Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: inwestowanie w waluty

Napisany przez raphael1985
witajcie

chciałbym zainwestować moje aktywa

w inną walutę oprócz euro

już część zainwestowałem w franki szwajcarskie

co sądzicie o dolarach amerykańskich

gdzie można znaleźć prognozy

pozdrowienia, raphael

Napisany przez 2Bolitho
Prognozy otrzymasz w każdym kierunku. Aby udzielić Ci wskazówki, musiałbym wiedzieć, co dokładnie chcesz usłyszeć... ;-)

Ale właściwe pytanie brzmi, czym chcesz mierzyć dolara. Wskaźnik wymiany między dwiema walutami może pozostać stabilny, a jednocześnie tracić siłę nabywczą. Pierwsza wskazówka może zostać uzyskana poprzez sprawdzenie wartości złota: dolar amerykański

czesc dziekuje za twoja odpowiedz

juz zainwestowalem czesc w franki szwajcarskie

wiec rozumiem co masz na mysli

czyli np eur USD pozostana na tym samym poziomie

ale np USD do chf i eur do chf

spadna

w jakiej walucie bys zainwestowal

nie ufam euro

na moim koncie zawsze prowadzilem tylko krotkoterminowe transakcje

pozdrawiam rafael

Napisany przez Ravemaster84
Czy ufasz dolarowi amerykańskiemu?

Ja podejście do tego zagadnienia byłoby inne. Dlaczego wymieniać walutę emitowaną przez bank centralny na inną walutę emitowaną przez inny bank centralny? Może warto zastanowić się nad inwestowaniem w surowce lub bezpośrednio w złoto/srebro.

Jeśli naprawdę chcesz korzystać z innych walut i związane z nimi ryzyko spekulacji walutowej, powinieneś otworzyć konto walutowe. Zobacz tutaj: Konta walutowe w bankach bezpośrednich
Tam możesz znaleźć informacje o innych walutach.

W przeszłości wielu ludzi uciekało do korony norweskiej i dolara nowozelandzkiego. Również dolar australijski zawsze był popularny.
To, co ostatecznie zdecydujesz, pozostaje wyłącznie Tobie.

Witaj

Moje portfolio znajduje się na direktanlage.at

Gdzie mogę zamówić złoto online?

Czy handlujesz także akcjami?

W co inwestujesz?

Pozdrawiam, Rafał

Napisany przez Ravemaster84
Austria ---> modern-banking.at - Porównanie austriackich banków internetowych

Nie jestem inwestorem. Oferuję tylko usługi depozytowe, czyli lokaty terminowe, rachunki oszczędnościowe i plany oszczędnościowe. Czysty konserwatyzm.

Wystarczy wpisać w Google "kupić złoto". Jest wystarczająco dużo sprzedawców metali szlachetnych. Sądzę, że giełda Frankfurcka oferuje tzw. Xetra-Gold. To fundusz, który inwestuje swoje zgromadzone środki bezpośrednio w złoto fizyczne i przechowuje je.

Mój post zdecydowanie nie był zaleceniem zakupu złota teraz. Nie chcę ani nie mam możliwości osądzenia, czy inwestycja w to się opłaca.

edycja:
Xetra-Gold to nie jest fundusz, ale ETC. Oto informacje:
Wiedza na temat giełdy | ETC surowcowe | Xetra-Gold | Pytania i odpowiedzi dotyczące Xetra-Gold® | giełda Frankfurcka

Napisany przez 2Escorpio
Nie ufać euro? To może być uzasadnione, ale sądzę, że bardzo ryzykowne jest wierzyć, że jeśli euro się zawali, to USD lub CHF pozostaną stabilne. Raczej w takim przypadku zaufałbym AUD, ale nawet to nie jest pewne! Jeśli chcesz zainwestować pieniądze, nie powinieneś kłaść ich tylko w jedną formę inwestycji (w tym przypadku waluty), ale rozłożyć je szeroko. W ten sposób straty nie będą zbyt drastyczne, jeśli jedna forma inwestycji zawiedzie. Pozdrawiam, esco

Cześć ludzie

Czy ktoś może polecić mi brokera z Niemiec lub Szwajcarii?

Pozdrowienia, Raphael

Napisany przez tiemann
Aż do 2 tygodni temu również bym powiedział, że nie należy inwestować w waluty, ale raczej w złoto. Ale po tej sytuacji zaczynam mieć wątpliwości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata