Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Poręczenie: Dowód kto spłaca kredyt

Napisany przez jack-n7
Cześć,
czy ktoś ma jakiś pomysł?
Obecnie mój wniosek o kredyt budowlany jest sprawdzany. Negatywnie zauważono, że występuję jako poręczyciel w kredycie samochodowym. Na razie nie da się tego zmienić. Raty były do tej pory pobierane z konta pierwszego pożyczkobiorcy. Jako poręczyciel nie zostałem jeszcze nigdy wzywany do spłaty.
Bank, który sprawdza mój wniosek o kredyt budowlany, chce teraz dowodu na to, że tak właśnie jest. Najchętniej za pomocą wyciągów z konta pierwszego pożyczkobiorcy, które pokazują te obciążenia.
Dokładnie tutaj leży teraz problem. Kontakt z pierwszym pożyczkobiorcą jest tak zły, że nigdy nie przedstawi mi takich dokumentów.
Co jeszcze mogę zrobić, aby uzyskać dowód potwierdzający powyższe?

Pozdrowienia
Jack

Napisany przez Leroy

Cześć,
Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Aktualnie moje wniosek o kredyt mieszkaniowy jest sprawdzany. Negatywnie wypadło to, że pełnię rolę poręczyciela w kredycie samochodowym. Na razie to się nie zmieni. Raty dotychczas były pobierane z konta pierwszego kredytobiorcy. Ja jako poręczyciel jeszcze nigdy nie zostałem wzywany.
Bank, który sprawdza mój wniosek o kredyt mieszkaniowy, teraz chce dowodu na to, że tak jest. Najlepiej poprzez wyciągi z konta pierwszego kredytobiorcy, na których widać obciążenia.
Tu leży teraz problem. Kontakt z pierwszym kredytobiorcą jest tak zły, że nigdy nie dostarczy mi takich dokumentów.
Co mogę zrobić, aby uzyskać dowód, który to potwierdzi?

Pozdrowienia
Jack

To już bardzo słabo. Dlaczego kredytobiorca nie chciałby udostępnić Panu tych dokumentów? Może zasłonić wszystkie inne dane, aby była widoczna tylko płatność za kredyt samochodowy oraz jego nazwisko i numer konta. W przeciwnym razie porozmawiaj z bankiem finansującym samochód, czy istnieje możliwość usunięcia Pana jako poręczyciela (nie wiem, czy w ogóle tego chcesz. Po prostu myślę, że jeśli jem za kogoś rękojmię, a ten nie dostarcza mi potrzebnych dokumentów, to niech szuka dalej jak ominąć mnie jako poręczyciela).
W przeciwnym razie możesz spróbować odwrócić sytuację:

W Twoim BIK są zapisane wszystkie konta osobiste na Twój adres. Jeśli przedstawisz bankowi ostatnie (6 lub 12) wyciągi z kont wszystkich swoich kont, na których nie ma obciążenia za kredyt samochodowy, to rata musi być opłacana przez pierwszego kredytobiorcę.

Napisany przez jack-n7

W przeciwnym razie spróbuj tego:

W Twojej Schufa wszystkie konta osobiste zarejestrowane na Twoje imię są wpisane. Jeśli przedstawisz bankowi ostatnie wyciągi (6 lub 12) z wszystkich swoich kont i na żadnym z nich nie ma obciążenia z tytułu kredytu samochodowego, rata musi być spłacana przez pierwszego kredytobiorcę.

Dziękuję, to bardzo cenny wskazówka!
Nie zostanę zwolniony z poręczenia, dopóki nie pojawi się nowy poręczyciel lub nie zostanie przeniesione zadłużenie.
Stosunki z pierwszym kredytobiorcą (byłą dziewczyną) są tak złe, że nie robią sobie nawzajem żadnych przysług. Niestety, nic się na to nie poradzi.

Co mi jeszcze przyszło do głowy: jeśli poprosisz bank o plan spłat, z którego wynika, ile zostało spłacone od początku okresu kredytowania, czy nie miałbyś z tego informacji?

Jack

Jack

Napisany przez Leroy
Możesz też poprosić bank kredytowy samochodowy o potwierdzenie na piśmie, jak wysoka jest aktualna pozostała kwota kredytu i z którego konta jest spłacana rata kredytowa. Jeśli jesteś nie tylko poręczycielem, ale drugim współkredytobiorcą, bank zazwyczaj również to zrobi. Porównanie pomiędzy informacją zawartą w Biurze Informacji Gospodarczej (gdzie znajduje się informacja o początkowej kwocie kredytu na pojazd) a potwierdzeniem banku dotyczącym aktualnej pozostałej kwoty kredytu zastąpi plan spłaty.

Napisany przez Schlumpf
Cześć Jack,

niestety, dla banku zupełnie nie ma znaczenia, czy zostałeś już wykorzystany jako poręczyciel, czy nie. Będą traktować ten kredyt w systemie oceny zdolności kredytowej tak, jakbyś sam go wziął. Teoretycznie może się zdarzyć, że będziesz musiał spłacić go w przyszłym miesiącu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata