Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Komax

Napisany przez 2cybercrash
Komax, wiodący producent przewodów konfekcyjnych. Po nieco słabszych prognozach sprzedaży skonsolidowano się z poziomu 110 do niemal 90. Działania na rynku w okolicach 92,5. Wycena wzrostu (PE) około 14. Z punktu widzenia analizy technicznej poziom 90 stanowi dość solidne wsparcie. Zarówno wzrosty, jak i spadki wahają się w wąskim zakresie ±100.

Napisany przez richard100
Cześć Cypercrash Ten tytuł mi się podoba. Dodaję go do listy obserwowanych. Interesujący produkt. :lol: Pozdrowienia Rich https://www.komax.ch/de/ANONIDZ7D237859B373DC4A/

Komax znacząco wzrósł kursowo poza zakresem 90/110 i podążył do 120. Jednakże dane za rok 2005 są nieco spadkowe i ledwo spełniają prognozy. Obecny zysk netto wynoszący 17,5 miliona sprawia, że aktualny wskaźnik cena/zysk (PE) dla roku 2005 wynosi około 21/22, co moim zdaniem jest dość wysokie, chociaż wydawane są dość optymistyczne zapowiedzi na rok 2006, z prognozą zysku netto wynoszącą około 23 miliony. Oznaczałoby to poprawę wyników o około 20%. Szacowany wskaźnik cena/zysk dla roku 2006 wynosiłby 16/17.

Komax raportuje wyniki za pierwsze półrocze nieznacznie powyżej prognoz, z zyskiem netto w wysokości 14 mln, co daje wskaźnik C/Z poniżej 16, co jest dobrym wynikiem. Roczny zysk w wysokości 26 mln wydaje się osiągalny, ponieważ perspektywy są zaskakująco optymistyczne. Nawet kluczowe hasło trudne otoczenie, które dotąd nie mogło zabraknąć, nie pojawia się. Obroty są niskie, co przy przyjaznych kursach bliskich szczytu może skutkować realizacją zysków. Może być skupiane w okresach słabości. Potencjał kursowy jest bardzo ograniczony ze względu na charakter spółki z sektora drugorzędnych wartości.

Napisany przez Simona
Obserwuj interesujący rozwój kursu tutaj; dokąd to wohl prowadzi? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Wczoraj najniższy poziom wyniósł 162.-, a najwyższy 170.-. Kupiłem za 163.20. Dzisiaj najniższy jest 166.-, a najwyższy do tej pory 174.50. Niestety, przegapiłem superstart około 155.-; wyniki prognozowane na 2006 rok zobaczymy w przyszły wtorek. Pozdrowienia, Simona

Bislang był to raczej mało aktywny aktyw, a teraz osiągnął historyczne maksimum. Byłem bardzo sceptyczny, chociaż działalność operacyjna przebiega zadowalająco. Obecnie nie mam w nim inwestycji. Nie wiem dokładnie, dlaczego kurs tak się wierci? Menadżerowie premiują się dodatkowo opcjami. Jeśli transakcje będą udane, tym lepiej. Dziwne teraz wzmożenie cenowe z celami osiągnięcia 190? Lepiej zachować ostrożność i zakończyć udane transakcje, kiedyś już długo trzymałem te akcje podczas recesji.

Napisany przez Simona
Opuściliście mnie dzisiaj trochę po 16:00. No cóż, można ją znowu kupić, jeśli ktoś chce. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Adrian
Właściwa decyzja. Z technicznego punktu widzenia absolutnie wykupione, zbierać w okolicach 160-162 Z poważaniem Adrian

Napisany przez Simona
Gratulacje z okazji dobrej pracy. Warto kontynuować dążyć do tytułu. Grupa należąca do firmy Komax Holding AG wypracowała w roku obrotowym 2006, na podstawie wstępnych danych, obroty w wysokości 314 (równowartość VJ 257) mln CHF. Komax 2006: Obroty wzrosły o 22 procent do 314 mln CHF Oznacza to wzrost o 22% w porównaniu do poprzedniego roku. Przyjęcia zamówień wzrosły o 19% do 328 (276) mln CHF, poinformowała firma we wtorek. Przewyższone oczekiwania W ten sposób dostawca maszyn do przetwarzania kabli przewyższył oczekiwania. Ankietowani przez AWP analitycy średnio spodziewali się wartości 300,1 mln CHF. Poszerzona pozycja na wszystkich rynkach Jak wynika z komunikatu prasowego, Komax znacząco poszerzył swoją pozycję na wszystkich rynkach. W Europie wzrost wyniósł około 15%, w Ameryce Północnej i Południowej około 25%, a w Azji aż o 65%. Komax szczególnie skorzystał na dobrze rozwijającym się rynku motoryzacyjnym, ale również w dziedzinie technologii medycznych odnotował dalsze postępy. Dobre otoczenie gospodarcze Na podstawie wstępnych danych firma potwierdza, że zyski operacyjne Komax w 2006 r. wzrosły znacznie bardziej niż w poprzednim roku. Otoczenie gospodarcze pozostaje dobre dla Komax, a stały wzrost na rynkach fotowoltaicznych i technologii medycznych pozwala sądzić, że pierwsze półrocze 2007 roku będzie udane, jak czytamy. (awp/mc/ar) ************************************************** ********* Pozdrowienia, Simona

Wymieniono tylko dane sprzedażowe i mowa o nadproporcjonalnym wzroście zysków. Konkretne dane dotyczące zysków za 2006 rok jeszcze nie są dostępne (zwykle w marcu). Obecnie nie mogę dokonać oceny, wskaźnik cena/zysk dla F&W wynosi ponad 20, prognoza na 2007 rok to wskaźnik cena/zysk = 19. Aktualne ceny opierają się na szybkich oczekiwaniach wzrostu. Obecnie nie jest to dla mnie okazja do zakupu. Wykres może ześlizgnąć się z wcześniejszego szczytu. Popyt na zakup sprawia, że jestem podejrzliwy. Tytuł ten dotychczas nie był tak zauważalny w mediach, raczej był nierzucający się w oczy, być może został odkryty przez pewne banki/fundusze smallcap? Nie chcę jednak wpłynąć na chętnych do zakupu!

Napisany przez Simona
Ostateczne, konkretne daty roczne 2006 widzimy więc 27 marca 2007 roku. Powodzenia... Ostatnie 161 zł. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
KOMN: I po kilku niespokojnych dniach, tutaj także zaczyna się poprawa... kontynuuj... Ostatnie 164.- Pozdrowienia, simona

Napisany przez Simona
Oto liczby z Komax: 27-03-2007 08:20 Komax w ciągu całego roku z wyraźnym wzrostem zysków i dywidendy Nazwa Ostatnia Zmiana KOMAX N 177.00 -1.40 (-0.78%) Dierikon (AWP) - Grupa należąca do Komax Holding AG informuje o wzroście zysku netto o 84,2% do 30,3 (poprzedni rok 16,5) mln CHF w roku obrotowym 2006. EBIT wzrósł o 53,6% do 38,1 (24,8) mln CHF, a przepływ pieniężny operacyjny do 45,9 (32,6) mln CHF, jak poinformowała firma we wtorek. Akcjonariusze mają uczestniczyć w sukcesie poprzez zwiększenie wartości nominalnej akcji z 2,00 do 3,40 CHF. Producent maszyn do przetwarzania kabli przewyższył minimalnie oczekiwania rynku. Analitycy oczekiwali średnio (konsensus AWP) EBIT na poziomie 37,2 mln CHF i zysku netto w wysokości 27,7 mln CHF. Już w styczniu Komax opublikował wzrost obrotu o 24% do 319,1 (257,0) mln CHF. Wartość zamówień wzrosła o 19% do 328 (276) mln CHF. Wzrost organiczny wyniósł 20%. Grupa zdobyła udziały w rynku praktycznie we wszystkich liniach produktów i w swoim podstawowym obszarze, jakim jest przetwarzanie kabli. Środowisko gospodarcze dla Komax pozostaje dobre także w bieżącym roku. Wzrost wymagań jakościowych i produkcyjnych oraz zwiększenie liczby połączeń elektronicznych w standardowym biznesie, a także trwały wzrost na rynkach fotowoltaiki i technologii medycznej, pozwalają sądzić, że rok 2007 będzie udany. Koniec 2007 roku przyniesie pozytywne impulsy z Productronica - największych na świecie targów w dziedzinie przetwarzania kabli. ra/uh ************************************************** ********************* Pozdrowienia, Simona Uwaga: Wydawało mi się odpowiednie zrealizować zyski. Można ponownie zainwestować; tytuł nadal pozostaje atrakcyjny.

Silny popyt pomimo ryzykownego ukształtowania podwójnego szczytu na wykresie. Pozostaje na liście obserwowanych, handel byłby opłacalny.

Napisany przez Simona
Tak można powiedzieć (byłem właśnie zajęty). Wygląda na to, że Meyer Burger i Komax zorganizowali dzisiaj południem wyścig. Na pewno nadarzy się jeszcze okazja. W najgorszym wypadku może być trochę drożej, ale jeśli Zajączek Wielkanocny jeszcze trochę zje zysków... Pozdrawiam, Simona

Komax był od dłuższego czasu na liście życzeń, ale nie był dostępny w atrakcyjnej cenie do zakupu. Dziś udało się poświęcić trochę wysiłku i po raz pierwszy od dłuższego czasu zdobyć mały pakiet, choć za cenę 201,5, która być może była zbyt wysoka?

Napisany przez Simona
Nie jest źle, 198.50 też by było dobre, ale cóż - czekamy na piątek? Pozdrowienia, Simona

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata