Cześć drodzy eksperci forum,
jako laik, będę wdzięczny za poradę.
Planuję zbudować domek około 10 lat.
Obecna sytuacja:
1. BSV Schwäbisch Schall: (Fuchs Spezial) suma oszczędności budowlanych: 60.000
Oszczędności ok. 15.000
Płacę 40 € VL i 150 € miesięcznie.
2. Riester Wohnrente Schwäbisch Schall: suma oszczędności budowlanych: 20.000
Oszczędności ok. 3.000
Płacę 78 €.
3. 2 Konta terminowe po 5000€ ... obie wygasają w 2015 roku.
4. Kilka kont oszczędnościowych z niewielkimi kwotami.
Każdego miesiąca mam około 500-600€ wolnych środków i zastanawiam się nad otwarciem kolejnego BSV, aby zapewnić sobie korzystne stopy procentowe
kredytu. Wybrałem BSV od Wüstenrot Ideal Bausparen Tarif B Variante F z sumą oszczędności budowlanych 100.000 ... chciałbym wpłacać 100€ miesięcznie i 400-500€ ulokować/oszczędzać gdzie indziej... ale gdzie i w co? A może powinienem zostawić BSV w Wüstenrot i skoncentrować się na Schwäbisch Schall? W Wüstenrot pobierane są opłaty za prowadzenie konta (co mnie denerwuje), ale stopa procentowa
kredytu jest bardzo atrakcyjna. A może wszystko zainwestować w fundusze akcyjne? Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia i jestem zdezorientowany
Może ktoś ma jakieś dobre rady?
Dziękuję bardzo!
Tutaj jest kilka elementów, które warto rozważyć
1. Fuchs Spezial wymaga minimum 50% oszczędności. Możesz jednak w każdej chwili podzielić sumę oszczędności budowlanych lub ją zmniejszyć, ale zakładając, że osiągniesz minimum 50%, czyli 30.000
euro, otrzymasz pożyczkę w wysokości 30.000
euro z oprocentowaniem 1,95%, ale z 8% spłatą = 480
euro spłaty.
2. Fuchs Wohn Rente z zasady jest dobrym rozwiązaniem (nie chodzi o stawkę, a o Riester mieszkalny), też powinieneś wpłacać więcej. Problem pojawia się później, gdy łączna kwota pożyczek Bauspardarlehen z Fuchs Spezial przekracza 30.000
euro, Schwäbisch Hall wymaga konieczności założenia hipoteki. W skrócie oznacza to, że instytucje oszczędnościowe mają możliwość
finansowania tylko do 72% wartości nieruchomości.
Inaczej mówiąc, potrzebujesz 28% kapitału własnego, aby znaleźć bank finansujący. Jeśli masz mniej niż 28% kapitału własnego, będziesz musiał skorzystać z
kredytu ze Związku Banków, aby móc korzystać z pożyczek, ponieważ pożyczki Hall wpadają w hipotekę Związku Banków.
.
3. Twój pomysł dotyczący Wüstenrot jest całkowitą nonsensownością
a. płacisz zbyt mało, co oznacza, że brakuje ci oceny końcowej
b. w zależności od oceny końcowej masz bardzo wysoki okres spłaty, wynoszący 5 lat przy stawce 1,6%
c. 380
euro odnosi się do oprocentowania 3,6% (wskazówka na marginesie, zawsze należy uzyskać plan oszczędzania i spłaty przy każdym obliczaniu oferty)
d. Pojawia się ponownie problem 72%
4. W twoim przypadku lepiej oszczędzać na koncie oszczędnościowym lub zawrzeć umowę o oszczędzanie z zyskiem, nadal można uzyskać 4%, ale tylko jeśli jesteś pewien, że masz co najmniej 7 lat czasu.