Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja w samochód

Napisany przez BoHne_
Cześć,

chciałbym teraz zainwestować pieniądze na moje kolejne auto.
Chcę wpłacać 75 € miesięcznie przez 5 lat.

Co jest lepszym wyborem? konto oszczędnościowe czy książeczka oszczędnościowa?

Co sądzicie o elastycznym oszczędzaniu w Sparkasse? Po 3 latach otrzymuje się dodatkowe 3% od 0,20% oprocentowania.

Pozdrowienia
Dennis

Napisany przez 2Bolitho
Czy możesz podlinkować ofertę? Przecież Sparkasse nie jest taka sama jak Sparkasse, a produkty się różnią...

Rachunek oszczędnościowy na dzień dzisiejszy z pewnością nie jest błędem.

Napisany przez Ravemaster84
konto oszczędnościowe jest zdecydowanie atrakcyjne. Stopa procentowa nie jest tu oczywiście pewna, ale prawdopodobnie jest to najbardziej dochodowa inwestycja bez ryzyka.

Poza tym istnieją inne plany oszczędnościowe. W HASPA można uzyskać 1,50% oprocentowania. W VTB dostępny jest plan Flex-Spar cu minimalnym okresem trwania 4 lata i 2,50% oprocentowania.

Ponadto spółdzielnie mieszkaniowe oferują dochodowe plany oszczędnościowe. Oczywiście, konieczne jest indywidualne sprawdzenie warunków (opłaty za przyjęcie, akcje, itp.), a ryzyko nie jest tak niskie jak na koncie TG np. w RaboDirect.

Obecnie otwieram samodzielnie plan oszczędnościowy w 1892, 1,75% zmiennego oprocentowania + 5% premii na wszystkie wpłaty po 3 latach. To daje stopę zwrotu nieco poniżej 5% w skali roku.

Napisany przez BoHne_
Przykro mi, ale nie mogę jeszcze zamieszczać linków

Wystarczy wyszukać w Google sparkasse Barnim Felxibel sparen, powinno to być pierwsze wyniki wśród żółtych pól. Nazywa się to spremen sparen.

To z 1892 roku brzmi naprawdę dobrze..

Mój plan zakłada minimalizację wpłat na książeczkę oszczędnościową (w Sparkasse 25 €) i resztę przeznaczyć na konto bieżące. Po 3 latach opróżnić całe konto bieżące i przenieść środki na książeczkę oszczędnościową, aby otrzymać 3% odsetek.

Czy to zadziała?

Pozdrawiam,
Dennis

Niestety, system oszczędzania w bankach nie działa w ten sposób. Zazwyczaj ustala się stałą miesięczną ratę na początku umowy. Na przykład 25 €. Tylko dla tej stawki obowiązuje premia na koniec. Zazwyczaj możesz dostosować swoją ratę w dół, ale po ustaleniu jej na 25 € nie można już jej zwiększyć. Pamiętaj też, że każdy euro, który wpłacasz na taką umowę, nie jest już dostępny dla Ciebie. Nie wkładaj więc całej swojej miesięcznej stawki oszczędnościowej w tego rodzaju umowę. Ile pieniędzy możesz regularnie odkładać na bok każdego miesiąca? Wszystko wliczając, zarówno te 75 €, jak i dodatkowe nadwyżki?

Napisany przez BoHne_
mhm szkoda...

Te 75 € to niestety maksimum. Ale może się zdarzyć, że tutaj i tam trochę zostanie, co można będzie zainwestować. Przecież muszę też trochę żyć

W takim razie nie zobowiązywałbym się do stałych zobowiązań oszczędnościowych. Wybierz konto oszczędnościowe, które oferuje dobrą stopę oprocentowania.

Napisany przez BoHne_
Czy istnieje strona porównująca, na której zawsze można znaleźć aktualne oprocentowanie banków?

Napisany przez Matthew Pryor
www.dankefürdiebisherigenfreundlichentipps.de lub na przykład
modern-banking.de - Porównanie banków bezpośrednich i brokerów online

Napisany przez fritzblitz
Właśnie znalazłem ciekawego bloga, który porusza ten temat... słowo w słowo - wspomina.

Tutaj oszczędzanie jest realizowane również za pomocą konta oszczędnościowego.
Będę to śledził...

Nauka oszczędzania pieniędzy - eksperyment

Wydaje mi się, że na tej stronie znajduje się również porównanie kont oszczędnościowych.

Moim zdaniem konto oszczędnościowe najlepiej nadaje się do takiego celu. Zgadzam się z poprzednimi mówcami. Konta oszczędnościowe niosą znikome ryzyko, oprocentowanie jest umiarkowane, a w razie potrzeby masz dosyć elastyczny dostęp do środków z konta oszczędnościowego.

No cóż, od prawie dwóch lat żyję zgodnie z tą zasadą... radzę sobie świetnie i już udało mi się zgromadzić pewną sumkę (którą następnie użyłem do spłacenia kredytu, który normalnie byłby spłacony dopiero w 2015 roku). Bonitty oszczędnościowe służą, jeśli w ogóle, jako dodatek do ogólnej strategii. konto oszczędnościowe powinno zawsze być obok konta bieżącego.

Napisany przez Bankenschreck
Cześć,
zastanów się nad inwestycją w złoto lub inne metale szlachetne lub wartości materialne. Plan oszczędnościowy w banku zasadniczo nie jest złym pomysłem, ale proszę, miej również na uwadze wskaźnik inflacji.
Aktualne stopy procentowe banków wszystkie są poniżej wskaźnika inflacji. Oznacza to niszczenie wartości pieniądza.

Pozdrowienia
Strach Bankowy

Cześć,
może zastanów się nad inwestycją w złoto lub inne metale szlachetne lub dobra materialne.

Bzdura. Skoro ma tylko 75,- miesięcznie na całą sumę oszczędności, skąd ma kupić metale szlachetne?!

Cytat od Bankenschreck

Aktualne oprocentowanie banków jest niższe od inflacji. Oznacza to niszczenie pieniądza.

A niszczeniem pieniądza nie jest to, gdy teraz kupię metal szlachetny i za 3 lata chcę kupić samochód, a ten metal będzie wart o 10% mniej niż dzisiaj? Lepiej wziąć pod uwagę 2% inflacji.

Oszczędzanie nie polega na metalach szlachetnych. Tutaj się inwestuje. Osoba, o której mowa, jest daleka od inwestowania, obecnie oszczędza.

Napisany przez MartinRo

Właśnie znalazłem interesujące bloga, który również porusza to temat.. powiedzmy sobie - w niewielkim stopniu.

Tutaj również oszczędza się za pomocą konta oszczędnościowego.
Będę to śledził dalej..

Myślę, że na stronie jest także porównanie kont oszczędnościowych.

W moim przekonaniu taki plan najlepiej realizuje konto oszczędnościowe. Mogę tylko się zgodzić z poprzednimi mówcami. Z kontem oszczędnościowym narażasz się praktycznie na żadne ryzyko, stopa procentowa jest umiarkowana, a w razie nagłej potrzeby masz do niego dość elastyczny dostęp..

Miło jest śledzić coś takiego, ale niestety od jakiegoś czasu na stronie nic się nie dzieje.

Również uważam, że konta oszczędnościowe są optymalnym rozwiązaniem, pozwalającym zarówno być elastycznym w zarządzaniu swoimi pieniędzmi, jak i oszczędzać.

Napisany przez Bankenschreck
Głupoty. Jeśli ma tylko 75,- miesięcznie na całą kwotę oszczędności, skąd miałby kupować metale szlachetne?!

Hej, to nie jest głupie, jeśli zakładamy okres inwestycji 5 lat. Są też dostępne małe sztabki złota. Oczywiście istnieje pewne ryzyko kursowe. Ale spójrz na rozwój kursu z ostatnich 5 lat. Grecja i inni padlinożercy pozdrawiają. Kto wie, czy za 5 lat w ogóle jeszcze będzie istniał €? Pozdrowienia
Strach Banków

Hej, nie jest to bzdura, jeśli zakładam okres inwestycji 5 lat. Są dostępne także małe sztaby złota. Oczywiście wiąże się to z pewnym ryzykiem kursowym. Ale spójrz na rozwój kursu z ostatnich 5 lat. Grecja i inni niewypłacalni ładnie pozdrawiają. Kto wie, czy za 5 lat w ogóle będzie istniał euro?
Pozdrowienia
Bankenschreck

Tylko dlatego, że złoto odnotowało wzrost w ciągu ostatnich 5 lat, nie oznacza, że w ciągu kolejnych 5 lat będzie podobnie. Nawet zakładając, że za 5 lat euro będzie zapomniane, TO (i inni oszczędzający/inwestorzy) będą mieć zupełnie inne problemy niż zakup nowego samochodu.

Napisany przez MaBa76
Jeśli chcesz podjąć trochę większe ryzyko, fundusze akcji są również alternatywą. W innym przypadku proponuję lokatę terminową, ponieważ zazwyczaj przynosi ona więcej odsetek niż książeczka oszczędnościowa i konto osobiste.

Napisany przez Dahut
Uważam złoto za inwestycję równie ryzykowną jak akcje. Istnieje wystarczająco dużo ludzi, którzy ostrzegają przed zakupem złota, ponieważ ceny są obecnie zbyt wysokie i prawdopodobnie nie zostaną one utrzymane na stałym poziomie. Osoby obserwujące ceny złota i odpowiednio dokonujące zakupów lub sprzedaży mogą się tym bawić, ale uważam uznawanie tego za bezpieczną inwestycję za lekkomyślne. Złoto jest obiektem spekulacji, który dodatkowo zależy od kursu dolara.

Napisany przez Henner1978
Złoto może być rozsądną domieszką, prawie jak ubezpieczenie od nieszczęść dla majątku, w nadziei, że nigdy nie będzie potrzebne - tutaj raczej nieodpowiednie - ostatnie kilka tygodni powinno skłonić do refleksji ze względu na wzrost zmienności. Zwłaszcza oszczędzanie małych jednostek z powodu różnicy między ceną zakupu i sprzedaży jest już wystarczającą stratą.

Jeśli spojrzymy na to w liczbach, to przy planie oszczędnościowym w wysokości 75 EUR przez 5 lat przy obecnej stopie procentowej około 2% na wpłacone 4500 EUR otrzymamy dokładnie 234,38 EUR odsetek w lokacie = kapitał końcowy 4734,38 EUR. Przeanalizowałem właśnie wszystkie okresy pięcioleciowe od 1950 roku w najstarszym funduszu Niemiec, Fondak, na miesięcznej podstawie. W najlepszym przypadku: 15.654 EUR (51,64% p.a.), w przypadku średnim: 6.068 EUR (10,38% p.a.), a w najgorszym przypadku: 2.846 EUR (-17,92% p.a.) - jeśli weźmiemy pod uwagę międzynarodowy fundusz akcji, skrajne przypadki są mniejsze, a średni przypadek wynosi około 6%. Twoja szansa na zysk z planu oszczędnościowego wynoszącego 75 EUR zamiast 234 EUR na wpłatę 4500 EUR opiewa na około 700 EUR, płacisz za to ryzykiem straty. Proszę o to się zastanowić.

Wnioskowałbym stąd: oszczędzaj 50 EUR na koncie oszczędnościowym i 25 EUR planując oszczędności w depozycie funduszu, ważne, aby nie płacić opłaty za prowizję, ważne, aby nie pobierać opłaty za sprzedaż. Wtedy twoje ryzyko polega na możliwości braku 234 EUR odsetek, historycznie możliwe jest bowiem, że straty z funduszu pożerają twoje odsetki, ale masz realną szansę podwojenia zysku odsetkowego. Może to być dobry początek.

A tak na marginesie, co jest o wiele bardziej interesujące w banku 1822 - to konto osobiste - oferuje ono 100 EUR premii przy wpłacie (również Bafög) powyżej 500 EUR - to dopiero zysk, co nie?

Pozdrowienia, HS

Napisany przez Sonnenmensch
75€ miesięcznie to niewiele. Być może lepiej zainwestować trochę początkowego kapitału i składkę miesięczną w wysokości 75€ w konto oszczędnościowo-inwestycyjne. W ten sposób pozostaniesz elastyczny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata