Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jakie inwestycje finansowe?

Napisany przez mupp
Hej wszystkim,

może najpierw kilka podstawowych informacji, mam 30 lat (z Kolonii) i chciałbym bezpiecznie ulokować około 400 000 EUR. Nie jestem hazardzistą, nie mam zbyt dużej wiedzy na temat giełdy (akcji) itp.

Czego chcę?
Ponieważ martwię się, że w najbliższym czasie stopa inflacji będzie nadal rosła i pieniądze nie będą mieć takiej samej wartości jak dzisiaj, chciałbym uniknąć straty wartości. W miarę możliwości bez ryzyka!
Nieruchomość nie wchodzi w grę dla mnie, ponieważ nie potrafię jeszcze oszacować, gdzie zawodowo mnie zawiedzie.

Inwestycja powinna trwać do 2016 roku, czyli 3-4 lata.

Wiem, że to forum i nie dostanę tutaj wskazówek dotyczących doradztwa inwestycyjnego, chciałbym raczej poznać Waszą ocenę lub wskazówki, na co mam zwrócić uwagę.

Pozdrowienia,
mupp

Napisany przez 2Bolitho
Krótko mówiąc: Brak szans.

Jeśli inflacja utrzymuje się powyżej 2%, nie nadążysz za pozornie bezpiecznymi lokatami. Ale dzięki lokatom terminowym i lokatom oprocentowanym możesz przynajmniej w miarę utrzymać siłę nabywczą. Podziel je ładnie, na różne banki...

Napisany przez mupp

Kurz: Bez szans.

Cześć Bolitho,

tak myślałem.

Cytat Bolitho

Ładnie rozłożyć, na różne banki...

Możesz mi dać kilka wskazówek, które banki oferujące lokaty terminowe są wiarygodne?

Nie mam żadnego doświadczenia, w tym forum omawiano sprawę MoneYou, jakie są wady trzymania całej kwoty tam?

Dziękuję najmocniej za Twój wskazówkę!

Pozdrowienia,
mupp

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć mupp

Jakie są negatywne skutki parkowania całej sumy tam?

Hasło Ochrona depozytów? Wikipedia

Napisany przez 2Bolitho

Czy możesz mi może podać kilka wskazówek, które banki oferujące lokatę są godne zaufania?

Nie mam żadnych doświadczeń, na forum dyskutowano o MoneYou, jakie wady niesie ze sobą trzymanie całej sumy tam?

Tak, depozyty do 100 000 euro mają specjalną ochronę, dlatego rozdzielaj.

Możesz wybrać niemal każdy bank w UE. Banki z krajów kryzysowych radziłbym unikać. Unikaj również nierealnie wysokich ofert oprocentowania depozytów. Razem z zyskiem wzrasta również ryzyko.

Napisany przez sw23456
Moim zdaniem jest zupełnie pozbawione wyobraźni, aby całą kwotę ulokować na rachunkach oszczędnościowych. Indeks DAX wzrósł o 29% w 2012 roku. Z rachunkiem oszczędnościowym nawet nie uda się zachować wartości, ponieważ oprocentowanie po odjęciu podatku jest znacznie poniżej inflacji.
Jeśli mupp jest bardzo ryzykowny, zainwestowałbym 100 000 euro w rachunki oszczędnościowe. Pozostałe środki zainwestowałbym w obligacje, akcje i certyfikaty. Jestem pewien, że potrafię osiągnąć stopę zwrotu netto na poziomie 5% w przeciągu kilku lat. Nawet jeśli inwestowanie w nieruchomości nie wchodzi w grę przy horyzoncie inwestycyjnym 3-4 lata, istnieją możliwości inwestycyjne związane z nieruchomościami, takie jak Fundusze inwestycyjne i akcje firm deweloperskich. W razie zainteresowania chętnie sprecyzuję moje pomysły.

Napisany przez 2Bolitho

Moim zdaniem jest zupełnie bez wyobraźni, aby całą kwotę ulokować na kontach oszczędnościowych. Wskaźnik DAX w 2012 roku wzrósł o 29%. Z lokatami terminowymi nawet nie uda się zachować wartości pieniądza, ponieważ oprocentowanie pomniejszone o podatki jest znacznie poniżej wskaźnika inflacji.
Jeśli mupp jest bardzo ryzykowny, zainwestowałbym więc 100 000 euro w lokaty terminowe. Pozostałe środki zainwestowałbym w obligacje, akcje i certyfikaty. Wierzę, że jestem w stanie osiągnąć przeciętnie 5% po opodatkowaniu w ciągu kilku lat. Nawet jeśli przy horyzoncie inwestycyjnym 3-4 lata nieruchomości nie wchodzą w grę, istnieją również możliwości inwestycyjne związane z nieruchomościami lub opartymi na nich, takie jak fundusze nieruchomościowe i akcje firm deweloperskich. W razie zainteresowania chętnie sprecyzuję moje poglądy.

Tak, ale on nie zna się na giełdzie i nie chce podejmować ryzyka. Nie zostaje mu wiele. Gdyby chciał więcej, mógłby ulokować na lokatach terminowych i począć zgłębiać temat. Ale to musi zdecydować sam.

Napisany przez PzBrig15
Chciałbym zadać pytanie na temat wyników DAX: Jakim papierem wartościowym na giełdzie można uczestniczyć w rozwoju DAX?

Napisany przez Ravemaster84

Pytanie dotyczące wyników Dax: Którym papierem giełdowym można uczestniczyć w rozwoju Daxa???

Mimo że teraz trochę offtop, na przykład tym:
ETFLAB DAX® ETF | ETFL01 | DE000ETFL011 | Exchange Traded Funds

Napisany przez MoneyM
Uważam, że w przypadku profilu wymagań mupp najbardziej sensowne obecnie jest lokowanie środków w rachunek oszczędnościowy, nawet jeśli nie jest to zbyt opłacalne. Dodatkowo warto zauważyć, że warto regularnie sprawdzać, czy bank, w którym obecnie trzymasz pieniądze, jest nadal najlepszy. Ponieważ można dysponować pieniędzmi codziennie, zawsze warto rozważyć zmianę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata