Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie w kwocie 260 000 euro.

Napisany przez bbmartin
Cześć,

chcemy z żoną i dwójką dzieci zbudować Dom, byliśmy już u agenta nieruchomości, teraz czekamy tylko na zgodę banku na finansowanie.

Zarabiam 1800 netto miesięcznie, moja żona obecnie nie pracuje, otrzymuje alimenty za dzieci z pierwszego małżeństwa wraz z zasiłkiem rodzinny wynoszącym 700 euro. Posiadamy 10 000 euro wkładu własnego.

Dom, który chcemy kupić, to Dom jednorodzinny o powierzchni 125m2 efz70.

Moje pytanie brzmi: Czy dostalibyśmy kredyt od banku? Czy pożyczka od Banku KfW będzie odliczana bezpośrednio od całej kwoty i następnie sfinansowana? Dzięki.

Pozdrowienia, Martin

Napisany przez bruno68
Cześć bbmartin,

Moje pytanie brzmi: czy otrzymalibyśmy kredyt od banku?

Zgodnie z ustawą o ochronie konsumenta, raczej nie!

Bo 2500 € to za mało! A co z samochodem?

Byliśmy już u pośrednika, teraz czekamy tylko na decyzję banku odnośnie finansowania.

To stwierdzenie brzmi jak: Byłem u cesarza! Decyzja banku wydaje się formalnością!

Obliczmy, przy 5% oprocentowaniu i spłacie 260 000 € rocznie wynosi 13 000 €. Stać was na to?
Wasza żona również musiałaby podjąć pracę i zarabiać co najmniej dodatkowe 1100 € miesięcznie! Z dochodem w wysokości 3600 € byłoby to powoli możliwe!

Skoro nie macie wystarczającej ilości pieniędzy, powinniście więcej oszczędzać i czekać, niestety.

Bruno

Napisany przez bbmartin
50.000 euro pożyczki nie zostanie odliczone od całkowitej kwoty i nie będzie finansowane, przeze mnie mogę uzyskać finansowanie w wysokości 200.000 euro poprzez mojego doradcę ubezpieczeniowego.

Ile mogłabym otrzymać od banku?

Samochód jest dostępny.

Napisany przez Torian

50 000 euro pożyczki nie zostanie odjęte od całkowitej kwoty i sfinansowane, poprzez mojego doradcę ubezpieczeniowego otrzymałbym 200 000.

Ile mogę dostać od banku?

Auto jest już dostępne

Twój makler tylko rozważa, ile miesięcznie pozostaje Ci na finansowanie domu, z tego wynika - zakładając 1% spłaty - ta suma 200 000 euro kredytu. W przypadku tej kwoty, roczny urlop nad morzem prawdopodobnie nie będzie już możliwy :-(

Dla kredytu KFW także trzeba płacić odsetki + spłatę! Nawet jeśli odsetki od kredytu KFW są nieco niższe, to całkowita możliwa suma kredytu nie wzrośnie znacząco (KFW nie zezwala na spłatę 1%). Ale z pewnością nie 200 000 + 50 000!

Uważam, że 2 500 to zdecydowanie za mało na budowę domu :-( W programie specjalnym Zwegata zainteresowany o podobnych dochodach po szczegółowej konsultacji jednak nie kupił domu.

Jeśli nadal chcesz trzymać się planu Swoje cztery kąty, zacznij prowadzić kalendarz domowy przez kilka miesięcy (lub lepiej: rok) i pamiętaj o corocznych wydatkach (ubezpieczenie samochodu/opłata za samochód itp.). Dzięki temu zobaczysz, ile faktycznie każdego miesiąca masz na kredyt hipoteczny! Z tego wynika maksymalna suma kredytu, a stąd twoje możliwości działania (starszy Dom/mieszkanie własnościowe/mieszkanie wynajmowane).

Powodzenia

Napisany przez Schlumpf
W banku zazwyczaj otrzymasz bardziej korzystne warunki niż w przypadku ubezpieczyciela, zwłaszcza że większość ubezpieczeń oferuje finansowanie do maksymalnie 80% lub dodatkowo stosuje zniżki z tytułu zabezpieczenia. Z jakiego regionu pochodzisz?

Napisany przez Focalex
Zgadzam się z bruno68... Przy takiej konstelacji dochodów nie potrafię sobie wyobrazić udzielenia kredytu... Ponieważ pożyczka będzie na was oboje i dzieci będą wliczane do waszych wydatków, bank zakłada koszty utrzymania dla 4 osób na około 1500-1600€. Jeśli brać pod uwagę tylko was oboje, to przynajmniej 1000€. Na koszty utrzymania mieszkania o powierzchni 125m² przypada dodatkowo około 375€ przyjęte jako koszty konserwacji w wysokości 3€/m². Poza tym trzeba jeszcze zapłacić za ubezpieczenie na życie, samochód, inne kredyty czy raty za pożyczkę... Jeśli za 10 lat stopy procentowe będą wyższe, to nieuniknienie będą problemy z spłatą... Niestety, nie potrafię sobie wyobrazić, że to jest wykonalne... Jeśli państwa żona zacznie pracować, to sytuacja z pewnością będzie inna, ale pozostałe kwestie to jedynie optymistyczne obliczenia i nie solidne podejście...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata