Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wątpliwe postanowienie w umowie w sprawie wyrównania kosztów

Napisany przez Gunny
Cześć ludzie,

Zarejestrowałem/am się, ponieważ pilnie potrzebuję porady od osób, które rozumieją niemiecki język prawniczy i znają się na ubezpieczeniach emerytalnych, ponieważ w moich młodych latach przyznam, że mam niewielką wiedzę na ten temat. Chodzi o ubezpieczenie emerytalne związane z funduszami firmy PrismaLife.
Dla własnej ochrony nie podam dokładnych kwot.

Najpierw informacje dotyczące agio:

Suma składki ubezpieczenia: ok. 34000 €
Agio: ok. 1300 €
Całkowita cena ratalna: ok. 1300 €
Miesięczna rata (Agio/60): ok. 22 €
Okres spłaty 60 miesięcy. Nominalne oprocentowanie roczne wynosi 0%. Efektywna stopa procentowa roczna (§ 6 PreisAngVo) wynosi 0%. (serio zero? To oznacza, że jeśli dodasz inflację po latach, to prowadzi do strat finansowych, czy coś przeoczyłem?)

Niżej znajdują się następujące wskazówki:

Zrozumiałem/am, że to porozumienie dotyczące pokrywania kosztów jest niezależne od umowy ubezpieczeniowej pośrednika i dlatego nawet w przypadku wcześniejszej rezygnacji, zawieszenia wpłacania składek lub zmniejszenia składki moje zobowiązanie do pełnej płatności porozumienia o pokrycie kosztów nie ulega zmianie: tak

W celu zabezpieczenia roszczeń pośredniczącego towarzystwa ubezpieczeniowego dotyczących płatności porozumienia o pokrycie kosztów, klient przekazuje obecne i przyszłe roszczenia z tytułu ubezpieczenia z umowy ubezpieczenia pośrednictwa zgodnie z warunkami określonymi na odwrocie, towarzystwu pośredniczącemu. Wraz z tym przekazaniem przechodzą wszystkie prawa uboczne i kształtujące się z umowy ubezpieczenia, w szczególności prawo do wypowiedzenia lub częściowego wypowiedzenia umowy ubezpieczenia.

W profilu ryzyka wybrano Podwyższone ryzyko.

Mam naprawdę złe przeczucia. Co o tym sądzicie? Czy naprawdę pisze tam, że nie mogę zrezygnować?

Napisany przez Geldbaum
Cześć Gunny,

Podpisałeś umowę, w której stwierdza się, że musisz i będziesz musiał wpłacić agio we wszystkich przypadkach, niezależnie od umowy oszczędnościowej.

Pozdrawiam z Baden

Mario Celic

Napisany przez Gunny
A co sądzisz o tym, co podpisałem? Czy to dobra forma zabezpieczenia na starość?

Napisany przez Geldbaum
Cześć Gunny,

Na temat tego, co jest dobre lub złe dla planowania emerytalnego, istnieje wiele różnych opinii!

Oszczędzasz miesięcznie. Oznacza to, że za składkę stycznia możesz otrzymać pełny zysk. Dla grudniowej składki raczej około 0%. Nawet tak zwany efekt średniej ceny działa pozytywnie tylko w pierwszych kilku latach, jak obecnie wiadomo.

Fundusze są często sprzedawane jako produkty minimalizujące ryzyko. Być może to też jest prawda, nie wiem! Faktem jednak jest, że inwestujesz minimalizując ryzyko tylko w jednej klasie aktywów, czyli w papierach wartościowych. To, ile wartości znowu jest obecnie w firmie, która dzierżawi nieruchomości, urządzenia produkcyjne, personel, itp., jest czystą spekulacją. I nie wiem, w ilu takich firmach fundusz inwestuje.

Czy myślałeś także o inflacji? Jak wysoka jest ona? Odejmij inflację od swojego zysku i sprawdź, czy produkt ma sens dla planowania emerytalnego!

W ostatnich latach widziałem wiele umów. Niektóre działały zaledwie kilka miesięcy, inne były bliskie wypłaty. Jednak nie widziałem umowy, która pozwalałaby na przyjemną, finansowo niezależną emeryturę bez rezygnacji!

Rozpoczęcie planowania emerytalnego we wczesnym wieku jest ważne. Ale jeszcze ważniejsze jest posiadanie pewnej wiedzy finansowej, zanim podpiszesz umowy na planowanie emerytalne i powierzysz komuś swoje pieniądze!

Czy jesteś zadowolony z tej odpowiedzi?

Miłego wieczoru z Karlsruhe życzy

Mario Celic

Napisany przez Gunny
Dziękuję za odpowiedź. Pozwoli mi to jeszcze raz się zastanowić..... dobre jest to, że będę mógł/zmogła zrezygnować po roku i odzyskam zainwestowane pieniądze. Zobaczymy, czy zaryzykuję.

Z poważaniem
Gunny

Napisany przez Reibold
Witaj Gunny!

Chciałbym również wyrazić swoje zdanie na ten temat, ponieważ obawiam się, że mylisz kilka rzeczy. Powinieneś porozmawiać jeszcze raz z pośrednikiem i poprosić o dokładne wyjaśnienie umowy!

To, co zacytowałeś, dotyczy umowy o wyrównaniu kosztów. Dotyczy ona tylko kosztów związanych z podpisaniem umowy. Te koszty są rozłożone na pierwsze 60 miesięcy po 22 € każdy. Dla tego rozłożenia, czyli spłaty ratalnej, łącznie 1 320 € nie musisz płacić odsetek. Dlatego w umowie widnieje 0 % odsetek.
Nie możesz wypowiedzieć tej umowy o wyrównaniu kosztów, nawet jeśli zdecydujesz się zrezygnować z ubezpieczenia. Jeśli więc zdecydujesz się zakończyć ubezpieczenie po roku, nadal będziesz musiał płacić 22 € miesięcznie przez kolejne 4 lata, pomimo że umowa emerytalna nie będzie już obowiązywać.

Podpisałeś ubezpieczenie z funduszami inwestycyjnymi, które po odjęciu kosztów związanych z podpisaniem umowy i opłatami administracyjnymi inwestuje Twoje pieniądze w wybrane Fundusze inwestycyjne. Ponieważ określiłeś swój profil ryzyka jako podwyższone ryzyko, prawdopodobnie są to fundusze akcyjne.
To bardzo dobra decyzja na długoterminowy czas oszczędzania. Jednak nie powinieneś planować wypowiedzenia umowy po roku. Ze względu na umowę o wyrównaniu kosztów zdecydowanie byłoby to dla Ciebie nieopłacalne.

Z poważaniem,

Alexander Reibold
Agent ubezpieczeniowy i funduszy inwestycyjnych
Neuburg nad Dunajem

Napisany przez Geldbaum

Dziękuję za odpowiedź. Sprawiła, że ponownie rozważę..... dobra wiadomość jest taka, że będę mógł/zmógł zrezygnować po roku i odzyskam zainwestowane pieniądze. Zobaczymy, czy zaryzykuję.

Z poważaniem
Gunny

Życzę powodzenia i niezależności finansowej zanim ją będziecie potrzebować!

Pozdrowienia z okolic Karlsruhe,

Mario Celic

Napisany przez Gunny

Witam Gunny!

Chcę również wyrazić swoje zdanie na ten temat, ponieważ obawiam się, że wprowadza Pani coś w błąd. Powinna Pani ponownie porozmawiać z pośrednikiem i poprosić o właściwe wyjaśnienie umowy!

To, co zacytowała Pani, dotyczy umowy o równoważenie kosztów. Dotyczy ona tylko kosztów zakończenia. Te koszty są rozłożone na pierwsze 60 miesięcy po 22 € każdy. Dla tego rozłożenia, czyli odroczenia, łącznie 1.320 € nie musi Pani płacić odsetek. Dlatego widnieje tam 0 % odsetek.
Tej umowy o równoważenie kosztów nie można wypowiedzieć, nawet jeśli wypowie Pani ubezpieczenie. Jeśli więc zdecyduje się Pani zakończyć ubezpieczenie po roku, nadal płaci Pani te 22 € miesięcznie przez kolejne 4 lata, mimo że umowa emerytalna nie istnieje.

Zawarła Pani ubezpieczenie z funduszami inwestycyjnymi, które po odliczeniu kosztów zakończenia i opłat administracyjnych inwestuje Pani pieniądze w wybrane Fundusze inwestycyjne. Ponieważ określiła Pani swój profil ryzyka jako podwyższone ryzyko, prawdopodobnie są to same fundusze akcyjne.
Bardzo dobry wybór na długoterminowe oszczędzanie. Jednak nie powinna Pani liczyć na wypowiedzenie umowy po roku. To byłaby dla Pani nieopłacalna transakcja, głównie z powodu umowy o równoważenie kosztów.

Z poważaniem

Alexander Reibold
Pośrednik ubezpieczeniowy i funduszy inwestycyjnych
Neuburg an der Donau

Dziękuję za te ważne informacje. Tak jak mi to wyjaśnił mój pośrednik. Wybrał opcję podwyższone ryzyko, ponieważ gdybym kiedyś zdecydował się inwestować samodzielnie w konkretne akcje, nie trzeba byłoby zawierać nowej umowy, co wiązałoby się z dodatkowymi kosztami. Cieszę się, że podzielają Państwo opinię, że jest to odpowiednie na długoterminowe oszczędzanie. Jeśli pojawią się dodatkowe pytania, skontaktuję się natychmiast.

Z poważaniem z Heilbronn

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata