Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: pytanie dotyczące certyfikatu wkn sg0240

Napisany przez Gigaset
Cześć wszystkim,
zakupiłem następujący certyfikat: WKN SG0240.

Moim zdaniem zwrot za każdy certyfikat powinien wynosić 140€. Jednak otrzymałem tylko wypłatę aktualnej wartości koszyka tego dnia.
Po zapytaniu w moim banku (comdirect) skierowano mnie do emitenta: Societe Generale.
Jednak ten jeszcze nie odpowiedział.

Może ktoś mógłby rzucić okiem na prospekt sprzedaży i jeśli jestem w błędzie co do mojej interpretacji, to mnie oświecić.

W prospekcie jest napisane:

W dniu ostatecznej wyceny określana jest wartość koszyka surowców.
Jeśli jest ona równa lub niższa niż 60 procent wartości z dnia emisji, pierwotna wartość nominalna certyfikatu w wysokości 100 euro zostanie w pełni zwrócona w dniu spłaty. Jeśli wartość koszyka znajduje się jednak między 60 a 100 procentami, otrzymasz wypłatę na końcu okresu trwania, która odpowiada wartości koszyka surowców powiększonej o 40 procent (czyli 40 euro). Między wartością koszyka wynoszącą 100 procent a 140 procentami istnieje nawet w ogóle wypłata w wysokości 140 euro. Jeśli wartość koszyka surowców przekroczy 140 procent, nadal będziesz mieć nieograniczony udział w jego oprocentowaniu.

Napisany przez hofi2013
Cześć,

mam ten sam problem. Również oczekiwałem 140€. Poczekam do końca dnia i mam nadzieję, że dodatkowa wypłata została wstrzymana z powodu zmiany roku. Jeśli ktoś może mi wyjaśnić, dlaczego nie otrzymałem 140€, będę bardzo wdzięczny.

Napisany przez joey128
U mnie również pobrano podatek od zysków kapitałowych, pomimo zakupu w dniu 24.07.2007.
Czy to prawidłowe?

Napisany przez hofi2013
Cześć wszystkim,

Otrzymałem teraz odpowiedź od Societé Generale.
Zobacz załącznik .pdf i e-mail.
Znowu typowy produkt finansowy, którego bardzo trudno zrozumieć. To był ostatni raz, kiedy coś takiego kupiłem, nawet jeśli obliczenia banku są poprawne i stopa zwrotu wciąż jest całkiem niezła.

Co do podatku od kapitałowych dochodów, nie mogę nic powiedzieć, ale u mnie też został potrącony.

Szanowna Pani Wimmer, zwrot w wysokości 140% wartości nominalnej nastąpiłby tylko w przypadku wzrostu koszyka pomiędzy 100% a 140%. Jednakże wzrost koszyka surowców wyniósł tylko około 82,83%. Dodając do tego booster w wysokości 40%, certyfikat o numerze ISIN DE000SG02408 został spłacony w kwocie 122,83 euro. Obliczenia tej kwoty znajdują się w załączonej pliku pdf. Z poważaniem Zespół Société Générale Equity Derivatives

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata