała marzenie, ale ostatecznie doprowadziła do utraty pieniędzy. Czy jesteś wyjątkiem? :lol: :lol:

Napisany przez Globalist
Na razie pragmatycznie kurs w dół również dzisiaj. Inwestorzy więksi do małych, którzy rozumieją mechanikę, zdejmują spodnie. ? ?

Napisany przez Springer
Aby wszyscy wiedzieli, o czym mówi Globalist, oto wiadomości od Cash Spreitenbach (AWP) - Teraz wiadomo, co doprowadziło do licznych zakupów akcji w Pragmatica Holding AG w ciągu ostatnich dni i tygodni: Swiss British Fiduciary Trust Center (SBFTC) z siedzibą w Zurychu przejęło 49,23% udziałów grupy od głównego akcjonariusza - poinformowano w poniedziałek wieczorem w komunikacie. SBFTC planuje przenieść znaczną część swojej większości w niemiecką FloraEcoPower Holding AG do grupy Pragmatica. Pragmatica będzie teraz skupiać się głównie na rozwoju projektów rolniczych, energii alternatywnej i innych zasobów naturalnych. Nowy główny akcjonariusz planuje zaproponować trzech panów - Ottokara Hahna, Markusa Büchela i Hardyego P. Weiss-Uhlmanna - do wyboru do rady nadzorczej na nadchodzącym walnym zgromadzeniu, które zaplanowano na drugi kwartał. Według komunikatu, Pragmatica Holding zmieni swoją nazwę. Natomiast tradycyjny dział konsultingowy IT spółki zależnej Pragmatica AG będzie nadal prowadzony w ramach holdingu pod dotychczasową nazwą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata