Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Uwzględnienie dodatkowych lub zastępczych zabezpieczeń.

Napisany przez Dominic74
Cześć,

w 2011 roku zakupiliśmy działkę i obecnie finansujemy ją poprzez BHW BSV Pośrednie Finansowanie.

Wkrótce chcemy zacząć budowę. Ponieważ praktycznie każdy bank oferuje obecnie lepsze warunki niż BHW, moim zamiarem jest nie kontynuować finansowania domu poprzez BHW.
Przemyślałam dotąd dwie opcje - ale jestem również wdzięczna za każdy inny pomysł!!!
W skrócie sytuacja wygląda następująco:
Działka: Wartość 80.000, 65.000 sfinansowanych (BHW), 15.000 wkład własny
Koszty budowy: 300.000, z tego 50.000 KfW, 213.000 bank, 37.000 wkład własny

1) Zarejestrowanie hipoteki dla Banku na drugim miejscu. Mamy już pozytywne oferty, z informacją dla banku, że będą na drugim miejscu, ale z reguły z dopłatą do oprocentowania.
2) Proponowanie BHW, aby - informując o swoim statusie jako instytucja oszczędnościowa - cofnęło się na drugie miejsce, aby bank mógł zaoferować lepszą stawkę kredytu. Czy w ogóle to jest możliwe? W umowie kredytowej na finansowanie działki zakładano finansowanie w wysokości 80% (w odniesieniu do działki). Jeśli teraz zaoferujemy BHW dodatkowe zabezpieczenia w postaci wartości wykupu ubezpieczenia na życie i salda z BHW, aby nadal ponosiło ryzyko na poziomie 80% wartości zabezpieczenia, powinno to zadziałać? Konkretnie dla nas oznacza to, że z 65.000 kredytu BHW około 8200 mogą być pokryte z salda z BHW, a dodatkowo około 16.000 w postaci wartości wykupu jako dodatkowe zabezpieczenia. Oznacza to, że ryzyko dla BHW w wartościach bezwzględnych ogranicza się do około 40.000.

Jeśli ktoś ma już doświadczenie z taką sytuacją, będę wdzięczna za porady. Spotkam się w tym tygodniu z naszym doradcą BHW, który na pewno będzie mógł mi powiedzieć coś bardziej konkretnego, ale nie chcę być zupełnie nieprzygotowana do rozmowy :-)

Dziękuję za wskazówki i rady z góry i miłego weekendu

Dominic

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata