Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Gdzie ulokować dodatkowe oszczędności?

Napisany przez Ravemaster84
Cześć wszystkim,

od pewnego czasu zajmuję się również tematem inwestowania pieniędzy w Fundusze inwestycyjne. W skrócie nadal zastanawiam się, czy to ma sens, może tutaj doświadczeni inwestorzy mogliby mi dać kilka wskazówek.

Mój horyzont inwestycyjny jest krótkoterminowy (około 5 lat), inwestycja odbyłaby się za pomocą planu oszczędnościowego (50-100 euro miesięcznie), ewentualnie od czasu do czasu pojedynczej wpłaty w ciągu roku, moja ocena ryzyka jest raczej konserwatywna.

Teraz zastanawiam się nad inwestowaniem w fundusz obligacji. Jako przykład:

TEMPLETON GLOBAL TOTAL RETURN FUND A (ACC) EUR-H1 Fonds | A0MNNP | LU0294221097

(czy to zabezpieczone przed wahaniem kursów walut czy nie, a także czy wypłacający dywidendy czy kapitalizujący - to byłby kolejny krok)

Czy w ogóle ma sens inwestowanie w fundusz inwestycyjny, jeśli potrzebujesz pieniędzy za 5 lat? Jeśli tak, czy taki fundusz byłby odpowiedni, czy powinno się tu raczej zdecydować na fundusze ochrony kapitału?

Pozdrowienia

Napisany przez Matthew Pryor
Po pierwsze, dlaczego w ogóle wybierać fundusz emerytalny, i dlaczego aktywnie zarządzany, z dość wysokimi opłatami? A dlaczego akurat Templeton?

Templeton został przez mnie wybrany jako przykład. Od lat praktycznie nieprzerwanie pokonywał swoją indeksację. Oczywiście można także wybrać fundusz ETF.

Napisany przez 2Bolitho
Jeśli na pewno potrzebujesz tych pieniędzy, zdecyduj się na stałe i terminowe lokaty. Oczywiście nie przyniosą one zysków, ale masz zapewnioną względnie pewność co do nominalnej kwoty pieniędzy, którą będziesz mógł odebrać za 5 lat.

Przy obecnych stopach procentowych uważam, że obligacje nie są optymalne. Wzrost stóp procentowych wpłynie negatywnie na obligacje. A obecnie praktycznie niemożliwe jest obniżenie stóp procentowych.

Brak doradztwa, tylko moja opinia.

Wybrałem Templtona jako przykład. Od wielu lat prawie bez przerwy przewyższa swój indeks. Oczywiście można też wybrać fundusz ETF.

Wyniki nie są złe. Jednak z pewnością zdajesz sobie sprawę, że ten stan niekoniecznie musi się odzwierciedlać w przyszłości. Zasadniczo warto rozważyć, czy pieniądze są konieczne za 5 lat i czy zachowanie kapitału do tego czasu jest dla Ciebie zadowalającym wynikiem. Decyzję aktywny/pasywny musisz podjąć sam. Jeśli uważasz, że menedżer jest w stanie uzyskać lepsze wyniki od uczestników rynku po odjęciu kosztów, to wybór może również paść na fundusz aktywny. Dla mnie osobiście nie wchodzi to w grę w ciągu tak krótkiego okresu. Ponadto pojawia się pytanie o to, jak osiągnięto wynik w ciągu 5 lat. Nie przeanalizowałem dokładnie struktury inwestycji funduszu, ale odważę się stwierdzić, że mogą tam być niektórzy kandydaci do porażki.

Napisany przez Latinl
Cześć

interesujący tytuł. Jednakże także tu bardzo ryzykownie. Czyste fundusze emerytalne nie osiągają takich zwrotów. Tutaj również inwestuje się w obligacje korporacyjne oraz w ABS / RMBS itp. (zabezpieczone kredyty).

Powinieneś o tym pamiętać.

Wydajność wynosząca 75% od 5 lat według mnie wynika tylko z inwestycji w korporacje oraz w ABS / RMBS. Dobrze zainwestowane podczas kryzysu. Przyszłość nie musi wyglądać tak samo.

Oto fragment:

Tak inwestuje Templeton Global Total Return Fund A (acc) EUR-H1: Celem jest maksymalizacja bieżących dochodów. Koncentracja między innymi na papierach wartościowych o stałym lub zmiennym oprocentowaniu, obligacjach rządowych i korporacyjnych z całego świata, zabezpieczonych hipotecznie lub dłużnych papierach wartościowych, kontraktach terminowych finansowych, rolkach hipotecznych w dolarach.
Templeton Global Total Return Fund A (acc) EUR-H1 należy do kategorii Fundusze emerytalne w międzynarodowych walutach

Dziękuję za opinie.

Mi chodziło szczególnie o to, jakie inwestycje w ogóle mają sens na okres 5 lat. Wybrałem fundusz emerytalny, ponieważ fundusze akcji mają jeszcze wyższą zmienność.

@Bolitho
Dobry argument dotyczący rosnących stóp procentowych. Osobiście obstawiam, że w najbliższych latach poziom stóp procentowych wzrośnie. Wzięcie obligacji byłoby zatem kontrproduktywne.

Być może robię zbyt wiele z tego powodu. Już buduję drabinę depozytów z terminem ograniczonym i w połowie przyszłego roku zacznę nią inwestować. Jednak zauważyłem, że mogę zostawić drabinę maksymalnie na 3 lata. Po czwartym roku wzrost stóp procentowych nie jest już tak drastyczny, a pieniądze są na razie zablokowane. Jeśli stopy wzrosną, utknę w złym depozycie terminowym.

Oczywiście mogę po prostu założyć konto DWS i oszczędzać na ARERO. Jednak udział akcji w nim wynosi 60%, co jest dość wysokie. Nie mogę zreplikować go z 100€. Pozostaje tylko MSCI World + MSCI EM + ETF na obligacje (brakuje wówczas udziału surowców, ale ok). Czy taka konfiguracja byłaby bardziej sensowna (niekoniecznie bardziej dochodowa, tego nikt nie potrafi przewidzieć!) niż fundusz emerytalny?

Pieniądze nie są konieczne, są to dodatkowe środki na ewentualne planowane zakup nieruchomości.

Byłoby to sensowniejsze (niebardziej dochodowe, tego nikt nie może powiedzieć!) niż fundusz emerytalny?

To zależy przede wszystkim od twojego osobistego zdania na ten temat. Porównanie ARERO z MSCI-Anleihen-Kombi nie jest przynajmniej sensowne ani adekwatne. Czy jesteś świadomy specjalnej konstrukcji ARERO?

Czy jesteś świadomy specjalnej konstrukcji ARERO?

Tak, ARERO bazuje na swapach. Jeśli użyję kombinacji MSCI, mogę również wybrać produkty w pełni replikujące, które w rzeczywistości kupują odpowiednie instrumenty finansowe.

Tak, ARERO działa na zasadzie swapów.

Nie o to mi chodziło. Ryzyko niewypłacalności nie leży po stronie partnera swapowego, ale w samej fundacji (aktywach).

No cóż. Wątek nie odpowiedział dotąd na moje pytanie o opinie na temat krótkoterminowych inwestycji, ale pokazał mi, że muszę jeszcze trochę popracować.

Pytanie nie doczeka się odpowiedzi. Jeśli czujesz się z tym dobrze, możesz także zorientować się w sektorze obligacji. Zwłaszcza południowi dostawcy cierpią z powodu swojej lokalizacji, ale odnotowują dość duże przepływy kapitałowe i zdrowe rezerwy płynności. Enel, Iberdrola, Telefonica...
Jednak na szybko nie zainwestowałbym tam swoich pieniędzy.
Ale pokazałeś mi, że muszę trochę więcej odrobić lekcje.
Myślę, że masz rację.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata