Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW Dispo maXX - Rozwiązanie

Napisany przez Noelle
Ja i mój mąż wybudowaliśmy Dom, a kredyt jest finansowany przez różne umowy w BHW, które są na nazwisko mojego męża.
Oprócz (większych) umów mojego męża, istnieje mniejsza umowa oszczędnościowa BHW Dispo maXX na moje nazwisko.
Poniżej znajduje się informacje z moich dokumentów
- Kwota oszczędności budowlanych: 30.000 euro
- Miesięczna wpłata: 100 euro
- Oprocentowanie kredytu: 4,25%
- Data rozpoczęcia umowy: 2005
- Kwota kredytu budowlanego: około 14.882,80 euro
- Szacowany okres spłaty kredytu: około 15 lat i 5 miesięcy
- Opłata za otwarcie kredytu: 300 euro
- Odsetki od udostępnienia: 3% rocznie od nie wypłaconej kwoty od 4. miesiąca po udostępnieniu kredytu
- „Masz prawo wpłacać dodatkowe spłaty w każdej chwili bez obciążania dodatkową opłatą za wcześniejszą spłatę, aż do całkowitej spłaty”.

Zostało już wpłacone około 12.700 euro

W lipcu 2011 otrzymaliśmy list od doradcy BHW, w którym napisano, że moja umowa oszczędności budowlanych może być wcześniej przyznana (1. kwartał 2012), poprzez zwiększenie kwoty spłaty. Nie zareagowaliśmy na to, więc nic się nie zmieniło.

Ja i mój mąż się rozstaliśmy. On może zatrzymać dla siebie Dom i całe pieniądze z innych umów (wiem, że przy rozwodzie połowa należy do mnie, jestem również wpisana do księgi wieczystej, ale zrezygnuję z tego). Chciałabym jednak zachować pieniądze z mojej mniejszej umowy oszczędnościowej dla siebie.
Niestety, nie znam się na finansach, a jako obcokrajowiec może mi być trudno zrozumieć język finansów pomimo dobrych umiejętności językowych i ponad 20 lat w Niemczech.

Chciałabym wiedzieć, czy ta umowa, która została zawarta bezpośrednio dla finansowania naszego domu, ale pod moim nazwiskiem, może zostać po prostu odłączona od finansowania domu. Czy to stanowi problem? Czy wpłynie to na inne umowy?
Czy powinnam wypłacić pieniądze (aby zaoszczędzić na zwykłych kontach oszczędnościowych)? Kiedy? A może po prostu kontynuować wpłacanie na konto oszczędności budowlanych, aby oszczędzać pieniądze na własny cel?
Byłabym bardzo wdzięczna za informacje wstępne (zanim umówię się na rozmowę z BHW).

Napisany przez verschaukelt
Cześć Noelle,

jeśli dobrze rozumiem, ta umowa oszczędnościowa została zawarta myślowo w celu sfinansowania domu, jednak żadna pożyczka budowlana nie została jeszcze wzięta. Oznacza to, że ta umowa oszczędnościowa jest dostępna do wypłaty. O ile nie ma przeniesienia praw na kredytodawców.

Jednak, jeśli nie ustaliliście rozdzielności majątkowej, to te oszczędności są również brane pod uwagę przy wspólnym majątku.

W związku z tym, zanim zgodzisz się na jakiekolwiek ustalenia ustne, powinieneś skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w tej dziedzinie i zawrzeć stosowne porozumienie z jeszcze mężem, aby móc całkowicie zgarnąć oszczędności dla siebie i zostać zwolnionym z innych umów kredytowych.

Napisany przez Noelle
Dziękuję za tę odpowiedź. Myślałem, że nie potrzebuję adwokata do podjęcia tej decyzji, ponieważ i tak zamierzam zrezygnować z większości pieniędzy (przecież już oddaliśmy około 100 000 euro). Dlatego myślałem, że kwestia rozdzielności majątkowej przestaje obowiązywać. Umówię się na spotkanie w BHW i zobaczę, co mogę zrobić ze swoją umową. Umowy dotyczące pozostałych pożyczek są pod nazwiskiem mojego męża. Prawdopodobnie podpisałem je również, już nie pamiętam. W każdym razie jestem współodpowiedzialny, ponieważ moje imię również figuruje w księdze wieczystej. Mój mąż może spokojnie spłacać długi, zarabia wystarczająco. Zrezygnowanie mnie z umów prawdopodobnie będziemy mogli bezpośrednio uregulować z BHW. (Czy będziemy musieli za to zapłacić?).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata