Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Darowizna przelewem stałym!

Napisany przez edin37
Cześć. Dowiedziałem się wczoraj od kolegi z pracy, że gdy się przekazuje pieniądze w formie darowizny, z darowizny pobierany jest podatek. Od około 5 lat mam dobrowolne stałe zlecenie na kwotę 20 € miesięcznie dla Humedica. Oczywiście mogę je w każdej chwili anulować. Organizacja Humedica ma podobno niskie koszty administracyjne. Teraz moje pytanie: Czy od tych 20 € odliczane są jakieś pieniądze i czy trafiają one do państwa, czyli do urzędu skarbowego lub gdzieś indziej? Jeśli tak, to ile to jest około? Dziękuję za odpowiedź. Z poważaniem Edin

Napisany przez soundjunk
Czy masz może korzyść podatkową, gdy dokonujesz darowizn? Jeśli tak, zależy to od tego, co robi humedica i czy jest to organizacja charytatywna?! Jeśli tak, możesz zadeklarować swoją darowiznę jako wydatek specjalny w rozliczeniu rocznym podatku dochodowego, jako potwierdzenie powinny wystarczyć wyciągi bankowe ze względu na niewielkie kwoty.

Napisany przez Latinl
Cześć

szukaj, gdy zbiera się małe kwoty. W sumie 240 € to sporo. Już powinniście zażądać potwierdzenia wpłaty

Napisany przez 2Escorpio
Hej, jak już wspomniano, możesz uwzględnić darowizny w swoim zeznaniu podatkowym, co zmniejsza Twoje przychody. Jednak Humedica nie musi płacić podatku od tych kwot. Pozdrawiam, esco

Napisany przez edin37
Cześć.

Dziękuję wszystkim za szybkie odpowiedzi tutaj. To mnie uspokaja, kiedy wiem, że ta organizacja nie musi płacić podatków skarbowych. Chętnie daruję, i nie chciałbym odliczać przekazanej kwoty od podatku.

Pozdrowienia

Edin

Napisany przez PIYASA
@edin37

Ale możesz odliczyć ;-) Ja też co miesiąc przekazuję 20 euro na organizację charytatywną i odliczam to od podatku, a mam do tego prawo. Teoretycznie mogę znowu pomóc komuś innemu tymi pieniędzmi. Tak na to patrzę... I to nie jest jedyna dobra rzecz, którą się robi...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata