Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie od niezdolności do pracy WHEN plan budowania majątku i plan bezpieczeństwa AM)

Napisany przez Frischling
Cześć wszystkim,
Najpierw trochę tła: Studiowałem i od listopada pracuję w renomowanym producencie samochodów.

Obejrzałem teraz ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy. Moi rodzice mają już kilka polis przez niemieckiego doradcę finansowego, dlatego skontaktowałem się z osobą, do której zwracali się moi rodzice.

Poleciła mi teraz plan budowania majątku i zabezpieczenia firmy Aachen Münchener. Jestem zupełnym laikiem w tej dziedzinie i niestety nie potrafię się tym zbytnio zachwycić. Przeszukałem już kilka formularzy, ale wciąż nie wiem, czy ta droga jest dla mnie dobra, czy też nie jestem w jakiś sposób oszukiwany.

Miesięczna składka w wysokości 200 € składa się z:
Budowa majątku - 136,38 €
ubezpieczenie zdolności do pracy (zwolnienie z opłat) - 13,63 €
ubezpieczenie zdolności do pracy (renta z tytułu niezdolności do pracy) - 84,24 €
ubezpieczenie na wypadek choroby - 6,12 €
ubezpieczenie na wypadek śmierci - 1,88 €

Wyższe składki na ubezpieczenie zdolności do pracy wynikają z faktu, że dwa miesiące temu wykręciłem ramię i przeszedłem operację.

Teraz interesuje mnie, jaka jest ogólna opinia na temat danych ubezpieczeń, ponieważ zupełnie nie potrafię ocenić, czy w gruncie rzeczy jest to dobre czy złe. Jednym z powodów moich wątpliwości jest to, że budowa majątku odbywa się poprzez fundusze akcyjne, co niesie ze sobą pewne ryzyko.

Moja kontaktpersona doradziła mi, abym podpisał umowę jeszcze w 2012 roku, gdyż warunki w nowym roku będą droższe. (Umowa jest już u mnie i nie może zostać unieważniona przez 4 miesiące)

Teraz zastanawiam się, czy w przeciągu około 6 miesięcy, gdy mój bark będzie w pełni wyleczony, ubezpieczenie (ewentualnie inne) powinno być tańsze. A może się mylę...?

Przepraszam, że tekst trochę się przeciągnął i pewnie brakuje jeszcze niektórych faktów...
Mogę je chętnie uzupełnić...

Cieszę się na liczne odpowiedzi dotyczące mojej sprawy.
Dziękuję!

Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!

Nowicjusz

Re: ubezpieczenie od niezdolności do pracy WHEN plan budowania majątku i plan bezpieczeństwa AM)

Napisany przez EasyD
Pierwsze pytanie brzmi, czy pani podała odpowiednie uzasadnienie dla swoich rekomendacji. Czy zna pani swoją lukę w wieku emerytalnym i czy zaprezentowano pani propozycję jej uzupełnienia za 136,38 € miesięcznie? Czy renta z ubezpieczenia od niezdolności do pracy jest zgodna z pani dochodem? Jeśli pisze pani, że pracuje pani w renomowanym producencie samochodów, jakie są tam dostępne plany emerytalne? Ponadto istnieje wiele dostawców oferujących specjalne warunki (w tym ubezpieczenie od niezdolności do pracy) dla większych korporacji. Osobiście nie jestem zwolennikiem wyboru funduszy inwestycyjnych w polisach Aachener & Münchener. Jeśli dokładnie wymieni pani, jakie fundusze zostały zalecone w ramach propozycji, chętnie wypowiem się na ten temat. Nie będzie możliwe zerwanie ubezpieczenia od niezdolności do pracy po sześciu miesiącach i przejście do innego dostawcy, ponieważ obowiązuje minimalny okres trwania jednego roku. Bez dokładnego raportu lekarskiego nie mogę powiedzieć, którego dostawcy byłby tutaj najlepszym wyborem.

Napisany przez Frischling
Hej EasyD,
ta rekomendacja została wydana m.in. ze względu na to, że mam względnie elastyczny dostęp do wpłaconych pieniędzy. Ponadto w ramach tej umowy przewidziano zabezpieczenie na wypadek potrzeby opieki.
Co masz na myśli mówiąc o luce wieku?
Trudno mi ocenić, czy relacja pomiędzy dochodem a ubezpieczeniem na wypadek niezdolności do pracy jest odpowiednia. Gwarantowana miesięczna wypłata w przypadku niezdolności do pracy wynosi 1363€.

Po prostu trudno mi określić, jaka kwota byłaby sensowna. Prawdopodobieństwo, że skorzystam z ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy, jest (o ile dobrze pamiętam) bardzo niskie.

Co do emerytury:
Mam już bardzo małe prywatne ubezpieczenie emerytalne (500€/miesiąc) i dodatkowo skorzystam z programu emerytalnego pracodawcy. Jednakże jeszcze nie zawarłem tej umowy...

Kwoty inwestycji związane z funduszami dzielą się następująco:
- DWS TRC Deutschland (udział: 34%)
- DWS TRC 50 Asien (udział: 33%)
- DWS TRC Top Dividende (udział: 33%)

Aby zacytować istotne informacje z raportu szpitalnego:
Podczas urlopu w Tajlandii doznałem traumatycznego zwichnięcia barku, które następnie zostało leczone operacyjnie w Niemczech.
Podczas operacji wykonano następujące zabiegi:
- Artroskopia diagnostyczna stawu ramiennego (lewy)
- Częściowa synowektomia
- Mobilizacja torebki stawowej i obrąbka stawowego
- Częściowa resekcja chrząstek kostnych stawu ramiennego i łopatki
- Refiksacja torebki stawowej i obrąbka stawowego

W raporcie końcowym stwierdzono m.in.:
Ogólnie jednak jakość tkanek jest umiarkowana.

Czy prawdą jest, że od roku 2013 wymagane są wyższe składki na ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy?

Mam nadzieję, że to wystarczy na razie...

Pozdrowienia
Świeżak
Na to odpowiada raport operacyjny:

Napisany przez EasyD

ta rekomendacja została wypowiedziana między innymi dlatego, że mogę względnie elastycznie dysponować wpłaconymi pieniędzmi.

Kiedy mówisz o elastyczności, o co dokładnie masz na myśli? Czy chodzi o to, że w późniejszym wieku będą mogli zdecydować, czy chcą wypłatę kapitału czy emeryturę, czy może jednak o inne dla nich istotne kryterium?

Cytat od Frischlinga

Ponadto ten kontrakt obejmuje zabezpieczenie na wypadek konieczności opieki.

Brzmi miło, jednakże obecnie wiele firm to oferuje.

Cytat od Frischlinga

Co masz na myśli mówiąc o luce w późniejszym wieku?

Muszą mieć cel, jaka emeryturę chcą osiągnąć w późniejszym wieku. doradca może wspólnie z nimi to opracować i właściwie ocenić utratę siły nabywczej. Dopiero wtedy można obliczyć, mając na uwadze ich osobisty profil ryzyka, ile pieniędzy musieliby zainwestować, aby osiągnąć swój cel. Bez tego inwestowanie pieniędzy na emeryturę jest jak rozpoczęcie meczu piłkarskiego, gdy nikt nie wie, gdzie są bramki...

Cytat od Frischlinga

Kwoty inwestycji związane z funduszami są podzielone następująco:
- DWS TRC Deutschland (udział: 34%)
- DWS TRC 50 Asien (udział: 33%)
- DWS TRC Top Dividende (udział: 33%)

Czy wybrali państwo te fundusze czy doradca polecił je na podstawie znanych im kryteriów?

W kwestii ubezpieczenia od niezdolności do pracy:
Bez bycia lekarzem, odważę się stwierdzić, że raczej trudno będzie znaleźć ubezpieczyciela, który zapewni to bez wyłączeń.

W ubezpieczeniu od niezdolności do pracy składka zależy zawsze od wieku wstąpienia. Mając 2013 rok jako datę wstąpienia, staje się to droższe. Jednak nie wierzę na razie, że mogliby jeszcze wybrać datę 01.12.2012.

Innym powodem możliwego podwyższenia cen mogą być nowe taryfy unisex. Jednakże już 21.12.2012 był terminem wyjściowym.

Może jednak poprzez swoje miejsce pracy mają państwo możliwość uzyskania ubezpieczenia od niezdolności do pracy w ramach grupowego kontraktu, gdzie nie ma badania lekarskiego?

Napisany przez Ophelia
Cześć,

Zdolność do pracy w Aachen Münchner powinna być bardzo atrakcyjna dla osób rozpoczynających karierę zawodową. Niskie stawki i duży pakiet świadczeń przyciągają wielu młodych pracowników. Jednak warunki powinny być dokładnie sprawdzone przez konsumentów.

W przypadku tego rodzaju ubezpieczenia nie istnieje sześciomiesięczny okres wypowiedzenia. Również wskaźnik procesowy w Aachen Münchner jest raczej negatywny. Ponieważ prowadzi ona wyjątkowo wiele postępowań sądowych przeciwko swoim ubezpieczonym, gdy ci chcą skorzystać z ubezpieczenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata