Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Obligacje państwowe - EFSF - Grecja

Napisany przez mirmidon
Cześć wszystkim,

czy ktoś mógłby coś powiedzieć o obligacjach skarbowych? Wiem, że obligacje skarbowe są handlowane na rynkach obligacji, zarówno na rynkach pierwotnych, jak i wtórnych. To, czego nie do końca rozumiem, to jak EFSF lub ESM wpływa na tę sytuację w trakcie kryzysu strefy euro. Czy te instytucje są pozycjonowane między inwestorami a emitentem (Grecja), czy jak mogę sobie to wyobrazić?

Pozdrowienia

Mirmidon

Napisany przez EuroPaule
Cześć, między inwestorami a emitentami nie pasuje nawet kartka papieru, a tym bardziej żaden mechanizm zabezpieczający..... . Gdy udzielane są gwarancje, fundusz działa w zasadzie jak poręczyciel. Jeśli faktycznie udzielane są kredyty, kraj musi poczynić mniejsze przygotowania na rynkach (mniejsza podaż => niższe oprocentowanie). To samo dotyczy sytuacji, gdy EBC wykupuje papiery. Pozdrawiam, Paule

Napisany przez mirmidon
Oh, to proszę opisz mi trochę bardziej szczegółowo, jeśli to możliwe.
Żadnego papieru między inwestorem a emitentem. To twoja osobista krytyka, tak?
Wiem, że EFSF działa jako gwarant. Ale jak działa ten mechanizm? Inwestorzy kupują obligacje od EFSF, a ta następnie wypłaca odsetki inwestorom? Czyli te odsetki, które faktycznie oczekiwałaby od Grecji? Przepraszam, ale to dla mnie zupełnie nowe zagadnienie. Ale chcę je zrozumieć. Czy istnieje literatura, w której mogę to przeczytać?

Pozdrowienia

Mirmidon

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata