Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Polecenie pobrania Noris; czy to trwa tak długo?

Napisany przez xantus
Cześć, mam następujące pytanie do osób zorientowanych:

w sobotę, 19.01.13 około godziny 15:20, przeniosłem czterocyfrową kwotę, zaczynającą się od 2, z mojego konta TOP-Zins (lokata terminowa) na konto referencyjne. Zmieniłem limit w tym celu.

Teraz, dziś 21.01.13, na koncie referencyjnym nadal nie ma nic. A na moim koncie w Noris Bank nadal jest napisane:
Twoje zaksięgowane, ale jeszcze nie zatwierdzone transakcje

Data: 19.01.2013 ...
W rubryce Obciążenie jest kwota do obciążenia, a w rubryce Bieżące saldo w czasie rzeczywistym jest obniżone saldo.

Nic się więc jeszcze nie wydarzyło. Kwota nadal jest w Noris Bank! To chyba nie jest normalne, prawda??? Dziś minął już cały dzień roboczy.

Z góry dziękuję ...

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

Norisbank jest bardzo powolna jeśli chodzi o przekazy pieniężne.

Przy przekazach pieniężnych złożonych w dni robocze (poniedziałek-piątek bez świąt) przed 13:00, przelew zostanie zaksięgowany w jakimś momencie wieczorem między 22:00 a 24:00.

Przy przekazach pieniężnych złożonych w dni robocze (poniedziałek-piątek bez świąt) po 13:00, przelew zostanie zaksięgowany następnego dnia między 22:00 a 24:00.

Podsumowując: Jeśli zrobisz przelew w piątek o 13:01, zostanie on zaksięgowany dopiero w poniedziałek wieczorem (jeśli nie ma wtedy święta) między 22:00 a 24:00.

Podsumowanie 2: Środki z Twojego konta oszczędnościowego powinny więc być zaksięgowane wczoraj wieczorem (21.01.2013) między 22:00 a 24:00.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez xantus
Dziękuję Escorpio,

mój Boże, ależ wiele Ty wiesz. I masz rację. Kwota została przelana dzisiaj, data waluty to 22.01.13!

Czy można gdzieś przeczytać coś takiego, jak opisałeś? Bo na pewno nie masz takich danych ze wszystkich banków w głowie, prawda?

Zobaczymy, jak będzie z następną kwotą, która jest nieco większa. A może lepiej podzielić na mniejsze?

Miłego dnia...

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

Kwota przelewu jest obojętna, o ile przelew jest dokonywany wewnątrz Niemiec. Przynajmniej w przypadku Norisbank, ponieważ ta bank jest już blisko granicy ustawowych terminów dla przelewów. Oczywiście należy również upewnić się, że limit dzienny w bankowości internetowej jest wystarczający.

Norisbank to bank-dziedzic, w którym pracuję, dlatego tak dokładnie wiem. Nie można tego sprawdzić, ani nie wiem o takiej opcji.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez xantus
Dokładnie, a szefem córki jest Deutsche Bank. Dziękuję!

Napisany przez 2Escorpio

Dokładnie, a szefem córki jest Deutsche Bank. Dzięki!

Więc ja myślę, że to zadanie było trudniejsze niż niektóre pytania konkursowe na RTL ^.^

Napisany przez xantus
No więc, początkowo też uważałem to za dość trudne. Ale dla mnie ostatecznie okazało się to łatwe, przecież byłem już kiedyś w obozie w dzungli...

Napisany przez Ravemaster84
Frankfurt również ma pewne zalety. Na przykład możliwość darmowego wpłacania gotówki w oddziałach Deutsche Bank. Dla banku internetowego jest to prawie unikatowa cecha. Trzeba więc ustalić priorytety i zdecydować, czego się bardziej potrzebuje.

Napisany przez 2Escorpio

No cóż, też na początku uważałem to za dość trudne. Ale dla mnie to było potem jak bułka z masłem, w końcu byłem już kiedyś w obozie w dżungli ... :razz:

Pyszne, mam nadzieję, że smakowało

Cytat od Ravemaster84

Noris ma pewne zalety. Na przykład darmowe wpłaty gotówki w oddziałach Deutsche Bank. Dla banku internetowego to już prawie cecha wyróżniająca. Trzeba po prostu ustalić, czego bardziej potrzebujesz.

No cóż, dzisiaj pewnie nie można już tak powiedzieć.

W Norisbank można wpłacić do Deutsche Bank, to prawda. Norisbank jest jednak dopiero od kilku miesięcy czystym bankiem internetowym.

Poza tym są jeszcze inne banki internetowe, gdzie można dokonywać wpłat...

comdirect = commerzbank

1822 direct = Frankfurter Sparkasse

ingDiba = Degussa Bank

DKB ma w 18 miastach również oddziały / bankomaty (Berlin, Chemnitz, Cottbus, Dortmund, Drezno, Erfurt, Frankfurt nad Odrą, Gera, Halle, Lipsk, Magdeburg, Monachium, Norymberga, Poczdam, Rostock, Saarbrücken, Schwerin, Suhl)

Pozdrowienia, esco

Poza Comdirect, nie ma tu jednak systemu sieciowego... przynajmniej u nas w regionie Mannheim/Heidelberg jako metropolii. :-)

Przy Netbanku można bezpłatnie dokonać wpłaty w Reisebanku (na każdym dużym dworcu głównym).

Konto internetowe HVB jest również bezpłatne, a wpłaty można dokonywać we wszystkich bankomatach HVB. Ponieważ są one częścią grupy Cashgroup, można również skorzystać z Deutsche Bank i Postbank jako kolejnych punktów wyplacania na szeroką skalę.

Tylko jako uzupełnienie listy. :wink:

Napisany przez 2Escorpio

Poza Comdirect nie ma jednak powszechnie dostępnej sieci... przynajmniej w naszej okolicy, w regionie metropolitalnym Mannheim / Heidelberg. :-)

Tak, nie wszystkie banki internetowe są obecne na całym obszarze, ale jeśli ktoś chce mieć bezpłatne konto internetowe z opcją bezpłatnych wpłat, to można to uzyskać na terenie całych Niemiec. Wybór jest wtedy trochę mniejszy i trzeba udać się do Comdirect zamiast do DKB, jeśli ktoś mieszka w Heidelbergu.

Nawiasem mówiąc, nie pamiętam, żebym kiedykolwiek wpłacał duże sumy gotówki na moje konto. Gdy jednak zdarzyła się większa gotówka, wydawałem ją stopniowo i w tym czasie nie myślałem już o koncie.

No dobrze, przyznaję... jako nastolatek zawsze wpłacałem swoje kieszonkowe gotówką... ale wtedy nie było jeszcze banków internetowych... o, jak stary już jestem

Pozdrawiam, esco

Nie przypominam sobie, żebym w swoim życiu wpłacał duże sumy pieniędzy na konto bankowe w gotówce. Jeśli zdarzyło się, że miałem większą gotówkę, to po prostu stopniowo ją wydawałem i w tym czasie nie zajmowałem się kontem.

To argument zdecydowanie ma sens, dlatego jestem w banku internetowym. Dlatego trzeba dokładnie rozważyć i obliczyć, co w sumie jest lepsze. Jeśli wpłacam pieniądze tylko raz w roku, mogę to zrobić również w banku zewnętrznym i za to płacić opłaty. Lub po prostu wybrać bank tradycyjny z całą opłatami za prowadzenie konta i dzwonieniami Powinieneś zająć się swoim zabezpieczeniem na starość, kiedy pasuje Ci na spotkanie?. :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata