Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy mogę zmienić taryfę w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym po latach?

Napisany przez ADMCI4
Po ukończeniu studiów zostałem członkiem prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, ponieważ jestem nauczycielem państwowym. Dzięki temu otrzymuję zarówno dotacje od ubezpieczyciela zdrowotnego, jak i od tzw. Beihilfe.
Obecna taryfa, którą mam, zawsze wystarczała mi. Jednak ostatnio moje potrzeby w tej kwestii bardzo się zmieniły.
Muszę odbyć terapię psychologiczną, która nie jest w pełni pokrywana.
Czy po wielu latach mogę teraz zmienić taryfę w ubezpieczeniu zdrowotnym?
Czy wiąże się to z wyższymi kosztami?
Pozdrawiam, Kermit

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

to teoretycznie możliwe, ale absolutnie niezalecane.

1. Od końca grudnia istnieją taryfy unisex, oznacza to, że mężczyźni teraz płacą dokładnie tyle samo co kobiety... co oznacza zwiększenie opłat dla mężczyzn (wydając się po twoim nicku, którego jesteś mężczyzną).

2. Składki ubezpieczenia zdrowotnego prywatnego w ciągu ostatnich lat znacząco wzrosły...

3. Jeśli wybierzesz lepszą / wyższą taryfę, będziesz musiał przejść ponownie badanie zdrowotne, podczas którego wcześniejsze choroby zostaną albo wyłączone z ubezpieczenia, albo będą powodować dodatkowe koszty, np. w przypadku terapii psychologicznej.

Jako wcześniejsza choroba uznaje się tę, którą lekarz już zdiagnozował. Nie ma znaczenia, czy była ona dotychczas leczona czy nie.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Matthew Pryor
1. Od końca grudnia wprowadzono stawki unisex, co oznacza, że mężczyźni teraz płacą tyle samo co kobiety... co oznacza, że stawki dla mężczyzn zostały podwyższone. (Zakładając, że jesteś mężczyzną na podstawie twojej nazwy użytkownika).

Jednakże nie jest to wyłącznie (jeśli w ogóle) związane z nowym równym uwzględnianiem płci, które dodatkowo zostało uwzględnione wraz z hojnymi amortyzatorami ryzyka, ale także zależy od firmy, obniżonych stop odsetkowych dla nowych klientów oraz podniesionych obietnic świadczeń w ramach nowych stawek.

2. Prywatne ubezpieczenia zdrowotne (PKV) w ciągu ostatnich lat stały się znacznie znacznie droższe... Tak... I co z tego? Czy to oznacza teraz, że stara stawka, w której TO dotychczas był ubezpieczony, nie stanie się droższa? Dotychczasowe rezerwy przecież zabiera ze sobą, jeśli pozostanie w firmie.

3. Jeśli wybierzesz lepszą/wyższą taryfę, będziesz musiał przejść ponowną ocenę zdrowia, podczas której wcześniejsze choroby będą albo wyłączone albo wiążą się z dodatkowymi kosztami. Dotyczy to psychooterapii.

Lub po prostu można zrezygnować z określonych dodatkowych usług, jeśli nie uważa się ich za konieczne lub jeśli chce się nałożyć na nie nieakceptowalne wyłączenie/RZ.

Napisany przez 2Escorpio

To jednak nie wynika (jeśli w ogóle) wyłącznie z nowego równościowego rozliczenia, które dodatkowo objęte zostało hojnymi rezerwami na ryzyko, ale również, zależne od firmy, z obniżonych stóp procentowych dla nowych klientów oraz zwiększonych obietnic świadczeń nowych taryf.

... i co dalej? Czy oznacza to teraz, że stara taryfa, w której TO dotąd był ubezpieczony, nie stanie się droższa? Już zapisane rezerwy i tak zawsze zabiera ze sobą, jeśli pozostaje w firmie.

Lub po prostu rezygnuje się z określonych dodatkowych usług, jeśli nie są one uznawane za konieczne lub jeśli mają być obarczone jakimś nieakceptowalnym wyłączeniem/rękojmią/zabezpieczeniem.

Chodzi tutaj o to, że

Muszę przejść terapię psychoanalityczną, która nie będzie w pełni pokrywana.

1. Z takiej wypowiedzi można by wnioskować, że lekarz już zasugerował mu to. A zwłaszcza terapia psychoanalityczna jest wielkim problemem dla wielu prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych. Zmiana taryfy (awans) dla TE była by bardzo prawdopodobnie niekorzystna.

Ale jeśli żaden lekarz nie zasugerował mu jeszcze terapii psychoanalitycznej lub nie stwierdził, że ją potrzebuje, można by o tym pomyśleć. Ale na podstawie tego, co pisze, wydaje mi się, że pierwsza sytuacja jest bardziej prawdopodobna.

2. Dlaczego stawki zostały podniesione dla unisexu, nie musi interesować jeszcze TE... Faktem jest, że zostały podwyższone i z dużym prawdopodobieństwem nie dostanie już takiej dobrej taryfy jak teraz @ Cena/Usługi.

Oczywiście, można się mylić, gdyż możliwe, że miał całkowicie niższą taryfę od lat... można się odnosić tylko do ogólności dopóki umowa nie jest dostępna.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Holger1984
Zmiana może już się opłacać. Wystarczy tylko zobaczyć, jak zachowuje się dostawca.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata