Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy doradcy bankowi otrzymują prowizję od mojego kredytu?

Napisany przez ADMCI4
Cześć.
Nigdy nie jestem pewien, czy nie jestem oszukiwany przez własne banki. Ponieważ chciałem pozbyć się zbyt wysokiego limitu debetowego, kilka tygodni temu poprosiłem o kredyt w moim banku. Powiedziałem – zrobione, został mi przyznany i teraz spłacam go co miesiąc 150 euro.
Całkowita kwota kredytu jest oczywiście znacznie wyższa niż debet, ponieważ oprócz odsetek dochodzą również opłaty manipulacyjne.
Czy opłaty manipulacyjne są również prowizją, którą doradca bankowy dostaje za zawarcie umowy? Uważam to za bezczelne, ponieważ doradca powinien doradzać mi, a to przecież należy do jego obowiązków.
Za to przecież otrzymuje swoje wynagrodzenie.
Pozdrowienia.

Napisany przez 2Bolitho
Jeden doradca bankowy nazywa się doradcą, ponieważ brzmi lepiej niż sprzedawca. Można się kręcić i zwijać, jak się chce, ostatecznie sprzedaje on produkty swojego pracodawcy i za to otrzymuje wynagrodzenie. Oczywiście, musi również przestrzegać ustawowych obowiązków informacyjnych i edukacyjnych, itp. Jego najwyższym celem nie jest jednak znalezienie najlepszego produktu dla klienta, lecz sprzedaż dla swojego pracodawcy.

Ale nie otrzyma prowizji. Może się to najwyżej pośrednio przekładać na jego premie.

Ogólnie jednak wszystko to brzmi dobrze u ciebie. Mogłeś wybrać również ewentualnie tańszy produkt od innego banku, w którym nie oferuje się i nie trzeba płacić za osobistą obsługę.

Napisany przez Doso

To byłoby niegrzeczne, ponieważ należy do jego obowiązków doradzanie mi.
Ostatecznie otrzymuje za to wynagrodzenie.

Już niegrzeczne, że ktoś jest wynagradzany za swoją pracę
W zależności od banku prowizje stanowią część wynagrodzenia, czasami więcej, czasami mniej.

Napisany przez Klinky
Oczywiście - każdy doradca bankowy zawsze stara się coś dorzucić. Może nie prowizję, ale konkretny budżet do zrealizowania.

Napisany przez PIYASA
To pytanie także mnie kiedyś interesowało.

Napisany przez Leroy
ISTNIEJE 3 modele:

Model1: doradca ma stały dochód BEZ możliwości zwiększenia swoich zarobków.

Model2: doradca ma stałe wynagrodzenie i na koniec roku po osiągnięciu swoich celów sprzedażowych (finansowanie, ubezpieczenia, kredyty konsumenckie, fundusze itp.) dostaje premie.

Model3: doradca otrzymuje nieco niższą pensję podstawową i musi ją zwiększyć o prowizje.

Co mają wspólnego wszystkie 3 modele:

Doradcy bankowi mają przełożonego, który siedzi im na karku i nakazuje, które produkty finansowe/rodzaje finansowania nieruchomości aktualnie muszą być sprzedawane. CZĘSTO (nie zawsze) doradztwa doradców bankowych są więc wszystko inne niż zgodne z potrzebami. doradca bankowy ma tylko kilka produktów swojego banku, które może sprzedać. Dlatego często można być pewnym, że w banku nie otrzyma się najlepszego produktu.

Kolejnym tematem jest odpowiedzialność.
Każdy doradca finansowy odpowiada za błędne doradztwo lub jeśli klient ponosi szkodę finansową w wyniku doradztwa. Pośrednik finansowy nawet prywatnym majątkiem.
doradca bankowy sprzedaje klientowi ryzykowny fundusz, ponieważ jego szef tego wymaga. Po 3 latach pieniądze klienta idą na psy, a doradcę bankowego to nawet nie obchodzi. Nie można go pociągnąć do odpowiedzialności, spokojnie wychodzi z banku o 17:00 i kończy pracę.

To jest sposób pracy wielu (nie wszystkich) doradców bankowych i w spółdzielczych.

Napisany przez Klinky
Zobacz to jak Leroy - doradca bankowy musi zrezygnować, podczas gdy w bankach pensje są dość skromne. Chociaż każdy z zewnątrz myśli, że naprawdę dużo zarabiają.

Są tam pensje między 1.200 a 1.500 dla asystentów finansowych...

Napisany przez igor82
Nie, zazwyczaj bankierzy nie zarabiają dużo. Zawsze jednak są pod presją, żeby dokonywać transakcji. Czy to ze względu na prowizje, czy też dlatego, że mają określone cele do osiągnięcia.

Napisany przez verschaukelt
Przepraszam, ludzie,

Znam wielu pracowników banków, którzy zarabiają powyżej minimalnego wynagrodzenia.

Ci, którzy pracują przy okienku, na pewno już nie zarabiają tyle.

Doradcy finansowi, np. specjaliści od zabezpieczenia emerytalnego, doradcy ds. funduszy, itp., otrzymują solidne dochody. Mimo to zawsze mają kogoś, kto naciska na nich i decyduje, co mają sprzedawać, są oni podporządkowani poleceniom. Zobacz post Leroy!

Napisany przez soundjunk
Grube lata są już przeszłością dla niemieckich banków i kas oszczędnościowych. Przy tak wielu konkurentach, nadmiarze ofert i niskich stopach procentowych, marże stopniowo maleją.

Sam pracuję w kasie oszczędnościowej. Klienci zawsze myślą, że zarabiamy majątek, ale tak nie jest. Oczywiście zawsze zależy to od punktu widzenia i stylu życia.

Sam otrzymuję stałą pensję oraz ewentualnie premię, jeśli dobrze pracowałem i sytuacja gospodarcza na to pozwala. I oczywiście muszę sprzedawać. Kto tego nie musi robić??? Każdy jest w swojej firmie zależny od tego, czy jest to frontman czy backoffice: muszą być klienci, którzy kupują produkty. Jaka inna podstawa byłaby dla wypłat wynagrodzenia?!

Napisany przez Focalex
Klienci często zapominają: Za co jest płatny doradca bankowy? Za konto osobiste zazwyczaj nie pobiera się opłat lub pobiera niewielką opłatę ze względu na konkurencję... Dlatego musi być finansowane z innych obszarów (ubezpieczenia, kredyty, oszczędzanie mieszkaniowe), w których płyną dobre prowizje...
Wskazówka: Nie wierzyć we wszystko, ale kwestionować i porównywać! W dziedzinie finansów można zaoszczędzić dużo pieniędzy jako klient, gdy jest się odpowiednio poinformowanym...

Napisany przez Vicky
Również opłaty manipulacyjne nie są już dozwolone i możesz je odzyskać. Prowizje muszą być wykazywane, do 2009 roku w procentach, a potem jako suma. Niestety nie podałeś, w jakim banku zaciągnąłeś kredyt. Jeśli jest to bank spółdzielczy, to zobacz moje wpisy w dziale kredyty ogólne. Bo zarabiają oni na prowizjach dużo pieniędzy, bo po prostu pośredniczą w EasyKredycie, ale nie ma słowa o prowizjach w umowach.

Napisany przez Slowmotion

Opłaty manipulacyjne nie są już dopuszczalne, możesz je odzyskać. Prowizje muszą być wykazane, do 2009 roku jako procent, a następnie jako suma.

Zamiast tego jest nazywane ubezpieczeniem spłaty kredytu, które wiele banków wymaga jako podstawę kredytów.
Banki mogą otrzymywać prowizje od ubezpieczyciela za ubezpieczenia pośredniczone, które nie muszą być wykazywane w umowie kredytowej.

Napisany przez soundjunk

Zamiennikiem tego jest tzw. ubezpieczenie kredytu-pozostałego, które wiele banków wymaga jako warunek przy udzielaniu kredytów.
Banki mogą otrzymywać prowizje od ubezpieczyciela za pośrednictwo w ubezpieczeniach, które nie muszą być jawnie wskazane w umowie kredytowej.

Niestety, sprawa nie jest tak prosta. Jeśli wymogę ubezpieczenie kredytu-pozostałego jako warunek udzielenia pożyczki, jutro prawdopodobnie miałbym nową pracę, gdyby klient poddał to weryfikacji prawnej lub udał się do urzędu ochrony konsumenta.
Mimo to zdarzają się przypadki, które raczej opierają się na przysłowiu „Gdzie nie ma powoda, tam nie ma sędziego”.

Napisany przez DE_LBS_ME
Ja uważam, że jest naprawdę szkoda, że wielu ostatecznych konsumentów reaguje tak negatywnie na prowizje, opłaty za zawarcie umowy i wynagrodzenie doradców. Mam na myśli, poważnie, dlaczego doradca finansowy, który wkłada dużo pracy w sporządzenie finansowania, nie miałby za to być wynagrodzony? Dopóki klient otrzymuje dobrą radę, jego potrzeby są spełnione i ostatecznie otrzymuje na przykład najlepszą stopę oprocentowania, to jest w porządku, że także na tym zarabia. Ponadto doradca potrzebuje specjalistycznej wiedzy, za którą również można pobierać wynagrodzenie. Żyj i pozwól żyć. Każdy, kto ma ubezpieczenie samochodu, płaci również pośrednio prowizję dla agenta ubezpieczeniowego. Sprzedawca w sklepie specjalistycznym otrzymuje pieniądze za sprzedaż, jeśli tego nie zrobi, w końcu zostanie zwolniony... Być może nie należy oceniać wszystkich doradców jednym pędem, bo są tacy i tacy... Ja osobiście życzę każdemu jego prowizji (jeśli ją zasłużył)!! Wiele (sprzedażowych) pozdrowień Daniel Erens

Napisany przez Spessartraeuber
W zasadzie nie ma tu nic do dodania. Jeśli doradca wybiera dla klienta najlepszy produkt lub bardzo dobry produkt, to może za to spokojnie zarobić.

Zawsze są jednak doradcy, którzy myślą bardziej o swojej prowizji niż o klientach.

Można to porównać do budki z jedzeniem.
Są te, które mają wielu stałych klientów. Dla nich obsługa i jakość muszą być odpowiednie.
Jeśli buda znajduje się w miejscu, gdzie przychodzi wielu jednorazowych klientów, zazwyczaj wystarczy posiadanie usługi i jakości na tyle, by były w porządku.

Tak samo jest z doradcami, którzy pracują z klientami od lat, oraz z tymi, którzy mają ciągle zmieniających się klientów. Ci ostatni sprawiają, że cała branża ma złą opinię, ponieważ ich klienci zazwyczaj nie są zadowoleni.

Napisany przez Yakfreak
Nigdy nie otrzymałem kompetentnego doradztwa w oddziale banku. Moja kasa oszczędnościowa chce tylko swojej prowizji, dlatego nie będę tam składał wniosków o kredyt, lokatę itp.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata