Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: rezerwa pieniężna

Napisany przez Ravemaster84
Cześć wszystkim,

Chciałbym zadać ogólne pytanie do dyskusji:
Jak duży powinien być tzw. fundusz awaryjny?
W internecie czyta się wiele o 2-3 pensje netto, które powinny być uśpione na koncie oszczędnościowym jako rezerwa. Inne źródła twierdzą, że powinno to być 6-10 pensji netto, z kolei inne opinie brzmią mniej niż 15 000 € na koncie oszczędnościowym jako rezerwa nie jest bezpieczne.
Jaka jest wasza opinia na ten temat i jak sobie z tym radzicie? Aktualnie zakładam, że 3 pensje netto są rozłożone na 2 dostawców konta oszczędnościowego.
Z góry dziękuję za wasze opinie!
Pozdrowienia

Napisany przez schmiddileo
Notgroschen? Nigdy nie słyszałem o czymś takim. Zawsze trzymam kilkaset euro na koncie oszczędnościowym na wypadek awarii, na przykład na naprawę samochodu, ale gromadzenie kilku pensji po co? Przecież żyję teraz, a nie kiedyś, a przede wszystkim zajęłoby to wieki, żeby uzbierać taki skarb

Napisany przez 2Escorpio
Mam 5 netto wynagrodzeń jako fundusz awaryjny + zazwyczaj około 1-2 netto wynagrodzeń na koncie bieżącym, ale to zależy od aktualnych kosztów.

Dlaczego ktoś to robi, schmiddileo? Na pewno istnieje wiele powodów... dla mnie po prostu daje to małe poczucie bezpieczeństwa, że w razie potrzeby mogę wytrzymać jeszcze kilka miesięcy lub spokojnie opłacić inne nagłe wydatki.

Jest to również bardzo istotne w przypadku popadnięcia w bezrobocie. Ludzie zwykle otrzymują tylko nieco ponad połowę swojego wynagrodzenia, a wydatki/zobowiązania pozostają takie same. Oznacza to, że 3 miesiące bez pracy mogą rzeczywiście wpędzić kogoś w spiralę długów i poważne problemy, na przykład utratę mieszkania... nawet jeśli były to tylko 3 miesiące bez pracy.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez schmiddileo

Mam 5 wypłat netto jako rezerwę awaryjną

Tak, rozumiem, również mam coś odłożonego. Ponieważ mam inne zobowiązania finansowe, zajęłoby mi wieki zaoszczędzić 5 wypłat netto....

Napisany przez 2Bolitho
A ostatni akapit od esco jest także powodem, dlaczego dane są różne. Nie chodzi tutaj o kwotę, ale raczej o to, co chce się nimi pokryć. Jeśli chce się bez problemu pokryć 1 rok bez pracy, to potrzebne są 6 wynagrodzeń netto (12*0,5 wynagrodzenia). Jest to jednak subiektywna ocena.

Napisany przez 2Bolitho

Rozumiem już, mam też coś odłożonego. Ponieważ mam inne zobowiązania finansowe, zajęłoby wieki, zanim zaoszczędziłbym 5 netto wynagrodzeń....

pomocne jest zwiększanie przychodów i zmniejszanie wydatków. Wtedy idzie szybciej. To wszystko kwestia osobistej elastyczności.

Napisany przez 2Escorpio

I ostatni akapit od esco jest również powodem, dlaczego informacje są różne. Chodzi bowiem nie o kwotę, lecz raczej o to, co chce się nimi pokryć. Jeśli chce się bezproblemowo pokryć 1 rok bezrobocia, potrzebne są 6 pensji netto (12*0,5 pensji). Jest to jednak kwestia subiektywna.

Uważam, że jest to bardzo istotny punkt.

Gdy jest się bezrobotnym przez kilka miesięcy i zaciąga się długi z powodu istniejących umów lub traci się mieszkanie / Dom, bo nie można opłacać czynszu lub rat kredytowych... zaczyna się od zera po kilku miesiącach, gdy ponownie znajdzie się pracę. Nie miałbym na to ochoty... wolę oszczędzać w czasie, gdy mam pracę, aby stworzyć sobie coś na takie okoliczności.

Napisany przez eichi
Nie opieram swojej rezerwy na czystych dochodach, ale na wydatkach potrzebnych do życia.
Moje obliczenia
Czysty dochód = Wydatki na życie + Wydatki na czas wolny + Budowa majątku.

W sytuacji awaryjnej, takiej jak utrata pracy, mogę bezpiecznie zrezygnować z budowy majątku i wydatków na czas wolny, ale nie z wydatków na życie.
Powinno być wystarczająco zasobów, aby pokryć od 3 do 6 lub więcej miesięcy w zależności od grupy zawodowej, aby móc w tym czasie zadbać o nową pracę (/ ścieżkę zawodową).

Napisany przez 2Escorpio

W sytuacji kryzysowej, takiej jak utrata pracy, mogę śmiało zrezygnować z budowy majątku i wydatków na czas wolny, ale nie na wydatki życiowe.
.

Większość wydatków na czas wolny jest jednak związana z umowami... Kluby, siłownie, place golfowe, kursy itp. Więc musisz je nadal opłacać podczas bezrobocia.

Oczywiście, zgadzam się z tobą co do budowy majątku, ale czy jest to nadal rozważane przez większość, to inna sprawa.

Napisany przez eichi

Większość wydatków na rozrywkę jest jednak związana z umowami... Kluby, siłownia, pole golfowe, kursy itp. Musisz je więc dalej opłacać nawet w czasie bezrobocia.

Tak, oczywiście, ten fragment już wyodrębniłam. Członkostwa w moim przypadku, w przeciwieństwie do wyjść do teatru, kina i imprez, wciąż należą do kategorii ważne.
Kryterium to trochę: czy można sobie na to odpuścić czy też jest to częścią pełnego życia.

To wydzielenie pomaga również w regularnym sprawdzaniu wydatków:
Z jednej strony stoi pytanie Czy naprawdę tego potrzebuję
Z drugiej strony Czy naprawdę chcę sobie na to pozwolić

Napisany przez DagobertDuck
Jeśli chodzi o fundusz awaryjny, zgadzam się z ostatnimi wpisami: wartość tego funduszu powinna być określona nie przez dochody, ale przez wydatki, oraz uważam, że nie ma uniwersalnej kwoty, jaką należy zachować, ponieważ ludzie mają zupełnie różne potrzeby, które chcą zaspokoić w sytuacji awaryjnej.

Osobiście mam wystarczająco dużo oszczędności, by móc pokryć wszystkie wydatki na okres kwartału lub połowę roku. Do tej pory na szczęście nie musiałem sięgać po fundusz awaryjny.

Napisany przez Slowmotion
Na rachunkach oszczędnościowych trzymam równowartość trzech miesięcy wydatków oraz dodatkowo 2 000 euro na naprawy samochodu.

Napisany przez Plappi
Dotąd nie miałem prawdziwej rezerwy finansowej. Do tej pory zawsze miałem około 1500 na koncie oszczędnościowym na wypadek napraw. Może powinienem spróbować zaoszczędzić tyle pieniędzy, żeby móc przetrwać kwartał w miarę komfortowo...

Napisany przez MartinRo
konto oszczędnościowe na nagłe wydatki może być naprawdę ważne.
Ale dlaczego musi to być konto na nagłe wydatki?

Dlaczego nie po prostu konto oszczędnościowe, na które przelewa się cały nadmiar środków? Bez mówienia teraz o 3-7 wynagrodzeniach netto, ale po prostu każdego miesiąca X?

Co stoi temu na przeszkodzie? A w razie potrzeby można stamtąd skorzystać.

Napisany przez eichi
To zależy od tego, czy chcesz po prostu zebrać oszczędności w jednym miejscu, czy więcej. Osobiście rozróżniam między kontem awaryjnym, kontem do budowy majątku i kontem na większe wydatki konsumpcyjne i naprawy. Jak i kiedy chcę przenieść ile pieniędzy z mojego konta awaryjno-naprawczego na moje konto inwestycyjne? Dlatego od samego początku rozdzieliłem te rzeczy. Nieoddzielanie ich mówi mi natomiast co innego. Orientuję się w przybliżeniu, kiedy należy kupić/naprawić który sprzęt i wiem, ile awaryjnych pieniędzy potrzebuję, resztę mogę przenieść na konto inwestycyjne. Bez tego rozdzielenia kont musiałbym korzystać z złożonych arkuszy kalkulacyjnych lub działać bardziej intuicyjnie, co w świecie finansów nie zawsze jest najlepsze.

Napisany przez DaggetBeaver
Uważam, że posiadanie konta awaryjnego w wysokości trzech do sześciu miesięcy wynagrodzenia jest sensowne. Daje mi to również poczucie bezpieczeństwa. Kiedy pojawia się spontaniczna okazja, mogę szybciej skorzystać z niej mając przy sobie odpowiednią gotówkę.

Napisany przez eichi

Jeśli nadarzy się okazja, mogę ją o wiele łatwiej wykorzystać niż bez żadnych pieniędzy.

O jakie okazje Ci chodzi?

O jakie okazje ci chodzi?

Teraz myślałem głównie o podróżach. Przyjaciel zapytał mnie zupełnie spontanicznie, czy chcę z nim pojechać w podróż. Niestety, ponieważ nie zaoszczędziłem jeszcze żadnego awaryjnego funduszu, nie mogłem niestety się zgodzić.

Napisany przez eichi
Okej, myślałem o funduszu awaryjnym jako o niespodziewanych utratach dochodów, na przykład utracie pracy itp. Dla mnie brzmi to raczej jak oszczędności na większe wydatki, które zacząłbym odkładać po osiągnięciu sumy funduszu awaryjnego.
Albo prościej:
(Przykładowa sytuacja: Mój urlop kosztuje 1000 €, co oznacza 1000/12 €=83 € miesięcznie, więc odkładam tę kwotę co miesiąc. Jeśli nie mogę zebrać 83 €, muszę nieco ograniczyć swój urlop.
Tak zrobiłbym to w przypadku podróży.

Oczywiście, byłoby mądrze, gdybyś to rozdzielił i najpierw myślał o oszczędzaniu na nagłe wydatki, a dopiero potem o urlopie.

Napisany przez MaBa76
To naprawdę zależy od tego, co chcesz zabezpieczyć. W przypadku bezrobocia: jeśli wpadasz w sytuację otrzymywania zasiłku Hartz 4, powinieneś zwrócić uwagę na kwotę wolną od podatku dla oszczędności. Jeśli zaoszczędziłeś więcej, będziesz musiał wydać tę dodatkową kwotę przed otrzymaniem zasiłku Hartz 4. W niektórych sytuacjach ma więc sens utrzymywanie rezerwy poniżej tej zmiennej kwoty zależnej od wieku.

Napisany przez eichi
Oczywiście, wszystko zależy od osoby, jakie jest ryzyko i jakie jest pasywne dochód. Jeśli to pokrywa już podstawowe wydatki, można podejść do tego zupełnie inaczej.

Napisany przez Dahut
Dla mnie nagłe sytuacje obejmują również: zepsuty samochód, pralka, komputer, telewizor itp. W takich sytuacjach chciałbym być w stanie naprawić lub kupić nowe części z dnia na dzień. Dodatkowo daje mi to pewność w pracy, że nie muszę znosić wszystkiego, aby uniknąć zwolnienia. Mogę pracować stosunkowo na luzie, ponieważ w razie potrzeby mogę przeżyć rok bez pracy (+ 1 rok zasiłku dla bezrobotnych oznacza nawet 2 lata bez pracy). Aktualnie mam około 6 pensji netto na koncie oszczędnościowym, ale na szczęście dobre życie wymaga u mnie tylko około jednej trzeciej mojej pensji i bez problemu mogę obejść się też z jedną czwartą. Niestety mam 60-godzinowy tydzień pracy i prawie żadnego wolnego czasu, w którym mogłbym wydać pieniądze. :-(

Co do Hartz4 i kwoty wolnej: Zazwyczaj już pobieramy zasiłek dla bezrobotnych, zanim otrzymamy Hartz-4. Mamy więc trochę czasu, żeby stopniowo wypłacać pieniądze z konta, które przekraczają kwotę wolną. Jeśli pieniądze są przechowywane pod materacem, nie są one brane pod uwagę. ;-)

Napisany przez Plappi
Dahut, o oszczędności awaryjnej też myślałem. Jeśli kiedyś zepsuje się telewizor, pralka lub coś w kuchni, można to spokojnie opłacić z tej awaryjnej kasy. Powinienem także taką zbudować, jak już wspomniałem. Nigdy nie wiadomo, co się wydarzy.
Niemniej jednak, odkładanie sześciu pensji netto jest niewiarygodnie dużym wyzwaniem. Chciałbym to osiągnąć, jak to zrobiłeś? Odkładałeś określoną kwotę każdego miesiąca czy na koniec miesiąca zastanawiałeś się, ile możesz odłożyć?

Napisany przez Dahut
Jestem w szczególnej sytuacji, bo mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu i nie mam rodziny, ale zarabiam całkiem nieźle, co oznacza, że pod koniec miesiąca mam zawsze sporo pieniędzy na koncie (przy dużym wysiłku nie ma nawet pokusy, żeby te pieniądze wydawać). Nawykłem przekazywać je na rachunek oszczędnościowy. W ten sposób szybko zbiera się większa suma, z której około co 10 lat kupuję sobie nowy samochód, a w zeszłym roku kupiłem kolejne mieszkanie, żeby mieć więcej emerytury na starość. Niestety moja emerytura będzie bardzo niska. Natomiast nie inwestuję (już) w żadne fundusze czy plany oszczędnościowe, bo nie mam ani czasu, ani ochoty się nimi zajmować.

Napisany przez Optimus
Najpierw dla mnie ważne jest osobiste zabezpieczenie (ubezpieczenie zdrowotne, ubezpieczenie dziennego zasiłku chorobowego, ubezpieczenie od niezdolności do pracy). Potem żyję, a jeśli coś pozostanie na koniec miesiąca, zostaje na koncie. Nie ma wielu pracowników, którzy mogliby zachować rezerwę w wysokości 2-3 wynagrodzeń netto jako oszczędność na czarną godzinę.

Napisany przez Andi25
Rezerwa na czarną godzinę może być różnej wielkości. Jednak najlepiej jest zostawić określoną kwotę na koncie lub oszczędzać, jeśli to możliwe, kilka tysięcy euro.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata