Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy przez 10 lat.

Napisany przez anonym_83
Cześć drodzy eksperci forum, jako laik będę wdzięczny za kilka porad. Planuję zbudować domek za około 10 lat. Obecna sytuacja: 1. BSV Schwäbisch Schall: (Fuchs Spezial) Kwota oszczędności budowlanych: 60 000 Oszczędności około 15 000 Płacę 40 € na miesiąc do ubezpieczenia na życie i 150 € miesięcznie jako wkład oszczędnościowy. 2. Riester Wohnrente Schwäbisch Schall: Kwota oszczędności budowlanych: 20 000 Oszczędności około 3 000 Płacę 78 €. 3. 2 konta lokatowe po 5000 €... oba wygasają w 2015 roku. 4. Kilka kont oszczędnościowych z małymi kwotami. Mam około 500-600 € nadwyżki każdego miesiąca i zastanawiam się nad założeniem kolejnego BSV, aby zabezpieczyć sobie korzystne oprocentowanie kredytu hipotecznego. Wybrałem Wüstenrot Ideal Bausparen Tarif B Variante F z kwotą oszczędności budowlanych 100 000 ... wpłacałbym 100 € miesięcznie, a 400-500 € chciałbym zainwestować/oszczędzić w inny sposób... ale gdzie i jak? Czy powinienem pozostać przy BSV w Wüstenrot i skupić się na Schwäbisch Schall? Wüstenrot pobiera opłaty za prowadzenie konta (co mnie irytuje), ale oprocentowanie kredytu jest bardzo atrakcyjne. Czy może wszystko zainwestować w fundusze akcyjne? Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia i jestem zagubiony. Może ktoś ma kilka dobrych rad? Dziękuję bardzo!

Napisany przez verschaukelt
Czy kiedykolwiek ktoś zaoferował ci umowę oszczędnościowo-budowlaną z 100% dodatkowym przydziałem?

Przy sumie oszczędnościowej w wysokości 100 000 euro, na początek ponosisz znaczne opłaty za zawarcie umowy, a następnie dodatkowe opłaty za prowadzenie konta w przypadku Wüstenrot - Jeśli zmniejszysz tę sumę o połowę i wybierzesz opcję dodatkowego przydziału, to zaoszczędzisz od razu 500 euro. Gorzkie dla doradcy, ale dobre dla klienta. Później będziesz miał swobodę decydowania, czy potrzebujesz pełnych 100 000 euro czy mniej! Jeśli chcesz, aby dojrzewał do przydziału w ciągu 10 lat, to na pewno musiałbyś wpłacać na konto więcej niż 100 euro miesięcznie.

Sprawdź na stronach internetowych wyniki testów instytucji oszczędnościowo-budowlanych. Są prezentowane różne warianty. Istnieją poważne różnice! I nie ma tylko Wüstenrot i Schwäbisch Hall! To tylko te, które wyróżniają się dużą reklamą!

Prawdopodobnie część pożądanej stopy oszczędnościowej przenieślibyśmy do Riester - ulga podatkowa????

Akcje mają tę wadę, że w żądanym terminie mogą już być w dół i nie przynieść oczekiwanych zysków. Jeśli będziesz musiał je sprzedać....

Napisany przez anonym_83

Czy ktoś kiedykolwiek zaproponował ci umowę oszczędnościową mieszkaniową z 100% dodatkowym przydziałem?

Najpierw bardzo dziękuję za odpowiedź!

Nie, korzystałem z usług pana Googlea, więc otrzymuje się 130% sumy oszczędnościowej, ale z wyższymi ratami spłaty, trzeba by przeliczyć, co się bardziej opłaca. Dziękuję za wskazówkę.

Jeśli chcesz, aby był dostępny do przydziału za 10 lat, na pewno trzeba wplacić więcej niż 100 euro miesięcznie.

Do tego służą konta lokat terminowych i oszczędnościowych, z oprocentowaniem 0,5% nie oszczędzisz miesięcznie przewidzianej kwoty oszczędnościowej.

Zajrzyj na strony internetowe z wynikami testów instytucji oszczędnościowych. Tam prezentowane są różne warianty. Istnieją poważne różnice! I nie ma tylko Wüstenrot i Schwäbisch Hall! To tylko te, które wyróżniają się dużą liczbą reklam!

To zrobiłem, Wüstenrot wydał mi się najbardziej optymalny, więc moje pytanie brzmi, czy ta oferta jest naprawdę dla mnie odpowiednia!? Stawki spłaty wynosiłyby około 380 euro przy okresie spłaty 10 lat, co również wydawało mi się w porządku. Po zbudowaniu domu chce się przecież również żyć.

Pewna część miesięcznej stawki oszczędnościowej trafiłaby zapewne do konta Riester - korzyść podatkowa????

Brzmi świetnie, sprawdzę to, jak wspomniałem, jestem tylko laikiem.

Dziękuję za twój udział!

Napisany przez verschaukelt
2 uwagi:

100% przewyższenie: Otwierasz umowę na kwotę 50 000 w ramach programu oszczędnościowego na cele mieszkaniowe i ustalasz, że chcesz przekroczyć przewidzianą kwotę w umowie o 100%. Oszczędzając tam miesięcznie 250 euro, masz zapewnioną przewyższenie (wtedy masz około 31 000 euro przy 1% oprocentowaniu - bez premii mieszkaniowej). Masz więc kredyt w określonej wysokości w wysokości 69 000 euro plus 31 000 kapitału = 100 000 do dyspozycji

69 000 musi wtedy zostać spłacone.

Jeśli nie regularnie oszczędzasz wystarczająco, aby otrzymać kredyt zgodnie z warunkami, istnieje ryzyko, że po 10 latach nie otrzymasz kredytu i będziesz musiał uzupełnić brakującą kwotę oraz wziąć kredyt pośredni do czasu przypisania środków. Więc pomysł na oszczędzanie mniej tam i zamiast tego na swoje konto oszczędnościowe jest do rozważenia.... Ponieważ Twoim celem jest uzyskanie korzystnego kredytu za 10 lat!

Nie jestem pewien, co miało na myśli w przypadku planu Fuchs Spezial. Jak wysoka jest miesięczna stawka oszczędnościowa i do jakiego stopnia musisz oszczędzić pożądaną sumę kredytu mieszkaniowego?
Przy ustalonej wysokości spłaty różnica między kwotą, którą musisz oszczędzić, a rzeczywistym kredytem nie może być bardzo duża?

Przykład: Możesz ustalić kwotę kredytu mieszkaniowego w wysokości 100 000 euro i musisz oszczędzić 60% tej kwoty jako wkład własny - stopa procentowa dla rzeczywistego kredytu (40 000) będzie na pewno bardzo niska, a tym samym również oprocentowanie i stawka spłaty

Możesz jednak również ustalić plan oszczędnościowy z 35% wymaganym wkładem własnym - rzeczywista kwota kredytu wynosiłaby wtedy 75 000 euro - oczywiście stawka spłaty jest wyższa, jeśli ma być spłacona w ciągu 10 lat.

Zalecam obliczenie harmonogramu płatności, w którym znajdą się faktyczne koszty na końcu.

Napisany przez C. Andreas

Cześć drodzy eksperci forum,

jako laik, będę wdzięczny za poradę.

Planuję zbudować domek około 10 lat.

Obecna sytuacja:
1. BSV Schwäbisch Schall: (Fuchs Spezial) suma oszczędności budowlanych: 60.000
Oszczędności ok. 15.000
Płacę 40 € VL i 150 € miesięcznie.

2. Riester Wohnrente Schwäbisch Schall: suma oszczędności budowlanych: 20.000
Oszczędności ok. 3.000
Płacę 78 €.

3. 2 Konta terminowe po 5000€ ... obie wygasają w 2015 roku.

4. Kilka kont oszczędnościowych z niewielkimi kwotami.

Każdego miesiąca mam około 500-600€ wolnych środków i zastanawiam się nad otwarciem kolejnego BSV, aby zapewnić sobie korzystne stopy procentowe kredytu. Wybrałem BSV od Wüstenrot Ideal Bausparen Tarif B Variante F z sumą oszczędności budowlanych 100.000 ... chciałbym wpłacać 100€ miesięcznie i 400-500€ ulokować/oszczędzać gdzie indziej... ale gdzie i w co? A może powinienem zostawić BSV w Wüstenrot i skoncentrować się na Schwäbisch Schall? W Wüstenrot pobierane są opłaty za prowadzenie konta (co mnie denerwuje), ale stopa procentowa kredytu jest bardzo atrakcyjna. A może wszystko zainwestować w fundusze akcyjne? Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia i jestem zdezorientowany

Może ktoś ma jakieś dobre rady?

Dziękuję bardzo!

Tutaj jest kilka elementów, które warto rozważyć

1. Fuchs Spezial wymaga minimum 50% oszczędności. Możesz jednak w każdej chwili podzielić sumę oszczędności budowlanych lub ją zmniejszyć, ale zakładając, że osiągniesz minimum 50%, czyli 30.000 euro, otrzymasz pożyczkę w wysokości 30.000 euro z oprocentowaniem 1,95%, ale z 8% spłatą = 480 euro spłaty.

2. Fuchs Wohn Rente z zasady jest dobrym rozwiązaniem (nie chodzi o stawkę, a o Riester mieszkalny), też powinieneś wpłacać więcej. Problem pojawia się później, gdy łączna kwota pożyczek Bauspardarlehen z Fuchs Spezial przekracza 30.000 euro, Schwäbisch Hall wymaga konieczności założenia hipoteki. W skrócie oznacza to, że instytucje oszczędnościowe mają możliwość
finansowania tylko do 72% wartości nieruchomości.

Inaczej mówiąc, potrzebujesz 28% kapitału własnego, aby znaleźć bank finansujący. Jeśli masz mniej niż 28% kapitału własnego, będziesz musiał skorzystać z kredytu ze Związku Banków, aby móc korzystać z pożyczek, ponieważ pożyczki Hall wpadają w hipotekę Związku Banków.
.
3. Twój pomysł dotyczący Wüstenrot jest całkowitą nonsensownością

a. płacisz zbyt mało, co oznacza, że brakuje ci oceny końcowej
b. w zależności od oceny końcowej masz bardzo wysoki okres spłaty, wynoszący 5 lat przy stawce 1,6%
c. 380 euro odnosi się do oprocentowania 3,6% (wskazówka na marginesie, zawsze należy uzyskać plan oszczędzania i spłaty przy każdym obliczaniu oferty)
d. Pojawia się ponownie problem 72%

4. W twoim przypadku lepiej oszczędzać na koncie oszczędnościowym lub zawrzeć umowę o oszczędzanie z zyskiem, nadal można uzyskać 4%, ale tylko jeśli jesteś pewien, że masz co najmniej 7 lat czasu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata