Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Zlecenie zwolnienia z podatku Banku Szkocji

Napisany przez Saphyr
Cześć,
mam krótkie pytanie do profesjonalistów:

Tworząc zlecenie zwolnienia z podatku za pomocą formularza online, można określić okres ważności, czyli od kiedy zlecenie jest ważne.

Czy mam podać 01.01.2012 czy dzisiejszą datę?

Logiczne byłoby podanie daty 01.01.2012, ale czy można tak po prostu ustalić datę wstecz? i czy zostanie to poprawnie wykonane?

Przepraszam za trochę głupie pytanie, ale nie chcę tracić pieniędzy.^^

Pozdrowienia, Saphyr

P.S. Napisałem e-mail do obsługi klienta w BoS dwa tygodnie temu, ale nie dostałem odpowiedzi.

Napisany przez domrepp
Ponieważ BoS wyraźnie wskazuje na konieczność założenia FS do 28.12, zakładam, że FS obowiązuje wstecznie od 2012 roku.

Napisany przez Matthew Pryor
W ogóle można złożyć wniosek o zwolnienie na bieżący rok kalendarzowy lub zmienić istniejące zlecenie. 28.12. to najprawdopodobniej ostateczny termin, aby ustawienie/zmiana mogła zostać wykonana do końca roku. Zasadniczo nie jest możliwa cofnięta zmiana dla ubiegłych okresów rozliczeniowych.

Napisany przez Saphyr
Termin jest dla mnie jasny.

Nadal nie jestem pewien, jaką datę powinienem wpisać w pole Data ważności od.

Być może wpisanie dzisiejszej daty (środek grudnia) skutkuje częściowym uwolnieniem kwoty, czyż nie?

I jeśli wpiszę datę 01.01.2012, czy wystąpi błąd w przetwarzaniu, ponieważ możliwe jest, że wpisanie daty z przeszłości nie jest dozwolone. A ja być może nie zostanę poinformowany o tym błędzie (lub za późno).

Brzmi trochę paranoicznie ^^, ale nie chcę później żałować z powodu takich drobiazgów.

Więc proszę jednoznacznie: dzisiejsza data, 01.01.2012 albo nie ważne.

Dziękuję

Napisany przez Matthew Pryor
Jeśli chcesz skorzystać z FSA przez cały rok kalendarzowy i musisz to zrobić, podaj datę 01.01.2012. Nie możemy odgadnąć, kiedy otworzyłeś konto lub jaką część swojego limitu chcesz przypisać do danego konta...

Napisany przez obelix
Dodatkowe pytanie: Czy decydujący jest moment wypłaty odsetek, czyli czy musi być złożony wniosek o zwolnienie z opodatkowania w tym momencie? W tym sensie chodzi o to, że data 31.12. powinna wystarczyć dla wpisów odsetek.

... tak trochę w ciemnościach...

Napisany przez domrepp

Dodatkowe pytanie: Czy decydujący jest nie czas wypłaty odsetek, czyli konieczność posiadania zwolnienia od podatku do tego momentu? W tym sensie dla wpływów odsetkowych na 31.12. wystarczy ta data.

Tak to miałem na myśli, dlatego do 28.12.!

Saphyr, po prostu wprowadź 01.01.2012, jak mówi Pryor, i wszystko jest w porządku!

Napisany przez Saphyr
OK, Dziękuję za cierpliwość.

Czasami jestem trochę nieporadny...^^

Jeszcze raz dziękuję!

Pozdrowienia, Saphyr

Napisany przez wosik97
Nie możesz podać innej daty niż aktualna. Też się na ten punkt natknąłem i myślałem, że muszę podać datę 01.01.12. Więc jeśli dzisiaj złożysz dyspozycję zwolnienia z podatku, będziesz MUSIAŁ podać datę 20.12.2012...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata