Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie emerytalne - zmiana pracodawcy - kontynuacja prywatna?

Napisany przez Suedi
Cześć,

01 lipca 2010 roku podpisałem ubezpieczenie na życie w ramach dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego. Miesięczna składka na to ubezpieczenie na życie wynosi 122,16 €. Otrzymuję od mojego aktualnego pracodawcy dodatkowy dochód socjalny w wysokości 40 €/miesiąc, resztę opłacam sam, dokonując przekształcenia wynagrodzenia.
Jak teraz sprawa ma się po zmianie pracodawcy, jeśli nowy pracodawca nie przejmuje ubezpieczenia na życie w ramach dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego? Jeśli dobrze poinformowany, mam możliwość zawieszenia składek na ubezpieczenie lub kontynuowania go prywatnie. Jeśli zatem opłacam 122,16 € każdego miesiąca z własnych środków, czy tracę również korzyści z ubezpieczenia społecznego? Czy mogę zgłosić to mojemu nowemu pracodawcy, bez jego dodatkowej wpłaty, tak aby nadal korzystać z korzyści ubezpieczenia społecznego i opłacać miesięczną składkę zamiast pracodawcy ja? Czy w ogóle opłaca się kontynuować to prywatnie?

Dziękuję

Pozdrawiam Suedi

Re: ubezpieczenie emerytalne - zmiana pracodawcy - kontynuacja prywatna?

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć,
Twój pracodawca musi dać ci prawo do realizacji odroczonego wynagrodzenia.
Jednak pracodawca ma również prawo wyboru sposobu realizacji oraz wybranego dostawcy.
Jeśli nie skorzysta z tego prawa, możesz kontynuować swoją umowę u swojego starego dostawcy.
W przeciwnym razie możesz przenieść saldo do innego dostawcy wskazanego przez pracodawcę, jeśli dołączył on do umowy o przenoszeniu. Dotyczy to jednak praktycznie wszystkich firm.
Powinieneś jednak zwrócić uwagę na niekorzyści, takie jak:
- Nowa stopa procentowa;
- Prawdopodobnie nowe tabele śmiertelności i niższa renta gwarantowana;

Jeśli zatem kontynuuję prywatnie płacenie 122,16 € miesięcznie ze swoich pieniędzy, to czy nie mam już korzyści z ubezpieczenia społecznego? Czy mogę zgłosić to całej nowej pracodawczyni, bez dodatkowych opłat ze strony niej, tak aby nadal korzystać z korzyści z ubezpieczenia społecznego i zamiast pracodawcy płacić miesięczny składkę samemu?

Tak to wygląda.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata