Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Powstawanie cen opcji

Napisany przez ADMCI4
Właśnie odkryłem coś bardzo dziwnego dla mnie: Dziś rano kupiłem call na ABB za 0,07. Pół godziny później, z ciekawości złożyłem zamówienie na KUPIĆ TYLKO JEDEN call za 0,1. Natychmiast go dostałem, choć z opłatą 10 CHF, ale cena opcji wzrosła do 0,08! Niestety, moje zamówienie było tak małe, że kupiłem za 0,07, więc moja rzeczywista wygrana po odjęciu opłat nie jest tak duża.. Teraz moje pytanie: Czy się mylę, czy mogę w ten sposób sztucznie podwyższać kurs??? To pytanie może brzmieć naprawdę naiwnie, ale kiedy kurs wzrósł do 0,08, trochę się przestraszyłem! Dzięki za pomoc! pozdrawiam

Napisany przez beat
Byłoby pomocne wiedzieć, o jaki Call chodzi. Nie wiem, dlaczego się przestraszyłeś, gdy Call wzrósł z 0,07 do 0,08, jeśli również wzrosła cena akcji. Mam nadzieję, że bank podziękował Ci za prowizję w wysokości 10 franków za 10 centów. Jak możesz poruszyć giełdą za 10 centów? Ja byłbym od razu zainteresowany i nawet gotów zainwestować franka, jeśli to pozwoliłoby mi poruszyć kurs o 10%. :wink: Jeśli grasz w opcje, na pewno wiesz, od czego zależy ich kurs.

Napisany przez ADMCI4
Więc to jest połączenie ABBWW, patrz opłacona cena (Swissquote), spróbowałem tego 2 razy. Hmm, tak naprawdę też to myślałem, że opcja z akcją rośnie, ale zawsze tak się dzieje, że gdy ktoś kupuje/sprzedaje swoje opcje, tworzy się nowa cena, więc zauważam to, gdy opcja wzrośnie, dopiero gdy ktoś ją sprzedał, niezależnie od tego, co robi cena bazowa (tutaj ABB). Oczywiście pod warunkiem, że opcja ma stosunkowo niewielki wolumen.

Napisany przez beat
Ojciec chrzestny pisze: Hmm, tak właściwie to myślałem, że opcja z akcjami rośnie, ale zawsze jest tak, że jak ktoś kupuje/sprzedaje swoje opcje, powoduje to powstanie nowej ceny, więc zauważam to w ten sposób, że gdy opcja wzrośnie, to dopiero gdy ktoś ją kupił, niezależnie od ceny bazowej (tu: ABB). Oczywiście warunkiem jest, że opcja ma stosunkowo niski wolumen.
Aktualna cena kupna i sprzedaży jest ustalona w tym przypadku przez Quotematch (te niebieskie rzeczy na SQ). Jeśli teraz zmieni się cena ABB, Quotematch dostosuje Bid/Ask, nawet jeśli nikt nie kupuje. Aktualna cena się nie zmienia, zmienia się w momencie, gdy ktoś kupi lub sprzeda. Jednak tylko wtedy, gdy wcześniej nikt nie kupił po tej cenie. Opcja, która nikogo nie interesuje, a cena jej podstawy się zmienia, jej Bid/Ask jest stale zmieniany, mimo że nic się nie dzieje. Z drugiej strony, możesz kupić opcję 7 razy pod rząd, jeśli cena się nie zmienia, cena pozostanie stała. Patrz poniżej. Ale takie rzeczy widzi się na co dzień, nie trzeba od razu eksperymentować z zakupem pojedynczych opcji.

Napisany przez ADMCI4
Nie, niestety nie widzę tego, ponieważ nie jestem klientem Premium. Dzięki!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata