Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Praca na 400€, podatek dochodowy, karta?

Napisany przez MoonKid
Czy to prawda, że nie płacę podatku dochodowego od wynagrodzenia za pracę za 400 euro? Czy dobrze to zrozumiałem?

Jeśli tak, to czy otrzymam za tę pracę kartę podatkową lub elektroniczne zaświadczenie o podatku dochodowym, czy nie?

Czy praca za 400 euro ma inną wartość przy składaniu zeznania podatkowego?

Napisany przez 2Bolitho
Tak, zrozumiałem. Nie, to nieistotne. Chyba że masz więcej niż jedną pracę za 400 euro.

Napisany przez MoonKid
Tak, mam dwa prace za 400 € miesięcznie w niektórych miesiącach i zarabiam więcej niż 400 €.

Więzienie?

Napisany przez schmiddileo
Więzienie? Tak, jest zakazane mieć dwie prace za 400€ każda!! Inni byliby szczęśliwi, gdyby mieli chociaż jedną

Napisany przez 2Escorpio

Więzienie? O tak, jest zabronione mieć dwie prace za 400€ każda!! Inni byliby zadowoleni, że mają przynajmniej jedną

No cóż, nie jest to zabronione. Druga praca za 400 euro po prostu nie jest już zwolniona z podatku i musi zostać opodatkowana.

Napisany przez obelix

No cóż, nie jest to zabronione. Druga praca za 400 euro już nie jest zwolniona z podatku i musi być opodatkowana.

Czy chodzi o drugą pracę czy o przekroczenie granicy 400 euro?

Od 1.1.2013 = 450 euro.

Napisany przez 2Escorpio

czy chodzi o drugą pracę czy przekroczenie progu 400 euro?

Od 1.1.2013 = 450 euro.

Moim zdaniem lepiej się jeszcze raz zorientować, czy chodzi o przekroczenie kwoty.

Od teraz 450 euro to próg zwolniony z podatku, więc 2. prace po 400 euro, na przykład 200 euro / miesiąc, nie powinny stanowić problemu.

Ale jak już wspomniałem, jeśli masz to w planach, koniecznie sprawdź to jeszcze raz gdzie indziej... nie jestem całkowicie pewien.

Napisany przez adalbert64
Cześć wszystkim,

moim zdaniem musisz podać, że masz już pracę za 400 euro w przypadku ostatniej rozpoczętej pracy. W przypadku drugiej pracy będziesz musiał zapłacić podatki. Byłoby naprawdę sensowne, bo jeśli ktoś cię złapie, może to być bardzo drogie dla ciebie.

Napisany przez schmiddileo
Nowość od 2013 r.: Inspekcja podatkowa odnośnie wynagrodzenia
Przy podatku od wartości dodanej istnieje to już od lat. Od 2013 r. również przy podatku dochodowym istnieje możliwość, że rewident podatku dochodowego z urzędu skarbowego pojawi się niespodziewanie przed drzwiami Państwa firmy i zażąda wglądu do Państwa dokumentacji płacowej (tzw. inspekcja podatkowa odnośnie wynagrodzenia).

W przypadku inspekcji podatkowej odnośnie wynagrodzenia zgodnie z § 42g Ustawy o podatku dochodowym w brzmieniu obowiązującym od 2013 r., rewident podatku dochodowego z urzędu skarbowego może pojawić się niespodziewanie przed Państwa drzwiami.

Źródło: Nowość od 2013 r.: Inspekcja podatkowa odnośnie wynagrodzenia

Sprawdźcie więc, czy wszystko się zgadza, bo mogą być kłopoty

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata