Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Praktykant, 720€ brutto, Jakie wsparcie jest możliwe?

Napisany przez ZauberPole
Cześć! Mam 20 lat i od 1.8.2012 pracuję jako informatyk w firmie oddalonej o 50 km od domu. Moje wynagrodzenie brutto wynosi 720 €. Ponieważ byłem bardzo wspierany przez moich rodziców, koszty były jeszcze do zaakceptowania. Jednak od czasu, gdy mój ojciec stracił pracę, sytuacja finansowa staje się coraz trudniejsza. Obecnie mam debet w wysokości 400 euro, aby dotrzeć do miejsca mojego szkolenia, mam długi u przyjaciół i niestety nie mogę dodatkowo pracować (mój szef chciał, abym całkowicie skoncentrował się na swoim szkoleniu). Niestety, mój szef także nie oferuje żadnego wsparcia. Jakiego wsparcia mogę ubiegać się od państwa lub innych instytucji? Czy koszty mojego dojazdu mogą zostać uwzględnione w zeznaniu podatkowym moich rodziców, a w konsekwencji mogę liczyć na dodatkowe pieniądze? Pozdrowienia

Napisany przez verschaukelt
Cześć ZauberPole,

najlepiej jest przenieść się, zabrać wynagrodzenie stażowe (527 netto?) i zasiłek rodzinny (184). W sumie będzie to 711 euro, co oznacza, że otrzymasz więcej niż praktykant uprawniony do alimentów. Na razie nie płacisz podatków. Długie 100 km do pracy dziennie samochodem - to prawie wszystko pochłania....nie wspominając już o czasie przejazdu.....Nie pozostaje w ogóle czasu na dodatkowe zarobki!

Napisany przez ZauberPole
Czy będę mógł ubiegać się o zwrot kosztów dojazdu do pracy?
Bo z internetu trudno naprawdę wywnioskować.
Pozdrawiam

Nie jestem doradcą podatkowym, ale mogę zaproponować dwie sposoby, aby uzyskać wiążącą odpowiedź:

1. Zadzwoń lub udaj się do właściwego urzędu skarbowego i zapytaj - naprawdę to robią!!!

2. Zadzwoń do organizacji pomocy podatkowej i zapytaj tam.

Twoi rodzice mogą odliczyć Cię od podatku, gdy jeszcze się uczysz, ponieważ zasiłek rodzicielski jest właściwie zaliczką podatkową i jesteś wymieniony/a jako dziecko uczące się w zeznaniu podatkowym.

Możesz to już teraz wypróbować online za pomocą Elster, możesz zapisać projekt. Zostanie podana szacowana kwota zwrotu podatku.

Jednak pamiętaj: Zwrot podatku jest możliwy tylko wtedy, gdy został on zapłacony! Jeśli zapłacono tylko 500 euro, nie zostanie zwrócone 1000 euro nawet jeśli te koszty są udokumentowane!

Znalazłem również jedną wskazówkę w internecie. W niektórych landach istnieją dotacje na koszty dojazdu. Należy o to zapytać w szkole zawodowej.

Napisany przez Dahut
Przykro mi, że muszę ponownie narzekać, ale dlaczego 720,- nie wystarczą? Za tę kwotę można swobodnie opłacić samochód + paliwo, ubezpieczenie itp. Bilet na komunikację miejską kosztuje też znacznie mniej. Powinno zostać przynajmniej połowa pieniędzy. Mieszkasz u rodziców i prawdopodobnie nie płacisz za wyżywienie, prawda? W takim razie pozostaje około 350,- kieszonkowego miesięcznie. Z taką kwotą powinno się dać wytrzymać.
Maksymalna wysokość wsparcia finansowego BAFÖG wynosi 512,- Z tej kwoty większość studentów opłaca całe swoje utrzymanie.

Przepraszam, że znowu muszę narzekać, ale dlaczego 720,- nie wystarczą?
Mieszkasz u rodziców i prawdopodobnie nie płacisz za utrzymanie, prawda? To oznacza około 350,- kieszonkowego miesięcznie.

Maksymalna stawka BAFÖG wynosi 512,-. Większość studentów opłaca z tego całe utrzymanie.

Temat z innej beczki:

Wynagrodzenie brutto nie jest takie samo jak netto!

Mieszkając u rodziców, również trzeba wydać pieniądze!
Rodzicom przysługuje zasiłek rodzinny, a nie dziecku, dopóki jeszcze mieszka w domu! Byłoby to więc jedynie pokrycie kosztów mieszkania.

W związku z tym, TE ma tylko swoje netto wynagrodzenie, z którego około 350 euro miesięcznie idzie na koszty podróży! Nie pozostaje więc zbyt wiele na ubrania, jedzenie, ubezpieczenia i inne rzeczy !!!

Dla TE:

Być może twoi rodzice mogliby mieć również prawo do zasiłku mieszkaniowego, ponieważ zasiłek dla bezrobotnych jest znacznie niższy niż pierwotny dochód?

Możesz to także złożyć samodzielnie, wówczas koszty mieszkania zostaną podzielone między osoby mieszkające w mieszkaniu.

Napisany przez Juleees
Czym jest Schülerbafög? Warto się zorientować, czy masz do niego prawo!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata