Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy obowiązują cło i podatek od importu?

Napisany przez HansHartl
Cześć, czy ktoś może mi powiedzieć, czy muszę zapłacić opłaty celne i podatek od importu podczas zakupu z Niemiec? Zamierzam kupić przedmiot o wartości sprzedaży 1100 euro od prywatnej osoby mieszkającej w Anglii, dokładniej w High Peak-Derbyshire. Nie znalazłem żadnych informacji za pomocą Google. Sprzedaż odbywa się za pośrednictwem platformy ebay. Być może mogę zapytać również na ebayu, już skontaktowałem się z odpowiednim sprzedawcą, ale jeszcze nie dostałem odpowiedzi. Moja aktualna wiedza wskazuje, że Anglia jest w UE, ale ze względu na wyspy stosuje się tam różne zasady. Dziękuję za pomoc. Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
Najlepiej zapytać u celników. W przypadku używanych przedmiotów handlowanych prywatnie, nie potrafię sobie jednak tego wyobrazić.

Napisany przez Dahut
Przy zakupach w ramach UE nie ma opłat celnych ani podatku od importu, o ile nie jest to zakup komercyjny. Kupując od osoby prywatnej, również nie musisz płacić podatku VAT. Przy zakupach u sprzedawców obowiązuje obowiązująca stawka VAT w danym kraju.
Osobiście często kupuję w Anglii (na Ebayu lub Amazonie). Do tej pory wszystko zawsze przebiegało bez problemów.

Napisany przez Dahut
UWAGA!
Przy zakupach z innych krajów trzeba zapłacić cło i podatek od importu powyżej 22 EUR (książki powyżej 70 EUR). Opłata ta jest pobierana bezpośrednio przez firmę kurierską lub trzeba samemu udać się do urzędu celno-skarbowego. Jeśli na przesyłce znajduje się zielona naklejka celna o wartości towaru poniżej 22 EUR, oba te opłaty nie są wymagane. Istnieją jednak firmy, które specjalizują się w oszukiwaniu naiwnych konsumentów. Twierdzą, że towary o wartości poniżej 22 EUR są opodatkowane i opodatkowane, a następnie wystawiają rachunek za usługi. Nawet jeśli wartość przesyłki przekracza 22 EUR, opłata może być pobrana tylko wtedy, gdy wcześniej zostało złożone do tego zlecenie.

Napisany przez 2Escorpio

Przy zakupach wewnątrz UE nie pobiera się cła ani podatku od importu, o ile transakcja nie jest handlowa. Jeśli kupujesz od osoby prywatnej, również nie musisz płacić podatku VAT. Przy zakupach od sprzedawców obowiązuje stawka VAT obowiązująca w danym kraju.
Sam kupuję dość dużo w Anglii (przez Ebay lub Amazon). Wszystko do tej pory działło świetnie.

To prawda. Przy zamówieniach z krajów UE nie ma cła ani podatku od importu.

Jednak istnieje bardzo ważny punkt, który należy wziąć pod uwagę - sprzedawca musi wysłać paczkę z kraju UE! Więc nie wystarczy, że sprzedawca ma siedzibę w UE. Dotyczy to na przykład pośredników, którzy zamówiony towar wysyłają spoza UE bezpośrednio do klienta.

Napisany przez Dahut
Tak jest. Zawsze decydujący jest kraj, z którego jest wysyłka. Należy również uważać na to na ebayu. Jest tam wielu sprzedawców, którzy sprzedają przez ebay.de, ale wysyłka odbywa się z Hongkongu. Kiedy wartość (cena + wysyłka) przekroczy 22 euro, zostanie naliczony cło (nawet przy dżinsach z Ameryki).

Napisany przez 2Escorpio

Gdy wartość (cena + dostawa) przekroczy 22,-, należy zapłacić cło (nawet przy dżinsach z Ameryki).

Kiedyś zamówiłem w Ameryce dwie pary butów K-Swiss po 55 USD za sztukę... więc razem z wysyłką wyszło około 125 USD... za to cło chciało pobierać prawie 50 euro

Napisany przez Slowmotion
Ważne jest również, że miejsce zakupu znajduje się wewnętrznym rynku UE.

Osoba, która zamawia coś na Gran Canarii (należącej do Hiszpanii i UE), musi odprawić każdą paczkę z powodu położenia Gran Canarii poza wewnętrznym rynkiem UE.
Ważne jest także pamiętać, że podczas powrotu z wakacji z Gran Canarii można przewieźć bezcłowo tylko 1 paczkę papierosów.

Napisany przez soundjunk
Wszystko zależy również od rodzaju towaru. Właśnie miałam przypadek, że zamówiłam płaszcz ze Stanów za równowartość 144€. Towary do wartości 22€ nie podlegają cłem. Dla wartości 22-150€ jest naliczany podatek od wartości dodanej w wysokości 19%. Przy tekstyliach dla wartości powyżej 22€ początkowo obowiązuje podatek importowy w wysokości 12%, a następnie na to naliczany jest podatek od wartości dodanej.

Najlepiej skontaktować się z odpowiednim urzędem celnym, ponieważ rodzaj towaru również decyduje o stawce podatku importowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata