Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Ograniczona stawka oszczędnościowa LBS

Napisany przez Alexstern
Cześć,

Dziś otrzymałem list od LBS West. Plan mojego syna Vario 99/3 zakłada 2% oprocentowanie oszczędności i 2% premię. Kwota oszczędności wynosi 11 000€, wpłacono około 7500€.
Dobra inwestycja dla nas, aby dać mojemu synowi dobry start w wieku 18 lat.
Kilka lat temu LBS poinformowało mnie, że mogę wpłacić tylko 2600€ rocznie. Choć nigdzie nie było to zawarte w dokumentach i umowach, które podpisałem.
W tym roku również dokonałem tej wpłaty. Teraz LBS zwraca mi 2072€ z uzasadnieniem, że wysokość wpłaty przekracza normę.
Prosząc o zrozumienie, niestety tego nie mam, ponieważ nie rozumiem, dlaczego LBS może ograniczać roczne wpłaty w sposób retrospektywny. A nawet nie musi mi o tym wcześniej poinformować?

Czy ktoś tu na forum dostał podobny list czy zna tę sytuację?
Pozdrowienia
Alex

Napisany przez labyfan
Aktualnie towarzystwa ubezpieczeń budowlanych również cierpią z powodu niskich stóp procentowych i korzystają z klauzul umownych, szczególnie w przypadku starych taryf, które były przeznaczone tylko do oszczędzania, ale teraz mają zastosowanie.

Praktycznie we wszystkich umowach o zapis Bauspar istnieje klauzula, która umożliwia towarzystwu ubezpieczeń budowlanych odrzucenie wpłat ponad coroczny minimalny wkład oszczędnościowy.

Jeśli weźmiemy pod uwagę, że naliczane jest tu 4% rocznie od salda, a aktualne stawki finansowania towarzystw ubezpieczeń budowlanych wynoszą mniej niż 3% rocznie, jest jasne, że towarzystwa ubezpieczeń budowlanych reagują i nie tolerują już nadpłat.

Napisany przez Alexstern
Cześć,
dziękuję za odpowiedź. Rozumiem problemy finansowe, z jakimi borykają się kasy oszczędnościowe, które stoją za tymi pismami. Moim problemem jest jednak to, że chciałem zadbać o przyszłość moich dzieci poprzez te umowy, i chciałbym tylko wiedzieć, czy jest zgodne z prawem dokonywanie jednostronnych zmian w umowie.
W mojej umowie nie ma żadnych informacji dotyczących ograniczenia kwoty regularnej wpłaty oszczędnościowej. Jest napisane:
(Vario 3/99) : §2 kasa oszczędnościowa może wymagać swojej zgody na przyjmowanie dodatkowych wpłat oraz wpłat przewyższających kwotę oszczędnościową.
Jednakże moja dodatkowa wpłata nie przekracza kwoty oszczędnościowej.
W nowszych umowach zapisano... dodatkowe wpłaty oraz wpłaty przewyższające kwotę oszczędnościową... Z tej formulacji wynika jasno, że kasa oszczędnościowa ma prawo odrzucić dodatkową wpłatę.
Natomiast, według starej formulacji, moim zdaniem, mogą być odrzucane jedynie dodatkowe wpłaty przewyższające kwotę oszczędnościową.
Co o tym sądzicie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata