Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Oprocentowanie WHEN odwrotna struktura oprocentowania)

Napisany przez Karat
Jakie stopy procentowe są brane pod uwagę w USA i w Europie (w Niemczech), aby ustalić ewentualną odwróconą krzywą dochodowości? W międzyczasie znalazłem coś na ten temat. Teraz mam jasność. Być może poniższe strony będą dla kogoś przydatne. https://bloomberg.com/markets/rates/index.html https://stockcharts.com/charts/YieldCurve.html Karat

Napisany przez 2cybercrash
Dziś na terenach łowieckich USA oczekiwana jest decyzja dotycząca stóp procentowych, a raczej brak decyzji o zmianie, ponieważ wszystko ma pozostać bez zmian?

Napisany przez Karat
Dziś znowu nadszedł ten dzień. Ponownie ma miejsce decyzja dotycząca stóp procentowych FED w USA. Opinie są podzielone. Dla każdej decyzji istnieją dobre powody. Jakie byłyby skutki dla kursów akcji? Stopy procentowe zostałyby obniżone (o 0,25%) Kursy akcji mogłyby dalej rosnąć, chyba że istniałyby obawy, że kursy musiały zostać obniżone ze względu na osłabienie koniunktury. Stopy procentowe pozostają bez zmian Najbardziej prawdopodobne jest moim zdaniem, że stopy procentowe pozostaną bez zmian, ponieważ chce się zachować ten krok na później, chyba że nadejdzie oczekiwana korekta wakacyjna, a kursy później ponownie wzrosną. Stopy procentowe rosną Najmniej prawdopodobna opcja dla mnie. Jednak istnieje możliwość, że będą chcieli jeszcze raz przeciwdziałać rosnącej inflacji. Podniesienie stóp procentowych stworzyłoby również możliwość przeprowadzenia dwóch obniżek pod rząd podczas najbliższych decyzji ws. stóp procentowych. Jaka jest wasza opinia? Karat

Napisany przez ADMCI4
Uważam, że nie ma wątpliwości, że stopy procentowe pozostaną bez zmian. Jak zawsze, ostateczną decyzję o ruchach na rynku będą miały sugestie wynikające z czytania między wierszami. Mogę sobie wyobrazić, że tym razem niewiele się zmieni. Ryzyko dalszego wzrostu inflacji prawdopodobnie zostanie podkreślone. Możliwe, że otrzymamy bardziej ogólnikowe oświadczenie, ponieważ Rezerwa Federalna jeszcze nie chce wyraźnie zajmować stanowiska ws. przyszłego podwyższenia stóp procentowych, choć jasno dostrzega zagrożenia związane z dalszym wzrostem inflacji. Ze względu na niepewność prawdopodobnie nie będą o tym jeszcze komunikować. W przyszłości spodziewam się raczej kolejnej podwyżki stóp procentowych. Rynek budowlany znów lekko się podniósł, zaufanie konsumentów wzrosło, a ceny ropy nie wyglądają na zbliżające się powrót do poziomu 70 USD. Oznacza to także spadające ceny paliwa na stacjach, co dodatkowo wzmacnia zaufanie konsumentów. Teraz zależy oczywiście od tego, co bardziej wpłynie na inflację: wysokie ceny ropy czy wzmożone zaufanie konsumentów. Ja obstawiam to drugie... W tej chwili mam wrażenie, że dobre wieści z USA są podwójnie wartościowane, a złe wiadomości są po prostu ignorowane. Dlatego uważam, że nie dojdzie do większej wyprzedaży w Nowym Jorku. Jeszcze nie! To są moje przemyślenia. Pozostaje nam czekać na niespodzianki! Pozdrowienia, SLIN.

Napisany przez richard100
Dziś przeczytane na Waegelin. Nie ma się co dziwić, jeśli ktoś sprzedaje swoje akcje w USA i przenosi się do bezpiecznej przystani obligacji, gdzie można otrzymać pewne 5% odsetek. Pozdrowienia Rich Stopy procentowe w USA: Dziesięcioletnie obligacje skarbowe T-Bonds obecnie przynoszą 5,25%, co stanowi kolejne 12 punktów bazowych powyżej wczorajszego poziomu.

Napisany przez 2cybercrash
Czy to teraz prowadzi do wzrostu $? 1,235 CHF! i z dala od szlachetnego metalu? Jednak wszystko się chyli w tej i tamtej stronę tak właśnie chcą czarownice i szarańcze.

Napisany przez Karat
Decyzja w sprawie stóp procentowych w USA dziś jest bardziej niepewna niż kiedykolwiek. Jeszcze niedawno można było być całkowicie pewnym kolejnej podwyżki, teraz jest już mniej pewności. Ale cóż, co jest na pewno pewne na rynkach finansowych? Ze względu na złe dane dotyczące koniunktury sprzed wczoraj przewiduję, że stopy procentowe pozostaną na poziomie 5.25%. Ale co jeśli teraz, a nie pod koniec roku lub na początku 2008 roku, obniżymy o 0,25% do 5,00%? Byłoby to jak ciepły deszcz i dobrze wpłynęłoby na indeksy. Czekamy więc z niecierpliwością na dzisiejsze popołudnie! 5,25%, 5,50% czy 5,00%? Moja przewidywana wartość: 5,00% Karat

Napisany przez richard100
Moja rada: Pozostaje niezmieniona. :lol: Pozdrowienia Rich

Napisany przez speedskater
richard100 pisze: Moja sugestia: Pozostaje niezmienione. :lol: Pozdrawiam Rich
Wszelkie inne działania byłyby raczej negatywnie odbierane. Tylko dlatego, że przez kilka dni jest czerwone, od razu obniżać stopy procentowe... Co by Pan zrobił, gdyby miała miejsce korekta? :roll:

Napisany przez Karat
To nie dotyczy zaledwie kilku dni czerwca! Jeśli wszystko inne jest w porządku, a na giełdzie widzieliśmy tylko kilka dni czerwca, na pewno pozostawią stopy procentowe bez zmian. Ale nie sądzę, że wszystko w Ameryce jest naprawdę w najlepszym porządku. Karat

Napisany przez speedskater
Karat pisze: Nie sądzę jednak, że w Ameryce wszystko układa się naprawdę dobrze.
Na pewno tak. Jednak nie jest to tak okropne, jak wszyscy mówią. Dlatego też sądzę, że stopy procentowe pozostaną na razie stałe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata